κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog
Home » , , , , » Σπίτι μου φτιαγμένο από... πηλό!

Σπίτι μου φτιαγμένο από... πηλό!

Written By travelblog on Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012 | 3:18 μ.μ.

Ένα νέο οικολογικό χωριό, η Ζωή.. στην περιοχή της Αγιάς στην Λάρισα. Μια φιλόδοξη συλλογική προσπάθεια αντίστασης στην αλόγιστη κατανάλωση ενέργειας, στην μόλυνση του περιβάλλοντος, στην υποβάθμιση του πλανήτη στα πλαίσια μιας οργανωμένης κοινότητας, ένα όραμα που ξεκίνησε από τον Κώστα Κοντομάνο και τώρα το μοιράζονται εκατοντάδες ανθρώπων.
Σπίτι μου φτιαγμένο από... πηλό!
Από τη Ζωή θα απουσιάζει το τσιμέντο και τα βιομηχανικά υλικά.
Τα κτίρια θα είναι χτισμένα με φυσικές μεθόδους, χρησιμοποιώντας τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, θα υπάρχει ενεργειακή αυτονομία με τη χρήση ήπιων τεχνολογιών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα για τις καλλιέργειες, τη διαχείριση του νερού, των λυμάτων, της ανακύκλωσης.
«Ερευνώντας στο διαδίκτυο για κάποιες φυσικές καλλιεργητικές μεθόδους που χρησιμοποιούν τον πηλό, ανακαλύψαμε τις δυνατότητες του σαν δομικό υλικό. Αυτό βέβαια δεν είναι νέο μιας και το 80% των κατοίκων του πλανήτη εξακολουθούν να ζουν σε χωμάτινα σπίτια. Το νέο όμως είναι ότι εδώ και είκοσι χρόνια, ξεκινώντας από την Αμερική, εμφανίστηκε ένας νέος όρος, η φυσική δόμηση, η επιλογή δηλαδή του να χτίζεις με τοπικά, φυσικά, και το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντολογικό και οικονομικό κόστος», λέει στο newsbomb.gr ο Κώστας Κοντομάρος.
«Χρειάστηκαν πέντε μήνες προσωπικής εργασίας για να χτίσουμε ένα ολόκληρο σπίτι κυριολεκτικά με τα χέρια μας. Επειδή δεν έχει χρησιμοποιηθεί τσιμέντο ή άλλα συνθετικά υλικά στην τοιχοποιία, το κτίριο αναπνέει και διαπνέει άριστα.
Για την κατασκευή του χρησιμοποιήσαμε κάποια υλικά που συλλέξαμε μόνοι μας, κάποια άλλα που μας προσφέρθηκαν δωρεάν ή αγοράσαμε μεταχειρισμένα, ξοδεύοντας περίπου το ποσό των 2.000 €» συνεχίζει ο κ. Κοντομάρος
Τα cobs (σπίτια φτιαγμένα από μάζες πηλού αναμεμιγμένου με άμμο και άχυρο) είναι τα σπίτια που θα μένουν οι κάτοικοι της Ζωής.
Οι κάτοικοι του χωριού θα ζουν σε ένα περιβάλλον εθελοντικής απλότητας, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις ενεργοβόρες συνήθειές τους, θα συνεργαστούν για την κατασκευή των κοινόχρηστων κτιρίων και λοιπών υποδομών ενώ θα υπάρχουν έσοδα από τον οικοτουρισμό και αγροτουρισμό, την εκπαίδευση και την παραγωγή και εμπορία αγροτικών προϊόντων που θα διατίθενται για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του χωριού.
Πηγή: newsbomb.gr
http://www.cob.gr/
Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις