κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog
Home » » Ionian Dolphin Project: Προσοχή στα συμπαθή θηλαστικά...

Ionian Dolphin Project: Προσοχή στα συμπαθή θηλαστικά...

Written By travelblog on Κυριακή 24 Ιουνίου 2012 | 2:11 μ.μ.

Τα δελφίνια που κατοικούν στις ελληνικές θάλασσες αντιμετωπίζουν σημαντικές απειλές. Κάποιοι από τους πληθυσμούς των δελφινιών έχουν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη εμπλοκή του ανθρώπου στα θαλάσσια οικοσυστήματα ενώ άλλοι έχουν εγκαταλείψει το μέχρι πρότινος ''σπίτι''. Το Ionian Dolphin Project έχει σαν στόχο να διασφαλίσει μακροπρόθεσμα την βιωσιμότητα των ειδών που ζουν στα παράκτια οικοσυστήματα του ανατολικού Ιονίου.
Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των σκαφών αναψυχής στα νερά του Ιονίου και γενικότερα της Ελλάδας έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Αυτή η αύξηση της κυκλοφορίας των πλοίων σε συνδυασμό με την πιθανήδιατάραξη που προκαλούν αποτελεί απειλή για τους πληθυσμούς κητωδών, καθώς έχει σαν αποτέλεσμα το αδικαιολόγητο άγχος διαταράσσοντας την φυσική τους συμπεριφορά. Παρόλα αυτά, τέτοιου είδους απειλές μπορούν να ελαχιστοποιηθούν αναπτύσσοντας ένα κώδικα συμπεριφοράς όταν βρεθούμε κοντάσε δελφίνια ή φάλαινες.
Γι' αυτό ας, BE DOLPHIN SMART αποδεικνύοντας την θέλησή μας για την προστασία των δελφινιών.

• Διατηρείτε απόσταση 50 μέτρων από τα δελφίνια (100 από τις φάλαινες)
• Απομακρυνθείτε προσεχτικά από τα δελφίνια/φάλαινες αν εντοπίσετε σημάδια ενόχλησής (όπως ξαφνική αλλαγή στην συμπεριφορά)
• Τοποθετήστε την μηχανή στην νεκρά όταν βρίσκεστε κοντά σε δελφίνια/φάλαινες
• Αποφύγετε να τα ταΐσετε, να τα αγγίξετε ή να κολυμπήσετε μαζί με άγρια δελφίνια
• Μάθετε και σε άλλους πώς να είναι DOLPHIN SMART.
Η ευαίσθητη ζώνη για όλα τα πλοία στην περιοχή είναι 300 μέτρα για τις φάλαινες και 150 μέτρα για τα δελφίνια. Επίσης προτείνεται στην ευαίσθητη ζώνη να μην παρευρίσκονται περισσότερα από τρία και όταν κάποιο επιθυμεί να αποχωρήσει να το κάνει με προσοχή και να μην ανεβάζει απότομα ταχύτητα μέσα σε αυτή.
Η προσέγγιση φαλαινών και δελφινιών πρέπει να γίνετεπαράλληλα προς την φορά κίνησης τους και ελαφρώς πίσω από αυτά, πότε ακριβώς από πίσω τους ή από μπροστά τους.
Όταν πρόκειται να απομακρυνθείτε, κάντε το με χαμηλή ταχύτητα έως το εξωτερικό άκρο της ευαίσθητης ζώνης (300 μ.) μετρώντας από το πλησιέστερο ζώο. Έπειτα μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά ταχύτητα.
Προσοχή στην παρουσία νεογνών! Αποφύγετε να προσεγγίσετε την μητέρα φάλαινα/ δελφίνι και τα νεογνά τους. Η μητέρα με το νεογνό θα κολυμπούν πάντα μαζί ενώ τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να το εντοπίσετε.
Αν παρατηρήσετε ξαφνική αλλαγή στην συμπεριφορά των φαλαινών ή των δελφινιών, απομακρυνθείτε άμεσα και προσεκτικά με αργό σταθερό ρυθμό.

Μερικές φορές τα δελφίνια και οι φάλαινες σχηματίζουν κοπάδια προσεγγίζοντας την βάρκα σας- Αν αυτό συμβεί βάλτε την μηχανή στην νεκρά και αφήστε το/τα ζώο/ζώα να σας προσεγγίσουν, ή χαμηλώστε την ταχύτητά σας και συνεχίστε την πορεία σας ή αλλάξτε πορεία κατευθυνόμενοι μακριά τους.
Το Ionian Dolphin Project ζητάει την βοήθειά σας. Αν κατά την διάρκεια που πλέετε νερά του Ιονίου δεχτείτε την ευχάριστη επίσκεψη δελφινιών ή φαλαινών, αναφέρετε την αναπάντεχη συνάντηση συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα που θα βρείτε στο site του Ionian Dolphin Project και βοηθήστε την οργάνωση να ρίξει φώς στην κατανομή των κητωδών στο Ιόνιο αλλά και στον εντοπισμό βασικών για την προστασία τους οικοτόπων. Πηγή: ioniandolphinproject.org/el/
Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις