κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog
Home » , , , , , » Ιππασία στις πηγές του μυθικού Αχέροντα!

Ιππασία στις πηγές του μυθικού Αχέροντα!

Written By travelblog on Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 | 10:27 μ.μ.



Ο Αχέρων είναι ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης, αναβλύζει από τα Όρη της Παραμυθιάς και του Σουλίου και από οικολογικής σημασίας θεωρείται σημαντικό μιας και συναντάμε μερικά από τα ποιο σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Κεντρικό σημείο του Αχέροντα είναι η Γλυκή
Οι πηγές του ποταμού Αχέροντα είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους που βρίσκεται στα όρια των νομών Θεσπρωτίας και Πρέβεζας κοντά στο Καναλάκι δίπλα στο χωριό Γλυκή. Ο ποταμός Αχέροντας και οι γύρω περιοχές αποτελούν ένα οικοσύστημα που έχει αναγνωριστεί και προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000. 

Τι θα λέγατε για ιππασία σ΄ ένα ατμοσφαιρικό και υποβλητικό φόντο; 
Η ιππασία στο φαράγγι των πηγών του Αχέροντα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που αξίζει να απολαύσετε μια φορά στη ζωή σας Κοντά στις πηγές προσφέρoνται άλογα για τέτοιες δραστηριότητες!


Για τις δραστηριότητες αυτές υπάρχει φάρμα η οποία βρίσκεται στο χωριό Ποταμιά και απέχει 1χμ από το χωριό Γλυκή. Στον Ποταμό Αχέρων διοργανώνονται επίσης και πεζοπορίες, ράφτινγκ και άλλες δραστηριότητες στη φύση.

Ξεκινώντας από το χωριό Γλυκή, ανεβαίνουμε το ποτάμι (το ποτάμι στο χωριό Γλυκή περνάει στην κυριολεξία μέσα απο το χωριό), μέσα από το φαράγγι κόντρα στο ρεύμα. Η διαδρομή είναι βατή. Αρκετές φορές θα βρεθούμε να περπατάμε μέσα από το ποτάμι όπου τα νερά είναι ρηχά αλλά πολύ κρύα ειδικά στα σημεία των πηγών. 

Στη συνέχεια θα χρειαστεί να κολυμπήσουμε σε ένα-δυο σημεία όπου το νερό είναι περίπου 2 μέτρα βαθύ. Γι' αυτό αν έχουμε πράγματα είτε έχουμε φροντίσει να μην τα έχουμε μαζί μας, είτε έχουμε μαζί μας μια μικρή φουσκωτή βάρκα.

Μπορούμε να απολαύσουμε αναψυκτικά ή φαγητό στις όχθες του ποταμού καθώς υπάρχουν αρκετά μαγαζιά και αναψυκτήρια.(και βρίσκονται ακριβώς δίπλα στον ποταμό).
Ιππασία στις πηγές του μυθικού Αχέροντα!
Ιππασία στις πηγές του μυθικού Αχέροντα!
Ιππασία στις πηγές του μυθικού Αχέροντα!
Υπάρχουν κάποια μέρη στα οποία νιώθεις την ανάγκη να γυρίζεις ξανά και ξανά. Όσες φορές λοιπόν κι αν επισκεφτείς κάποιος την Πρέβεζα, το ποτάμι του Αχέροντα είναι από αυτά τα μέρη!

Είτε πρόκειται για το απαράμιλλο κάλλος του και τις πλούσιες φυσικές του ομορφιές είτε για κάτι περισσότερο μυσταγωγικό που οι ρίζες του αγγίζουν τα αρχαία μυστήρια.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι στον Αχέροντα βρίσκονταν οι πύλες του Κάτω Κόσμου. Εδώ οδηγούσε τις ψυχές ο Ερμής, τις οποίες στη συνέχεια παραλάμβανε ο βαρκάρης-Χάροντας για να τις περάσει απέναντι, στην Αχερουσία Λίμνη, στα έγκατα της οποίας βρισκόταν το υποχθόνιο βασίλειο του Πλούτωνα-Άδη και της Περσεφόνης.
Ιππασία στις πηγές του μυθικού Αχέροντα!

Η παλαιότερη αναφορά του νεκρομαντείου του Αχέροντα γίνεται από τον Όμηρο στην Οδύσσεια, όταν η Κίρκη συμβουλεύει τον Οδυσσέα να συναντήσει στον Κάτω Κόσμο τον τυφλό μάντη Τειρεσία και να πάρει χρησμό για την επιστροφή στην πατρίδα του.

Κατά την προϊστορική περίοδο η θάλασσα έφτανε ώς τη λίμνη Αχερουσία (τώρα αποξηραμένη), ώς το Νεκρομαντείο και τους πρόποδες της οχυρωμένης αρχαίας Εφύρας. 
Σήμερα Από την αποβάθρα της Αμμουδιάς, ένα καραβάκι «ανηφορίζει» αντίθετα με το ρεύμα και ταξιδεύει προς το Νεκρομαντείο

Αυτή είναι μια από τις πλέον ξεχωριστές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει ο ταξιδιώτης σε ποτάμι στην Ελλάδα. Η υδάτινη λεωφόρος σφύζει από ζωή. Κάπου 415 διαφορετικά είδη φυτών και δέντρων απαντώνται στο Δέλτα του Αχέροντα, που είναι πλωτός ως 2 χλμ. περίπου από την αποβάθρα της Αμμουδιάς μέχρι και κάτω από το Νεκρομαντείο.

Πάνω σε ένα λοφίσκο στο χωριό Μεσοπόταμος, 48 χλμ. της Πρέβεζας, βρίσκεται το αρχαιότερο αυτό Νεκρομαντείο της αρχαιότητας. πηγή : http://odysseus.culture.gr/h/3/gh30.jsp

Άλλες δραστηριότητες στον Ποταμό Αχέροντα
Στον Αχέροντα λαμβάνουν χώρα διάφορες δραστηριότητες όπως το κανό, το καγιάκ και το ράφτινγκ ενώ υπάρχει η δυνατότητα διάσχισης του ποταμού μέχρι τις εκβολές του στην Αμμουδιά, με κατάλληλο σημείο κατάβασης τα Στενά. 
Επίσης με κατάλληλο εξοπλισμό πραγματοποιείται και διάσχιση του φαραγγιού του Αχέροντα.
Χιλιομετρικές Αποστάσεις
- Από την Αμμουδιά το χωριό Γλυκή, όπου βρίσκονται οι Πηγές του Αχέροντα, απέχει 20 χλμ.
- Η Γλυκή απέχει 56 χλμ. από την πόλη της Ηγουμενίτσας.
- Στα Δυτικά της Γλυκής σε απόσταση 27 χλμ. βρίσκεται η Πάργα και σε απόσταση 19 χλμ. το Νεκρομαντείο.
- 18χλμ Ανατολικά της Γλυκής απέχει το ιστορικό Σούλι και 19 χλμ. βορειότερα απέχει η πόλη της Παραμυθιάς.
- Στα Νότια της Γλυκής βρίσκονται οι Πρέβεζα και η Άρτα, με αποστάσεις 59 χλμ. και 88 χλμ. αντίστοιχα.
- Επίσης η πόλη των Ιωαννίνων απέχει 108 χλμ. από την Γλυκή.



Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις