κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog
Home » , » Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου - The "Medieval Rose" Festival

Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου - The "Medieval Rose" Festival

Written By travelblog on Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013 | 12:43 μ.μ.

Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου - The "Medieval Rose" Festival

Το Μεσαιωνικό Ρόδο είναι μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός σύλλογος που ιδρύθηκε επίσημα το 2005, με στόχο να οργανώνει σε ετήσια βάση ένα Μεσαιωνικό Φεστιβάλ στην παλαιά πόλη της Ρόδου και σε άλλες βυζαντινές οχυρώσεις του νησιού, στα πλαίσια του οποίου αναπαράγονται παραδόσεις, θρύλοι και η ιστορία της Μεσαιωνικής 
Ρόδου, μέσα από δρώμενα, εργαστήρια και παιχνίδια.

Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου - The "Medieval Rose" Festival

Το Φεστιβάλ αναπαράγει σκηνές της καθημερινής ζωής της μεσαιωνικής Ρόδου, εμπνευσμένες από τη λαϊκή παράδοση, την τοπική ιστορία και τους μύθους. Για το σκοπό αυτό ο σύλλογος έχει αναπτύξει συνεργασία με επιστημονικούς συνεργάτες και φορείς, καλλιτέχνες και τεχνίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου - The "Medieval Rose" Festival

Με την αξιοποίηση του μοναδικού σκηνικού της Μεσαιωνικής Πόλης, μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO, τα δρώμενα του Μεσαιωνικού Ρόδου ζωντανεύουν τη Βυζαντινή και Μεσαιωνική περίοδο της Ιστορίας του νησιού, ενώ η δράση του στρέφεται γύρω από το τρίπτυχο: Επιμόρφωση – Πολιτισμός – Πολιτιστικός Τουρισμός.

Για την υλοποίηση των παραπάνω, ο σύλλογος οργανώνει κατά καιρούς:
- Ενημερωτικές Παρουσιάσεις για τη δράση του και ανάλογες διοργανώσεις του Εξωτερικού.
- Σεμινάρια πάνω σε μεσαιωνικές τέχνες και τεχνικές.
- Επιμορφωτικές Ξεναγήσεις στη Μεσαιωνική Πόλη και την Τάφρο.
Μεσαιωνικά Συμπόσια (ημερίδες).
- Ταξίδια σε άλλα Μεσαιωνικά Φεστιβάλ της Ευρώπης για την απόκτηση Τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη Διαπολιτισμικών σχέσεων.

Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου - The "Medieval Rose" Festival

Πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν να αναβιώσουν στα στενά δρομάκια της Παλαιάς Πόλης της Ρόδου και των κάστρων, σκηνές μια άλλης εποχής κι έτσι να ζήσουν το παραμύθι…

Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου - The "Medieval Rose" Festival

Πότε ξεκίνησε το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ.
Το όνειρο έχει αρχίσει να υλοποιείται από το 2006 με επιτυχία και μεγάλη απήχηση. Μέχρι σήμερα το Μεσαιωνικό Ρόδο έχει πραγματοποιήσει δύο Μεσαιωνικές Γιορτές το 2006 και το 1o Μεσαιωνικό Φεστιβάλ (Μάιο 2007), με στόχο να θεσμοθετηθεί σε ετήσια βάση. Δείτε το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε το 2013 εδώ

Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου - The "Medieval Rose" Festival


Η Ρόδος στον Μεσαίωνα.
Το Φεστιβάλ του Μεσαιωνικού Ρόδου αντλεί στο σύνολο του θέματα από την καθημερινή ζωή, την ιστορία και τους μύθους της Μεσαιωνικής Ρόδου και αναπαράγει την ατμόσφαιρα της εποχής. Ας δούμε όμως πως ξεκίνησαν όλα...

Το Τάγμα των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννη.
Φαίνεται να ιδρύεται στην αρχή του 12ου αι. μ.Χ. στα Ιεροσόλυμα από τον Ρierre Gerard ως τάγμα νοσοκόμων. Αργότερα οργανώνεται στρατιωτικά υπό τον Raymond du Puys και αγωνίζεται για να πετύχει τον δυτικό επεκτατισμό στην Μέση Ανατολή όπου όμως δεν κατορθώνει να κρατηθεί πάνω από δύο αιώνες.

Το 1247, μετά από την πτώση των Ιεροσολύμων, οι Ιωαννίτες Ιππότες αρχίζουν να χάνουν ένα - ένα τα φρούρια τους και περνούν πια το 1291 στην Κύπρο. Από εκεί ο Μεγάλος Μάγιστρος Foulques de Villaret έρχεται σε διαπραγματεύσεις με τον τσιφλικά Vignolo de Vignoli, ο οποίος του πουλάει ουσιαστικά τη Ρόδο κι έτσι από το 1309 το Tάγμα των Ιπποτών, που ήταν όλοι μαζί 600, καταλαμβάνει τη Ρόδο. Από τότε και ως την αποχώρηση τους το 1522 θα ονομάζονται ¨Ιππότες της Ρόδου¨.

Το τάγμα των σταυροφόρων διοικείται από το Μεγάλο Μάγιστρο που ήταν ο ισόβιος ανώτατος άρχοντας στη διοίκηση και στο στράτευμα . Αυτός διοικούσε με το διοικητικό του συμβούλιο. Στα 213 χρόνια παραμονής τους στη Ρόδο πέρασαν από το νησί 19 Μάγιστροι.

Οι Ιππότες ήταν οργανισμός διεθνής στον οποίο οι εθνικές ομάδες διακρίνονταν με σαφήνεια και λέγονταν γλώσσες. Αυτές ήταν 7 και με σειρά αρχαιότητας ήταν οι εξής: Προβηγκίας, Ωβέρνης, Γαλλίας, Ιταλίας, Αραγώνας (Ιβηρική Χερσόνησος), Αγγλίας, Γερμανίας. Η γλώσσα της Αραγώνας χωρίστηκε αργότερα σε γλώσσα Αραγώνας και σε μία όγδοη, αυτή της Καστίλλης. Όλες οι γλώσσες μιλούσαν τη λατινική. Η κάθε γλώσσα είχε το κατάλυμα της ενώ οι Ιππότες ζούσαν στο Κολλάκιο, μοιράζοντας το χρόνο τους μεταξύ στρατιωτικών ασκήσεων και προσευχής. 

Πηγή easy-airtickets.gr


Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις