Ούτε ένα ούτε δύο αλλά δεκαεπτά μεγάλα δέντρα βρίσκονται μέσα στο μικρό εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας στην Αρκαδία προκαλώντας δέος στους πιστούς που σπεύδουν να προσκηνύσουν και να δουν το θαύμα ή το παράδοξο- ανάλογα με την οπτική του καθενός.
Ο βίος της Αγίας Θεοδώρας είναι τόσο εντυπωσιακός όσο και το παράδοξο φαινόμενο που παρατηρείται στο ναό που φέρει το όνομά της. Υπάρχουν δύο επικατέστερες εκδοχές που όμως συγκλίνουν στο εξής- η Αγία Θεοδώρα μεταμφιέστηκε σε άνδρα για να υπηρετήσει το Θεό. Στην πρώτη περίπτωση πήγε ως μισθοφόρος στρατιώτης και είχε την ατυχία να την ερωτευθεί μια γυναίκα. Επειδή δεν υπήρξε ανταπόκριση από τον Θεόδωρο, η νεαρή τον κατηγόρησε ότι την είχε αφήσει έγκυο και η οικογένειά της οδήγησε χωρίς να το ξέρει την Αγία στο μαρτύριο.
Στη δεύτερη εκδοχή η Αγία Θεοδώρα αποφάσιε να εγκαταβιώσει σε ανδρική Μονή και όχι σε γυναικεία. Η υπακοή της και η ταπεινοφροσύνης της ήταν παροιμιώδης. Κάποια στιγμή όταν έπληξε λιμός την περιοχή η Αγία ως μοναχός Θεόδωρος επισκεπτόταν τα σπίτια των Χριστιανών αναζητώντας βοήθεια. Μία από τις γυναίκες όμως που επισκέφθηκε τον κατηγόρησε πως την άφησε έγκυο και την οδήγησαν στα Βάστα της Αρκαδίας, όπου και εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό.
Όταν πλέον οι κατήγοροί της αντίκρισαν το γυμνό σώμα της και κατάλαβαν τι είχε συμβεί ζήτησαν συγχώρεση από το Θεό. Σύμφωνα με την παράδοση μάλιστα, η Αγία θεοδώρα φαίνεται να παρακάλεσε το Θεό, πριν τον αποκεφαλισμό της, οι τρίχες του κεφαλιού της να γίνουν δέντρα, το αίμα της ποτάμι για να τα ποτίζει και το σώμα της ναός.
Όπως αναφέρει στο dogma.gr ο Πρωτοσύγγελο της Ι.Μ. Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως, π. Ιάκωβος Κανάκης, η επικρατέστερη άποψη είναι η δεύτερη και σύμφωνα με έρευνα της Μητροπόλεως η Αγία αποφάσισε να εγκαταβιώσει σε ανδρώο μοναστήρι είτε για να κάνει περισσότερους και ενεργούς ασκητικούς αγώνες είτε για να χαθούν πλήρως τα ίχνη της.
Το ομώνυμο εκκλησάκι βρίσκεται κοντά στη Μεγαλόπολη και είναι ανοικτό για το κοινό από το πρωί έως τη δύση του ήλιου ενώ τελούνται παρακλήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το μικρό κτίσμα όμως περιβάλλεται από 17 δέντρα που με την πρώτη ματιά του περιηγητή φαίνεται να προέρχονται κατευθείαν από τη στέγη του και οι κορμοί τους να διακλαδίζονται προς τον ουρανό.
Στην πραγματικότητα οι ρίζες των δέντρων περνώντας μέσα από τους τοίχους καταλήγουν στο έδαφος, ενώ οι κορμοί και τα κλαδιά αναρριχώνται και βρίσκουν διέξοδο από τη στέγη. Οι υπεύθυνοι της Μητροπόλεως έχουν απευθυνθεί σε πολιτικούς μηχανικούς, αλλά και άλλους επιστήμονες όπως αρχιτέκτονες και γεωπόνους, οι οποίοι θεωρούν ως ένα επιστημονικά ανεξήγητο φαινόμενο το ότι τα πλατάνια βρίσκονται τόσα χρόνια και υπό αυτές τις συνθήκες σε αυτή τη θέση.
Όπως ανέφερε ο ίδιος το προσκύνημα δεν έχει μόνο Έλληνες επισκέπτες αλλά προκαλεί το ενδιαφέρον και των ξένων επισκεπτών. Ανάμεσά τους βέβαια, θα συναντήσει κανείς και δύσπιστους προσκυνητές που προσπαθούν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο π. Ιάκωβος, να βρουν τη λύση «ανάμεσα στις πέτρες του κτίσματος», χωρίς όμως τελικά να μπορούν να ερμηνεύσουν το γεγονός. πηγη http://www.koolnews.gr/
Share this post :
0 σχόλια: