κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog

Ξάνθη..

Written By travelblog on Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012 | 5:08 π.μ.

Ο Νομός Ξάνθης, ξεκινά από τα βουνά της Ροδόπης με τα παρθένα δάση και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ανάμεσα στα βουνά ο πλούσιος κάμπος της Ξάνθης με πλούσια γεωργική παραγωγή. 
Στο Δέλτα του ποταμού Νέστου οι υδροβιότοποι, η λίμνη Βιστωνίδα, οι παραλίες. Ο νομός Ξάνθης τα έχει όλα. Βουνά, κάμπους, θάλασσα.
Σύμφωνα με την μυθολογία εδώ ήταν το ορμητήριο του θεού Άρη αλλά και του Βορέα. Με την λίμνη Βιστωνίδα συνδέεται και ο άθλος του Ηρακλή με τα άλογα του Διομήδη.
Ξάνθη
Η σημερινή πόλη της Ξάνθης συνδυάζει το μοντέρνο με το παραδοσιακό στοιχείο αλλά χαρακτηρίζεται και από την αρμονική συνύπαρξη του χριστιανικού με το μουσουλμανικό. Η παλιά πόλη, παραδοσιακοί οικισμοί, παλιές εκκλησίες αλλά και νεοκλασικά και μοντέρνα κτίρια. Στην πόλη θα βρείτε εστιατόρια, ταβέρνες και ουζερί, που σερβίρουν ντόπιες νοστιμιές. 
Η Ξάνθη είναι γνωστή για τα γλυκά της και τους ξηρούς καρπούς της. Καριόκες, σουτζούκ λουκούμια, παστέλια, σιροπιαστά, φουντούκια, αμύγδαλα, κλπ. μπορεί ναι βρει κανείς σε αφθονία τόσο στα μαγαζιά της Παλιάς Πόλης, όσο και στο παζάρι που γίνεται κάθε Σάββατο.
Σε περίπτωση λοιπόν που επισκεφτείτε την Ξάνθη σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να παραλείψετε μία περιήγηση στα στενά σοκάκια του ιστορικού κέντρου, την παλιά πόλη της Ξάνθης. 
Επιπλέον η όμορφη αυτή βόλτα μπορεί να συνοδευτεί με μια επίσκεψη σε κάποια διατηρημένα αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε λαογραφικά μουσεία και πινακοθήκες, ενώ ιδανικός επίλογος της αναζήτησης θα ήταν η δοκιμή τοπικών εδεσμάτων και γλυκών από παραδοσιακά εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία της περιοχής.
Ξάνθη
Διανύοντας μία απόσταση όχι μεγαλύτερη από 12 χιλιόμετρα μακρυά από το κέντρο της πόλης, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το επιβλητικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον του ποταμού Νέστου. 
Οι κατάφυτες όχθες του ποταμού και οι απόκρημνοι βράχοι που βυθίζονται απότομα μέσα στα νερά του δομούν ένα μοναδικό σκηνικό, που σε συνδυασμό με την απουσία θορύβων ανθρώπινης δραστηριότητας μετατρέπουν τον τόπο σε ιδανικό προορισμό ξεκούρασης και ηρεμίας. 
Στην ευρύτερη περιοχή των τεμπών του ποταμού υπάρχουν γραφικά χωριά αλλά και διαδρομές ή τοποθεσίες που σίγουρα θα πρέπει να εξερευνήσετε.αν είστε λάτρης των "extreme sports" απλά με την βοήθεια κάποιου τουριστικού γραφείου ή συλλόγου που δραστηριοποιείται στον χώρο, θα μπορέσετε να κάνετε αναρρίχηση και κανό κατά μήκος του ποταμού.
Ξάνθη
Ξάνθη
Ξάνθη
Ξάνθη
Τις τελευταίες δεκαετίες το Ξανθιώτικο καρναβάλι έχει εξελιχθεί σε μία από τις κυριότερες αποκριάτικες εκδηλώσεις της βόρειας Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από πολύ παλιά μέχρι την δεκαετία του 1950 οι γιορτές της αποκριάς είχαν κυρίως λαογραφικό χαρακτήρα με έντονη παρουσία των παραδοσιακών θρακιώτικων στοιχείων. Με το πέρασμα των ετών, καινούρια χαρακτηριστικά έχουν ενσωματωθεί στις εκδηλώσεις και σε συνδυασμό με την δημιουργική διάθεση των χιλιάδων καρναβαλιστών που καταφθάνουν στην πόλη από πολλά μέρη της Ελλάδας, το αποτέλεσμα είναι ιδανικό και ταυτόχρονα ξεχωριστό. 
Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου η κεντρική πλατεία της πόλης γίνεται τόπος συγκέντρωσης, διασκέδασης και οργάνωσης αυθόρμητων γλεντιών που περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς και αναβίωση παλιών εθίμων. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς πραγματοποιείται η μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων που κορυφώνεται με το κάψιμο του "Τζάρου" και το θέαμα των χιλιάδων πυροτεχνημάτων που κατακλύζουν τον ουρανό.Ξάνθη
Ξάνθη
Το Λαογραφικό μουσείο της Ξάνθης στεγάζεται σε δύο διώροφα κτίρια που χρονολογούνται από το 1870 περίπου. Ανήκαν στην οικογένεια καπνεμπόρων Κουγιουμτζόγλου και σχεδιάστηκαν σε νεοαναγεννησιακό ύφος από γνωστό ρώσο αρχιτέκτονα.
Με μια περιήγηση στο λαογραφικό μουσείο θα έχετε τη δυνατότητα να παρατηρήσετε την ιστορική και κοινωνική εξέλιξη που συντελέστηκε στην Ξάνθη τους τελευταίους αιώνες. Θα μάθετε για τις καθημερινές συνήθειες των κατοίκων του παρελθόντος και θα μπορέσετε να επεξεργαστείτε χρηστικά αντικείμενα και εργαλεία που πλέον δεν χρησιμοποιούνται.Ξάνθη Ξάνθη
Ανέκαθεν η ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης φημίζονταν για τη θρησκευτική παράδοση και για τα αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης και αρχιτεκτονικής που κοσμούν διάφορες περιοχές της πόλης αλλά και των γύρω χωριών. Συγκεκριμένα τα τέσσερα ιστορικότερα μοναστήρια της Ξάνθης, η Παναγία Αρχαγγελιώτισσα, η Παναγία Καλαμού, η Μονή Ταξιαρχών και ο Άγιος Νικόλαος βρίσκονται περιφερειακά του αστικού κέντρου και σχηματίζουν ένα νοητό σταυρό ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση προστατεύει την πόλη από καταστροφές, σεισμούς και κάθε άλλου είδους πλήγματα. 
Επίσης δεν θα έπρεπε να παραλειφθεί η αναφορά στο εκκλησιαστικό μουσείο, στο οποίο εκτίθεται ένας σημαντικός αριθμός κειμηλίων από όλες τις ενορίες και τα μοναστήρια της μητρόπολης Ξάνθης.Ξάνθη
Η πατρίδα του μεγάλου φιλόσοφου της αρχαιότητας Δημόκριτου, τα Άβδηρα, καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο Άβδηρων βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την πόλη της Ξάνθης. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ηρακλής ίδρυσε την πόλη και της έδωσε το όνομα αυτό, για να τιμήσει τη μνήμη του συντρόφου του Άβδηρου, ο οποίος σκοτώθηκε από τα άλογα του Διομήδη. Τα ευρήματα ωστόσο έχουν αποδείξει ότι η πόλη ιδρύθηκε από Ίωνες άποικους των Κλαζομενών της Μικράς Ασίας τον 7ο π.Χ. αιώνα και στη συνέχεια η αποικία ενισχύθηκε από κατοίκους της Ιωνικής πόλης Τέω.

Οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων ξεκίνησαν το 1950 και μέχρι σήμερα συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης των ευρημάτων.
Ξάνθη
Ένας σπουδαίος από οικολογική και φυσική ομορφιά υδροβιότοπος, η λίμνη Βιστωνίδα με συνολική έκταση που αγγίζει τα 44.000 στρέμματα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς του νομού.
Η ιδιαιτερότητα της λίμνης είναι το νερό της, το οποίο παρουσιάζει μεταβολές στην περιεκτικότητα αλάτων. 
Λόγω της ποικιλίας αλλά και της σπανιότητας των ειδών της, η Λίμνη Βιστωνίδα μαζί με το Δέλτα του Νέστου έχουν ενταχθεί στη συνθήκη Ramsar και στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000 ως περιοχή ειδικής προστασίας.
Ξάνθη
Ανακαλύπτοντας κανείς την ορεινή περιοχή του Νομού Ξάνθης, μπορεί να συναντήσει ένα πλήθος μικρών, αλλά και μεγαλύτερων οικισμών.Τα γραφικά χωριά του Ορεινού Όγκου στο βόρειο τμήμα του Νομού. Αποτελούνται από 40 περίπου οικισμούς. 
Το πιο κοντινό από αυτά απέχει περίπου 8 χλμ βόρεια της πόλης (η Γοργόνα). 
Από αυτά αξίζουν ιδιαίτερα της επίσκεψης σας ο Εχίνος, το μεγαλύτερο από αυτά, η Μύκη, ο Κένταυρος, η Σμύνθη, το Ωραίο, οι Θέρμες, η Κοτύλη και πολλά άλλα. 
Όλα τα χωριά έχουν θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον. Θα δείτε γραφικά σπίτια και παλιά αρχοντικά, σκηνές φυσικής και αγροτικής ζωής με απέριττη γραφικότητα, και φυσικά θα εντυπωσιαστείτε από την εργατικότητα και την φιλοξενία των ντόπιων. εκτείνονται μερικά χιλιόμετρα από την πόλη και έχουν να αναδείξουν τις ιδιαίτερες και πολύ πλούσιες πτυχές του πολιτισμού τους.

Μερικά χιλιόμετρα πιο πάνω, γραφικοί οικισμοί όπως η ορεινή Σταυρούπολη και τα Κομνηνά ζωντανεύουν το τοπίο με τον αγροτουρισμό και διάφορες εκδηλώσεις γύρω από το Νέστο. Οι επισκέπτες δεν πρέπει να παραλείψουν να δοκιμάσουν τις ιδιαίτερες γεύσεις της περιοχής.. 
Επίσης, το χωριό Λειβαδίτης δεσπόζει σε υψόμετρο 1200 μ., κοντά στην οροσειρά της Ροδόπης. Μπορεί κανείς, ακολουθώντας το μονοπάτι, να θαυμάσει τον καταρράκτη του Λειβαδίτη, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος στα Βαλκάνια με ύψος 40 μ.

ΞάνθηΞάνθηΞάνθη
Ξάνθη
Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις