κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog
Home » » Γιγάντιο μυθικό ψάρι ξεβράστηκε στις ακτές της Καλιφόρνια - video

Γιγάντιο μυθικό ψάρι ξεβράστηκε στις ακτές της Καλιφόρνια - video

Written By travelblog on Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 | 11:45 μ.μ.Ένα τεράστιο ψάρι, που θυμίζει θαλάσσιο τέρας, εντόπισε το απόγευμα της Κυριακής η Jasmine Santana, ενώ κολυμπούσε στα νερά του νησιούCatalina, ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνια.

Το γιγάντιο πλάσμα ονομάζεται ψάρι – κουπί(oarfish) και ζει σε τροπικά νερά σε βάθη ως και χιλίων μέτρων, οπότε σπάνια εμφανίζεται και η μελέτη του είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Η Jasmine Santana σοκαρίστηκε όταν είδε ένα μάτι που είχε το μέγεθος μισού δολαρίου να την κοιτά από τον αμμώδη βυθό της θάλασσας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Θαλάσσιο Ινστιτούτο της Catalina, όπου εργάζεται η γυναίκα.

«Η πρώτη της αντίδραση ήταν να το πλησιάσει προσεκτικά, μέχρι που κατάλαβε ότι ήταν νεκρό», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Tο επίμηκες ψάρι μοιάζει με γιγάντιο χέλι και ο σκελετός του αποτελείται από οστά και όχι από χόνδρο, που αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό των ψαριών όπως οι καρχαρίες. Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 17 μέτρα και εξαιτίας της περίεργης εμφάνισής του το ψάρι έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλές μυθικές ιστορίες.
Γιγάντιο μυθικό ψάρι ξεβράστηκε στις ακτές της Καλιφόρνια

Χρειάστηκαν 15 άνδρες για να μεταφέρουν το ψάρι από τον βυθό στην παραλία. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το σώμα του είχε διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση.

Το Ινστιτούτο έστειλε δείγματα ιστού και video στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια προκειμένου να επιβεβαιωθεί το είδος του ψαριού.

Πιθανότατα ο σκελετός του γιγάντιου ψαριού θα συμπεριληφθεί στα εκθέματα του Ινστιτούτου της Catalina ώστε οι επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το «μυθικό» αυτό πλάσμα.


Το ψάρι – κουπί, γνωστό και ως «ο βασιλιάς της ρέγγας» ανακαλύφθηκε το 1772 από τον Νορβηγό βιολόγο Peter Ascanius. Ζει σε μεγάλα βάθη ως και χιλίων μέτρων στον ωκεανό, οπότε η παρατήρησή του είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Μυθικό ψάρι – κουπί που φτάνει τα 15 μέτρα βιντεοσκοπήθηκε για πρώτη φορά (video) econews.gr

Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις