κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog
Home » , , , , » Όλυμπος - Καταφύγιο Α "Σπήλιος Αγαπητός"

Όλυμπος - Καταφύγιο Α "Σπήλιος Αγαπητός"

Written By travelblog on Τρίτη 20 Μαρτίου 2012 | 2:24 μ.μ.

Το Καταφύγιο Α' (Σπήλιος Αγαπητός) βρίσκεται στον Όλυμπο σε υψόμετρο 2,100 μέτρων. Βρίσκεται στη θέση Μπαλκόνι. Κατασκευάστηκε το 1931 και πήρε το όνομά του από τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό Σπήλιο Αγαπητό ο οποίος το σχεδίασε.
Όλυμπος - Καταφύγιο Α  "Σπήλιος Αγαπητός"
Όλυμπος - Καταφύγιο Α  "Σπήλιος Αγαπητός"
φωτογραφία από flickr
Όλυμπος - Καταφύγιο Α  "Σπήλιος Αγαπητός"
Είναι ανοιχτό κάθε μέρα από τις 6:00 το πρωί μέχρι τις 10:00 το βράδυ, από τα μέσα Μαΐου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Διαθέτει 110 κρεβάτια και έχει 2 τραπεζαρίες που ζεσταίνονται με τζάκι με ξύλα. Το εστιατόριο και μίνι-αναψυκτήριο που διαθέτει λειτουργεί όλη τη μέρα (μέχρι τις 9:00 το βράδυ).
πως θα πάτε μέχρι το καταφύγιο:
Ο ευκολότερος τρόπος να φτάσετε στο Καταφύγιο Α' (Σπήλιος Αγαπητός) είναι να ξεκινήσετε από το χωριό Λιτόχωρο
Το Λιτόχωρο απέχει 400 χλμ. από την Αθήνα και μόνον 92 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Έχει τακτική επικοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ με την Κατερίνη, και υπάρχει και σταθμός τραίνου, ο οποίος όμως, απέχει 3 χλμ. από το χωριό. 
Όλυμπος - Καταφύγιο Α  "Σπήλιος Αγαπητός"
Από το Λιτόχωρο παίρνετε τον επαρχιακό δρόμο για τη θέση "Πριόνια", σε υψόμετρο 1,100 μέτρων. Εκεί είναι και το τέλος του δρόμου, όπου υπάρχει ένας μεγάλος χώρος στάθμευσης και ένα μικρό εστιατόριο-αναψυκτήριο. Από τα Πριόνια ξεκινάει το μονοπάτι για το Καταφύγιο Α'. Η διαδρομή είναι ανηφορική, μήκους 6 χλμ.
Το μονοπάτι αυτό είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Μακρυνών Διαδρομών Νο 4, ή Ε4, και είναι πολύ καλά οδοσημασμένο με πινακίδες κατά μήκος της διαδρομής.
Η πορεία, για έναν μέτρια γυμνασμένο άνθρωπο, διαρκεί από 2:30' μέχρι 3:30' ώρες.

Όλυμπος - Καταφύγιο Α  "Σπήλιος Αγαπητός"
φωτογραφία από flickr
Όλυμπος - Καταφύγιο Α  "Σπήλιος Αγαπητός"
Για πιο γυμνασμένους, υπάρχει ένα τμήμα του Μονοπατιού Ε4 που ξεκινάει από το Λιτόχωρο και ακολουθεί το φαράγγι του ποταμού Ενιπέα μέχρι τη θέση Πριόνια.
Η διαδρομή έχει μήκος 11 χλμ. και ξεκινάει με δύο απότομα ανηφορικά τμήματα, αλλά το τοπίο αποζημιώνει τον περιπατητή. Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για το κομμάτι αυτό της διαδρομής είναι 5 ώρες. φωτογραφία από wooz.gr 
Όλυμπος - Καταφύγιο Α  "Σπήλιος Αγαπητός"

Τα Μονοπάτια Μακρυνών Διαδρομών επιτρέπουν την εξερεύνηση της Ευρωπαϊκής υπαίθρου με τα πόδια, καθώς διασχίζουν πολλές ενδιαφέρουσες, τόσο γεωγραφικά όσο και περιβαλλοντολογικά, περιοχές.

Συνδέονται μεταξύ τους, και μπορείτε να τα απολαύσετε είτε με μακρινές πορείες ή σε πολλές μικρές διαδρομές. Είναι από τις καλύτερες επιλογές για τους περιπατητές και πολύ καλοί προορισμοί για τους φυσιολάτρες.
Στην περιοχή του Ολύμπου υπάρχουν 5 καταφύγια που παρέχουν στέγαση και σίτιση (κατόπιν συνεννοήσεως) για όσους επιθυμούν να επισκεφτούν απλά ή και να διανυκτερεύσουν στο βουνό. Ο Όλυμπος έχει πολλά μονοπάτια και ενδείκνυται για πεζοπορίες. πηγή: website mountolympus.gr
Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις