κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ.

Written By travelblog on Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012 | 8:44 μ.μ.

Ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού ιδρύθηκε το 1938, ήταν ο δεύτερος ελληνικός Εθνικός Δρυμός, με πρώτον αυτόν του Ολύμπου. Στα όρια των νομών Φωκίδας και Βοιωτίας, μεταξύ Αράχωβας, Δελφών και Επτάλοφου, ιδρύθηκε ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού, με ένα τμήμα του στην Βοιωτία και το μεγαλύτερο στη Φωκίδα. 
Καλύπτοντας συνολική έκταση 36.295,7 στρέμματα. 
Ο επισκέπτης, ανάμεσα στην πλούσια χλωρίδα θα θαυμάσει. τους φυσικούς και γεωμορφολογικούς σχηματισμούς με ιδιαίτερη οικολογική, αισθητική και αρχαιολογική αξία, όπως ενδημική χλωρίδα και πανίδα, καταρράκτες, πηγές, φαράγγια, σπηλιές, βράχους, κυκλώπεια τείχη κλπ. Στον άμεσο περίγυρο του Δρυμού υπάρχουν αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι όπως το Κορύκειο Άντρο αλλά και χιονοδρομικά κέντρα.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
Το Κωρύκειο Άντρο που πραγματικά αποτελεί ένα ιδιαίτερο σημείο στο δυτικό Παρνασσό! Ο μυθολογικός τόπος κατοικία του θεού Πάνα  και ένα ιδιαίτερης ομορφιάς σπήλαιο που με την αμφιθεατρική του αρχιτεκτονική δημιουργεί μυστηριακή ατμόσφαιρα! 
Το Κωρύκειο Άντρο το είχαν αφιερωμένο οι Αρχαίοι Έλληνες στο Θεό Πάνα και στις Κωρύκειες Νύμφες, τις 9 Μούσες.(5ος αι. πΧ).
Ο Αισχύλος αναφέρει το σπήλαιο ως χώρο επίσκεψης θεϊκών πνευμάτων. Εκεί είχαν καταφύγει και οι κάτοικοι των Δελφών το 480 πΧ κατά την επιδρομή των Περσών. 
Και μεταγενέστερα, στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 χρησιμοποιούταν ως καταφύγιο από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. 
Ευρήματα από το Κορύκειο Άντρο εκτείθονται στο αρχαιολογικό μουσείο Δελφών.
Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού είναι το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα. Απέχει περίπου 30 λεπτά από τους Δελφούς σε μια πανέμορφη διαδρομή εντός του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
Η δασική βλάστηση είναι ομοιόμορφη με κυρίαρχη την κεφαλληνιακή ελάτη σε έκταση 3.000 εκταρίων. Στα ελατοδάση συναντώνται και πολλά είδη αγριοκορομηλιάς, ενώ στη βορειοανατολική πλευρά του βουνού υπάρχουν συστάδες μαύρης πεύκης.

Η πανίδα περιλαμβάνει ζώα κοινά στον ελλαδικό χώρο, όπως η αλεπού, ο ασβός, ο λαγός, είδη τρωκτικών και εντομοφάγα. Το τσακάλι και το κουνάβι είναι σπάνια και ακόμη σπανιότερος ο λύκος.


Δραστηριότητες:
Υπάρχει πληθώρα δραστηριοτήτων οι οποίες μπορούν να γεμίσουν τις μέρες σας. Ακόμα και αν δεν έχει χιόνι υπάρχουν πολλοί λόγοι να κάνετε μία εκδρομή στην περιοχή: 

- Βόλτα στο ορεινό δάσος του Παρνασσού: Θα δείτε εντυπωσιακά αγριολούλουδα.

- Ποδήλατο Βουνού: Το πυκνό δασικό δίκτυο του Παρνασσού είναι γνωστό στους ποδηλάτες. Προτεινόμενη Διαδρομή: Αράχοβα - Καλύβια - Λίλαια (Πολύδροσος).

- Διάσχιση φαραγγιού: Γίνεται την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού. 
Ιππασία.
-  Σκι, Snowmobile και snowboard στα 3 χιονοδρομικά: Φτερόλακα, Κελλάρια και Αθηναϊκού.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
Η προσέγγιση στο Δρυμό γίνεται από τους επαρχιακούς ασφαλτόδρομους που ενώνουν την Αράχωβα και την Αμφίκλεια. Από τους δρόμους αυτούς ξεκινούν πολλοί χωματόδρομοι που προσεγγίζουν σχεδόν κάθε γωνιά του.
Πηγή: Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας/Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας. website http://www.fokida.gr
Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις