κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog
Home » » Πατμος – Στο νησι της Αποκαλυψης!

Πατμος – Στο νησι της Αποκαλυψης!

Written By travelblog on Τρίτη, 3 Απριλίου 2012 | 7:29 μ.μ.

Η Πάτμος είναι ένα θρησκευτικό κέντρο με παγκόσμιο ενδιαφέρον χάρη στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης και την Μονή της ΠάτμουΤο νησί της Αποκάλυψης είναι ένας από τους ιδανικότερους προορισμούς για τον εορτασμό του Πάσχα. Η Πάτμος, όπου ο ευαγγελιστής Ιωάννης έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης, έχει αυτές τις μέρες την τιμητική της.
φωτογραφία από flickr

φωτογραφία από flickr

φωτογραφία από flickr

Στο «ιερό νησί» της Αποκαλύψεως δε θα μπορούσε παρά να είναι έντονη η εορταστική περίοδος του Πάσχα. Η αναπαράσταση των παθών καθ’ όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα γίνεται με μοναδικό τρόπο. φωτογραφία από flickr Μονή Ιωάννη Θεολόγου

φωτογραφία από flickr Μονή Ιωάννη Θεολόγου

φωτογραφία από flickr Μονή Ιωάννη Θεολόγου
Η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου είναι ένα έθιμο που πραγματοποιείται εδώ και 400 χρόνια, ενώ την Κυριακή του Πάσχα στο Μοναστήρι, διαβάζεται το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο σε επτά γλώσσες και μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς.

Xτισμένη στην κορυφή βουνού η Μονή εκεί που γύρω της χτίστηκε η σημερινή χώρα, δεσπόζει σε όλο το νησί, Αρχαιολογικά ευρύματα μαρτυρούν ότι χτίστηκε στη θέση αρχαίου ναού της Aρτέμιδος. Το πιο χαρακτηριστικό από τα έθιμα που αναβιώνουν κάθε χρόνο στην Πάτμο είναι η Τελετή του Νιπτήρος, που πραγματοποιείται τη Μεγάλη Πέμπτη στην πλατεία Ξανθού της Χώρας. Ο ηγούμενος της μονής ρίχνει τρεις φορές νερό σε μία λεκάνη και πλένει το δεξί πόδι 12 ιερέων, που συμβολίζουν τους 12 μαθητές.  Το ίδιο βράδυ όλοι οι επιτάφιοι κάνουν περιφορά στα καλντερίμια του νησιού και συναντιούνται στις πλατείες της Χώρας και της Σκάλας.
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλες τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, χτισμένο στη σπηλιά-ασκητήριο του Ευαγγελιστή.
φωτογραφία από flickr
Εκτός από τα πασχαλινά έθιμα και τη θρησκευτική παράδοση, η Πάτμος διαθέτει και σπουδαία φυσική ομορφιά και αξιοθέατα και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO 
Η μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου με τους ανεκτίμητους θησαυρούς της, ο παραδοσιακός μεσαιωνικός οικισμός της Χώρας και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, αποτελούν από τους βασικούς λόγους, για τους οποίους το νησί έλαβε αυτή τη σημαντική διεθνή διάκριση.
φωτογραφία από patmosmonastery


Η Πάτμος είναι και ένας ενδιαφέρον ταξιδιωτικός προορισμός για διακοπές διαφορετικές από αυτές που προσφέρουν συνήθως τα νησιά του Αιγαίου.
ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ & ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 08-13:30
ΤΡΙΤΗ 08-13:30 & 16:00-18:00
ΤΕΤΑΡΤΗ 08-13:30
ΠΕΜΠΤΗ 08-13:30 & 16:00-18:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08-13:30
ΣΑΒΒΑΤΟ 08-13:30
ΚΥΡΙΑΚΗ 08-13:30 & 16:00-1800
άλλες πληροφορίες εδώ
πηγή www.patmosislandinfo.gr
Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις