κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog

Αράχωβα!

Written By travelblog on Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012 | 1:57 π.μ.

Η Αράχωβα ή Ράχοβα, όπως ήταν γνωστή στα χρόνια της Eπανάστασηςείναι ένας από τους πιο όμορφους, παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας. Xτισμένη  στις νότιες ράχες του Παρνασσού στα δυτικά του Ν. Βοιωτίας και σε υψόμετρο 980μ, αποτελεί αξιόλογο εμπορικό και τουριστικό θέρετρο. 
Έχει πληθυσμό 4000 κατοίκους και σε αυτήν ανήκουν διοικητικά οι οικισμοί Ζεμενό (5ο Km ανατολικά της Αράχωβας)  και Λιβάδι (7ο Km Aράχωβας – Παρνασσού). Απέχει περίπου 160 χλμ από την Αθήνα. Όμορφα πέτρινα σπίτια στενοί δρόμοι και πηγές ολόγυρα είναι η πρώτη εικόνα που βλέπει ο επισκέπτης. 
H Aράχωβα, παρά την υψηλή τουριστική της ανάπτυξη έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, προσφέροντας συγχρόνως τις ανέσεις και τις δραστηριότητες που αναζητούν οι επισκέπτες της.
Αράχωβα!
Αράχωβα!
Αράχωβα!
Αράχωβα!
Αράχωβα!
Αληθινό στολίδι για την Αράχωβα αποτελεί ο απόκρημνος βράχος, με τον πύργο και το ρολόι, τυλιγμένος με τον κισσό. Δίπλα στο βράχο, βρίσκεται ο Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, καθώς και το παλιό Δημοτικό Σχολείο που σήμερα έχει ανασκευαστεί και λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο. 
Η θέα από αυτό το σημείο είναι μαγευτική. Ανεβαίνοντας 264 σκαλιά από το κέντρο της πόλης, θα βρεθείτε στον ιστορικό ναό του Αγίου Ιωάννη, με τις υπέροχες βυζαντινές τοιχογραφίες. Εδώ διεξήχθη η ιστορική μάχη της Αράχωβας, το 1826 και αναβιώνει κάθε χρόνο με την τριήμερη Εθνικοθρησκευτική γιορτή, το ξακουστό «πανηγυράκι». 
Εάν βρεθείτε Πάσχα στην Αράχωβα θα σας δοθεί η ευκαιρία να ζήσετε από κοντά το Πανηγυράκι. 
Στη δυτική έξοδο της Αράχωβας, έχει στηθεί η μαρμάρινη προτομή του Γεωργίου Καραϊσκάκη, του αρχιστράτηγου της Μάχης της Αράχωβας. Από εκεί μπορείτε να απολαύσετε τη μαγευτική θέα προς την κοιλάδα του Δελφικού τοπίου.
Αράχωβα!
Αράχωβα!
Ο κυριότερος  λόγος, όμως, που επιλέγουν, χιλιάδες επισκέπτες την Αράχωβα, για τις χειμερινές εξορμήσεις τους είναι τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού. 
Οι δυο ψηλότερες κορυφές του Παρνασσού, είναι η Λιάκουρα (2.457 μέτρα) και ο Γεροντόβραχος (2.435μέτρα), ανάμεσα στις οποίες λειτουργούν, σήμερα, τα δυο γνωστότερα χιονοδρομικά κέντρα, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (Φτερόλακα και Κελάρια) και το Χιονοδρομικό Κέντρο «Γεροντόβραχος».


Λειτουργούν ακόμα σχολές σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης και πώλησης ειδών σκι και μπουτίκ ειδών ένδυσης. Επίσης προσφέρονται: πάρκινγκ, ελικοδρόμιο, χώροι υποδοχής, καφετέρια, μπαρ, εστιατόριο, πρώτες βοήθειες, οδική βοήθεια και τμήμα baby sitting.
Αράχωβα!
Αράχωβα!Αράχωβα!
Σε πολύ κοντινές αποστάσεις από την Αράχωβα βρίσκονται ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών με το πασίγνωστο Μαντείο, το γραφικό Γαλαξίδι, η Μονή Οσίου Λουκά στη δυτική πλαγιά του όρους Ελικών και το μικρό ψαροχώρι Αντίκυρα με τα αρχαιολογικά ευρήματα και τις πανέμορφες παραλίες του.
Η Αράχοβα επίσης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς εναλλακτικού τουρισμού, με δυνατότητα για ορειβασία, πεζοπορίες σε φυσικά μονοπάτια, πτήσεις με ανεμόπτερα, πτώσεις πλαγιάς κ.ά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. 
Λειτουργεί ακόμα και παγοδρόμιο στη θέση  Λιβάδι Παρνασσού, μόλις 5 λεπτά από την Αράχοβα, το παγοδρόμιο είναι διαμορφωμένο για όλες τις ηλικίες.
Αράχωβα!
Αράχωβα!
Είναι ένα τουριστικό θέρετρο που προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις και αποτελεί αγαπημένο προορισμό για κοσμικούς και μη. Διαθέτει μεγάλη επιλογή σε ξενοδοχεία, όλων των κατηγοριών, πανσιόν, παραδοσιακούς ξενώνες. Στο χωριό θα βρείτε πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια και εστιατόρια, που σερβίρουν παραδοσιακές γεύσεις και πολλά μπαράκια, με ωραία ατμόσφαιρα.
Δοκιμάστε το φημισμένο Αραχωβίτικο μπρούσκο κρασί,  τη φορμαέλα (παραδοσιακό στρογγυλό τυρί που παράγεται μόνο στην Αράχωβα), χυλοπίτες,  κοντοσούβλι και κοκορέτσι από τα ντόπια  του Παρνασσού.

Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις