κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog
Home » , , , , , , » Φαράγγι Δημοσάρη στη νότια Εύβοια!

Φαράγγι Δημοσάρη στη νότια Εύβοια!

Written By travelblog on Πέμπτη 10 Μαΐου 2012 | 10:27 μ.μ.

Το φαράγγι του Δημοσάρη, το ρέμα που πηγάζει από τις βόρειες πλαγιές της Όχηςβρίσκεται στην Νότια Εύβοια και αποτελεί μια από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές της χώρας. Μέσα από μία οργιώδους βλάστησης  και σε μια διαδρομή περίπου 10χλμ. χύνεται στην παραλία του Καλλιανού, (στο Αιγαίο) ενός από τα πολλά απομονωμένα χωριά του Κάβο Ντόροφώτο από flickr

Φαράγγι Δημοσάρη στη νότια Εύβοια!

Φαράγγι Δημοσάρη στη νότια Εύβοια!

Φαράγγι Δημοσάρη στη νότια Εύβοια!

Το Όρος Όχης είναι το βουνό που βρίσκεται πάνω από την Κάρυστο και την σκιάζει με το ύψος της, που φτάνει τα 1398 μέτρα πάνω από την θάλασσα.

Φαράγγι Δημοσάρη στη νότια Εύβοια!


Το φαράγγι του Δημοσάρη είναι σπάνιας ομορφιάς. Χωρίζεται σε δύο τμήματα, πάνω και κάτω, από το χωριό των Λενοσαίων. Το φαράγγι πάνω από τους Λενοσαίους είναι απότομο και άγριο. Από το χωριό των Λενοσαίων ως τη θάλασσα γίνεται μια στενή κοιλάδα.

 ο χάρτης παρέχεται από εδώ
Φαράγγι Δημοσάρη στη νότια Εύβοια!

Από το Πετροκάναλο (υψόμ. 960 μ ) ξεκινάει το μονοπάτι για το Δημοσάρι ,που το χρησιμοποιούσαν από αρχαία χρόνια για επικοινωνία των οικισμών στα παράλια του Αιγαίου με την Κάρυστο. 

Η διαδρομή στην αρχή είναι έντονα κατηφορική με μεγάλη υψομετρική διαφορά και πολλά σκαλοπάτια και στη συνέχεια είναι παράλληλη με το μονοπάτι. Σε μεγάλο διάστημα τα τεράστια πλατάνια σκιάζουν την διαδρομή που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA 2000. φώτο από flickr
Φαράγγι Δημοσάρη στη νότια Εύβοια!
φώτο από flickr

Φαράγγι Δημοσάρη στη νότια Εύβοια!

Μετά από 7 χλμ συναντάμε τον οικισμό Λενοσαίοι και στη συνέχεια μετά από 1.5 χλμ σε χωματόδρομο που οδηγεί στο χωριό Καλλιανού και στη δροσερή παραλία του όπου μπορείτε να  απολαύσετε  το μπάνιο στα γαλάζια νερά του Αιγαίου .παραλία του Καλλιανού.
Ώρες πορείας 4 με 5 ώρες. 
1) Αυτή είναι και η πιο εύκολη διαδρομή στο φαράγγι του Δημόσαρη.
Στο διάσελο του Πετροκάναλου, στην πύλη εισόδου του φαραγγιού, μπορούμε να φθάσουμε με αυτοκίνητο, είτε μέσω Καρύστου, κάνοντας την καταπληκτική διαδρομή των οικισμών στα ριζά της Όχης μέχρι τη Μεκουνίδα όπου και συνεχίζει προς Πέτροκάναλο , είτε από την πλευρά του Μαρμαρίου, μέσω της υπέροχης κοιλάδας των Ρουκλίων.
2) Μια δεύτερη, πιο δύσκολη είναι από την άλλη πλευρά της Όχης που βλέπει στον Ευβοϊκό και διανύουν αρκετά χιλιόμετρα ανηφόρας, μέχρι την κορυφή, στα 1398 μ. ως το καταφύγιο της Όχης. Η κορυφή από το καταφύγιο της Όχης απέχει περίπου μια ώρα και το μονοπάτι είναι ανηφορικό, Πρίν την κορυφή ένα μονοπάτι οδηγεί στο Πετροκάναλο, όπου είναι η είσοδος του φαραγγιού Δημόσαρης.
Φαράγγι Δημοσάρη στη νότια Εύβοια!
βλέπεται την εκβολή του ρέματος του δημοσάρη. Πραγματικά μια διαδρομή καταπληκτική μέσα στις καστανιές, τα πλατάνια και τρεχούμενα ρυάκια … Δίκαια έχει ονομαστεί ως τα “Ευβοϊκά Τέμπη”. Ακόμα θα έχει κανείς την ευκαιρία να δει από κοντά τα μοναδικά δρακόσπιτα της Εύβοιας, που βρίσκονται στην περιοχή.

Φαράγγι Δημοσάρη στη νότια Εύβοια!


Χρήσιμα τηλέφωνα στην Κάρυστο
Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις