κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog
Home » , , , , » Πλανητέρο "Καλάβρυτα".

Πλανητέρο "Καλάβρυτα".

Written By travelblog on Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012 | 2:01 π.μ.

Στα 25 χλμ. από τα Kαλάβρυτα, στο δρόμο που οδηγεί προς την Kλειτορία θα βρείτε το γραφικό Πλανητέρο σε υψόμετρο 700 μέτρων σε ένα μοναδικό τοπίο που κυριαρχούν οι καρυδιές και πλατάνια και τα ορμητικά νερά γύρω από τις πηγές του Aροάνιου ποταμού. Σε κάποια από τα τεράστια, παλιά πλατάνια η διάμετρος του κορμού φτάνει τα 4 μέτρα. 
Ο Αροάνιος ποταμόςΣχηματίζεται στην περιοχή των χωριών Πλανητέρο και Άρμπουνα από νερά της λεκάνης του Φενεού που φθάνουν εδώ από καταβόθρες. Ενισχύεται από τα μικρότερα ρέματα Λαγκάδα και Χαλίκι και ρέει με νότια κατεύθυνση ώσπου να συναντηθεί με το Λάδωνα ποταμό. Το μήκος του είναι περίπου 10 χιλιόμετρα.
Πλανητέρο "Καλάβρυτα".
Πλανητέρο "Καλάβρυτα".
Δείτε τον παραδοσιακό νερόμυλο και δοκιμάστε τις πέστροφες που εκτρέφουν στην περιοχή. Από το Πλανητέρο, ξεκινούν ενδιαφέροντα ορειβατικά μονοπάτια προς Ελατόφυτο, Μάζι (μισή ώρα) και Ντουρντουβάνα (6 ώρες). Eπίσης το μονοπάτι Ε4 προς Λουσούς (4 ώρες) και Καλάβρυτα (6,5 ώρες). 
Mέσα από την πλούσια βλάστηση διακρίνεται ψηλά το χωριό Άρμπουνας. Ένα απίστευτο δάσος με υπεραινώβια πλατάνια, οι νεροτριβές – η μια από τις οποίες ακόμα λειτουργεί – και οι πηγές του Αροάνιου ποταμού με τα νερά που αναβλύζουν μέσα από τα βράχια κάνουν το Πλανητέρο αγαπημένο προορισμό ακόμη και για μονοήμερη εκδρομή.
Πλανητέρο "Καλάβρυτα".
Πλανητέρο "Καλάβρυτα".
Η περιοχή του Πλανητέρου βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000 «Όρος Χελμός και ύδατα Στυγός». Εδώ η βασίλισσα της γεύσης είναι η πέστροφα την οποία μπορείτε να την απολαύσετε σ’ όλες τις εκδοχές από τα ντόπια εστιατόρια (πλακί, ψητή, σούπα, σαλάτα κ.λπ). Στις ταβέρνες που λειτουργούν γύρω από τις πηγές θα φάτε κυρίως πέστροφα. Δύο από αυτές έχουν και δικά τους ιχθυοτροφεία. 
Κάποια από τα εστιατόρια βρίσκονται επάνω ακριβώς σε μια ξύλινη αποβάθρα και περιβάλλονται από τα νερά των πηγών του Αροάνιου ποταμού, με αποτέλεσμα...οι πέστροφες να βρίσκονται όχι μόνο μέσα στο πιάτο σας, αλλά να βρίσκονται  ακριβώς και κάτω από τα πόδια σας! Δοκιμάστε να τις ταϊσετε με λίγο ψωμάκι...(μη σας δεί και κανείς, δώστε το να το κάνει ο μικρός/μικρή της παρέας!), μόλις πάρουν είδηση ότι τους έρχεται ουρανοκατέβατο δόλωμα...και αν είστε και λίγο τυχεροί...ίσως τις δείτε να κάνουν εκπληκτικά άλματα ακόμα και έξω από το νερό για να πιάσουν αυτό που ρίχνεται.
Εδώ είναι η λύπη του ψαρά..  η χαρά είναι εδώ!
Πλανητέρο "Καλάβρυτα".
Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις