κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog
Home » , , , , , » Ελασσόνα: Το μυστικό μονοπάτι για την κορυφή του Ολύμπου Αυθημερόν σε 4 ώρες “πατάς” Μύτικα

Ελασσόνα: Το μυστικό μονοπάτι για την κορυφή του Ολύμπου Αυθημερόν σε 4 ώρες “πατάς” Μύτικα

Written By travelblog on Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013 | 7:20 μ.μ.


Άποψη από Ελασσόνα. photo: visit-olympos

Από την Αθηνά Κρικέλη – Αποστολή ΟΛΥΜΠΟΣ.

Πριν 1 μήνα, ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα για την παραγωγή ενός ντοκυμαντέρ με τίτλο “Elassona: The Secret Path to Mt. Olympus” παραγωγή Ellopia TV USA & ABC. Για τις ανάγκες των γυρισμάτων επιστρατεύτηκαν εθελοντές από τους ορειβατικούς συλλόγους Ελασσόνος, Καλυβιών αλλά και η ομάδα διάσωσης της περιοχής. Ηταν μια μοναδική εμπειρία η ανάβαση στον Μύτικα, δεν ήταν απλά “μια ακόμα ημέρα γυρισμάτων” αλλά ένα προσκύνημα στον τόπο μας.
- Αν και με καταγωγή από το κοντινό (και “αντίπαλο” σύμφωνα με το παραδοσιακό τραγούδι) βουνό Κίσαβο (Οσσα) δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να “πατήσω” στην κορυφή των Θεών. Την ευκαιρία μου την έδωσε η Olympus Adventure και ο ορειβατικός σύλλογος Ελασσόνας οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν από τον προηγούμενο Φεβρουάριο να μας “αναλάβουν” και ανεβάσουν στον Όλυμπο από την μεριά της Θεσσαλίας.


- Όταν μας είπαν πως το σημείο συνάντησης ήταν τα Καλύβια (χωριό της Ελασσόνας) ξαφνιάστηκα διότι στο γεωγραφικό κομμάτι του εγκεφάλου μου θεωρούσα πως μόνο το Λιτόχωρο της Πιερίας ήταν η “πόρτα” για τον Όλυμπο.


- Ξεκινήσαμε λοιπόν από τα Καλύβια και σε μια ώρα ήμασταν με το αυτοκίνητο (4χ4 αν θέλετε να ξαναδείτε το χαμηλό σας αυτοκίνητο να κάνει βόλτες στην άσφαλτο), στο καταφύγιο Χρηστάκι στα 2 χιλιάδες 400 μέτρα υψόμετρο.



- Με κομμένη την ανάσα στριφογυρίζαμε στα σπλάχνα του Ολύμπου και κάθε στροφή ήταν μια νέα οπτική πρόκληση. Φαράγγια, απότομες πλαγιές, αγριοκάτσικα και ατίθασα άλογα στη διαδρομή μας για το Καταφύγιο, χωρίς να ξέρεις προς τα πού να γυρίσεις την φωτογραφική μηχανή πρώτα!
Από το καταφύγιο Χρηστάκη χρειαστήκαμε τρείς ώρες να φτάσουμε Μύτικα (οι μυημένοι και εξασκημένοι του βουνού χρειάζονται την μισή ακριβώς ώρα). Αρκετές στάσεις για να επαναφέρουμε αναπνοές και αξιοπρέπεια στα επιτρεπτά όρια με τους φίλους πια ορειβάτες και διασώστες να κάνουν το έργο μας όσο το δυνατόν πιο “ανώδυνο”.



- Η ανάβαση στον Μύτικα ήταν μια από τις πιο ιδιαίτερες εμπειρίες της ζωής μου. Θεωρώ πως είναι πολύ τυχερός αυτός που μπορεί να αγκαλιάσει με την ματιά του όλη την Ελλάδα από εκεί πάνω. Ακούγονται πολλές ιστορίες για μαγνητικά πεδία, ιδιάιτερους επισκέπτες, περίεργα αντικείμενα στον ουρανό…. τώρα τα πιστεύω όλα. 

Ο Όλυμπος έχει δική του ανάσα είναι σαν ένας ανεξάρτητος μηχανισμός που λειτουργεί στα δικά του μέτρα και σταθμά, ανεξαρτήτως χρόνου και καιρικών συνθηκών…



Κατεβήκαμε μετά από 3 ημέρες στο Καταφύγιο Χρηστάκης και 4 κορυφές – Μύτικα, Σχολιό, Χρηστάκη και Αγιο Αντώνη, με ένα σακίδιο βιντεογραφήματα, φωτογραφίες αλλά και πολλά ερωτήματα. Κάποια από αυτά θέσαμε στους αρμόδιους αλλά οι απαντήσεις δεν ήταν ικανοποιητικές.


1) – Γιατί υπάρχει μια ασάφεια από τους εδώ Θεσσαλούς παράγοντες που “κρύβουν” τον Όλυμπο και την πρόσβαση στις κορυφές του από την εδώ πλευρά δηλ Ελασσόνα? 


2) - Γιατί έκανε καταγγελία η ομάδα “φίλοι του Ολύμπου” του Λιτοχώρου, να κατεδαφιστεί το καταφύγιο Χρηστάκης? Γιατί δεν έγιναν παρόμοιες καταγγελίες για τα καταφύγια του Λιτοχώρου που και αυτά εφόσον βρίσκονται στον Εθνικό Δρυμό είναι παράνομα?


3) - Γιατί στα καταφύγια του Λιτοχώρου πωλούνται τρόφιμα και νερά υπερτιμημένα χωρίς να κόβονται ποτέ αποδείξεις και χωρίς ποτέ να τα έχει επισκεφθεί η ΣΔΟΕ?


4) - Στις 8 Οκτωβρίου κάτοικοι και ορειβάτες του χωριού Καλύβια, καλούνται στα δικαστήρια ώς “ένοχοι” διότι έχτισαν αφιλοκερδώς με πέτρες και σεβασμό στο περιβάλλον ένα καταφύγιο που παρέχουν στέγη και βασική τροφή δωρεάν σε όποιον την χρειάζεται. Στο καταφύγιο Χρηστάκης υπάρχουν 40 κρεββάτια, ξύλα για το τζάκι, νερά και κάποια τρόφιμα ΕΝΤΕΛΩΣ δωρεάν για τους επισκέπτες. Παρόλα αυτά είναι το μόνο από τα καταφύγια που ζητείται να γκρεμιστεί…


5) – Γιατί δεν αναγράφεται η διαδρομή από τα Καλύβια (αυθημερόν στον Μύτικα) στις επίσημες διαδρομές ανάβασης ?


Η Ελλάδα προσφέρει άπειρες ομορφιές στους επισκέπτες της. Ο Ολυμπος τόσο από το Λιτόχωρο όσο και από την Ελασσόνα είναι μια μοναδική εμπειρία για όποιον-α αποφασίσει να τον γνωρίσει. Αν κάποιος-α θέλει να επισκεφθεί τα μοναστήρια του Αγίου Διονυσίου στη περιοχή θα πρεπει να ξεκινήσει την ανάβαση από το Λιτόχωρο. 

Το γεγονός όμως πως δεν υπάρχει μοναστήρι από την περιοχή της Ελασσόνας προς την κορυφή δεν πρέπει να είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ανάβαση! 
Ο Όλυμπος είναι συμπαγής και ενιαίος, ας μη ξεχνούμε πως ΟΛΟΣ ανήκει στην Ελλάδα! 
Ας τον αγκαλιάσουμε από όλες του τις πλευρές!
πηγή http://olympia.gr

Δείτε: Όλυμπος - Καταφύγιο Α "Σπήλιος Αγαπητός"
Δείτε: Όλυμπος ο πρώτος Εθνικός Δρυμός
Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις