Τα Αχίλλειον κτίστηκε από το 1888 μέχρι το 1891 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Καρντίλο, για λογαριασμό της αυτοκράτειρας της Αυστρίας, Ελισσάβετ. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Γαστούρι, όπου, παλιά, βρισκόταν το αρχοντικό του φιλόσοφου Πέτρου Αρμένη Βραΐλα.
Το αρχιτεκτονικό στίλ που βασικά ακολουθεί είναι αυτό της Πομπηίας, υπάρχουν όμως στοιχεία Ιωνικού, Ρωμαϊκού και Αιολικού Ρυθμού.
Το ανάκτορο ονομάστηκε Αχίλλειον προς τιμήν του Αχιλλέα, που η αυτοκράτειρα θαύμαζε πολύ.
Η διακόσμηση του καθολικού ναΐσκου που βρίσκεται στο ανάκτορο είναι εντυπωσιακής ομορφιάς.
Διασκορπισμένα ανάμεσα στα στους όμορφα διακοσμημένους κήπους και τα συντριβάνια βρίσκονται τα ωραία αγάλματα των Εννέα Μουσών και αρχαιοελλήνων φιλοσόφων, όπως και ένα μεγάλο άγαλμα του Αχιλλέα, έργο του Γερμανού γλύπτη Γκετς το 1909, παραγγελία του ίδιου του Γουλιέλμου.
Μετά το θάνατό της το 1898 το ανάκτορο δεν κατοικήθηκε για εννέα χρόνια, μέχρι που, το 1907, αγοράστηκε από τον αυοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέλμο τον Β’.
Ο Κάιζερ έκανε μεγάλες αλλαγές και εσωτερικά και εξωτερικά: αφαίρεσε τα δύο αγάλματα του Αχιλλέα, έχτισε ένα κτήριο που το ονόμασε «Ο Οίκος των Ιπποτών» και που στέγαζε την φρουρά του, και ξανασχεδίασε τους κήπους.
Κατά τη διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων, το ανάκτορο στέγαζε ένα νοσοκομείο και το στρατηγείο. Μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο το παλάτι περιήλθε στο Δημόσιο.
Στο εσωτερικό του, μπορούμε να θαυμάσουμε πίνακες από Ιταλούς και Αυστριακούς ζωγράφους, αλλά οι πιο εντυπωσιακοί είναι οι πίνακες του Άγγελου Γιαλίνα, ενός Κερκυραίου ζωγράφου.
Η πιο αξιοσημείωτη τοιχογραφία είναι μία νωπογραφία στην Αίθουσα Υποδοχής: δείχνει τον Αχιλλέα να σέρνει με το άρμα του το νεκρό σώμα του Έκτορα μπροστά στα τείχη της Τροίας.
Σε ένα άλλο κτήριο στο Αχίλλειον στεγάζονταν οι αμαξηλάτες, οι άμαξες και τα άλογα.
Το 1962 η Ελλάδα το μίσθωσε σε γερμανική εταιρεία η οποία το ανακαίνισε, έφερε πολλά από τα κειμήλια της Σίσσυ πίσω και δημιούργησε καζίνο στο χώρο.
Το 1994 το Αχίλλειο πέρασε στη δικαιοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου και έκτοτε λειτουργεί ως μουσειακός χώρος, προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι.
Ωράριο λειτουργίας: 08:00-19:00. Σάβ., Κυρ. 08:00-14.30. Πληροφορίες: 26610/56245.
Share this post :
0 σχόλια: