κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog
Home » , , , » Θεογέφυρο Ζίτσας - Ιωάννινα.

Θεογέφυρο Ζίτσας - Ιωάννινα.

Written By travelblog on Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013 | 4:24 μ.μ.


Μετά τη Ζίτσα,(Ιωαννίνων) κοντά στο χωριό Λίθινο, ο Καλαμάς έκανε το θαύμα του. Σκάλισε με τα άγρια νερά του τον μεγάλο βράχο και παρουσίασε το παράξενο δημιούργημα «Το Θεογέφυρο»
Το Θεογέφυρο είναι ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, ένα φυσικό γεφύρι (όχι αυτό που περνάμε με το αυτοκίνητο αλλά ακριβώς δίπλα του και από κάτω) το οποίο σμιλεύτηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού Καλαμά ή Θύαμης.
photo flickr

Έχει μήκος περίπου 45 μέτρα, πλάτος 3-4 μέτρα και βρίσκεται 20 περίπου μέτρα πιο ψηλά από τα νερά του ποταμού.



Οι αρχαίοι αποκαλούσαν το ποτάμι Θύαμη για να προσδώσουν σ΄ αυτόν τον χαρακτηρισμό του "θυμωμένου". Άλλωστε Θύω στα αρχαία σημαίνει θυμός, Και δεν είχαν άδικο. Τα άγρια ορμητικά νερά του κατόρθωσαν να βρουν διέξοδο στο πρόσκαιρο εμπόδιο που δημιούργησε ο βράχος και άνοιξαν κάτω απ΄ αυτόν δίοδο, δημιουργώντας έτσι με τον χρόνο, φυσικό γεφύρι. 
Το γεφύρι που κατασκεύασε η φύση, το γεφύρι που κατασκεύασε ο Θεός για τους κατοίκους της περιοχής. Γι΄ αυτό και το ονομάσανε ΘΕΟΓΕΦΥΡΟ. πηγή εικόνων κειμένου zitsa.gov.gr



photo flickr


Η βλάστηση πραγματικά οργιάζει και η φύση είναι στα καλύτερα της... το όλο περιβάλλον δημιουργεί ένα φυσικό air condition!




Καλαμάς ο θεός που πληγώνουμε! Δείτε το εξαιρετικής ποιότητας βίντεο, που αφορά έναν από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ελλάδας τον Καλαμά, και κατόπιν τους κατοίκους της περιοχής της Ηπείρου. Το βίντεο το ψαρέψαμε από εδώ

Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις