κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog

Θράκη..

Written By travelblog on Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012 | 7:03 μ.μ.

Ανάμεσα στο Νέστο και τον Έβρο και υπό τη σκιά της επιβλητικής Ροδόπης βρίσκουμε την ακριτική Θράκη, τόπο στον οποίο πέρασαν και άφησαν το στίγμα τους διάφοροι λαοί κατά το πέρασμα των αιώνων. Αυτή η συνύπαρξη, που μέχρι ενός σημείου διατηρείται και σήμερα με την παρουσία μουσουλμανικών πληθυσμών στην περιοχή, οι οποίοι εξαιρέθηκαν της ανταλλαγής των πληθυσμών με τη συνθήκη της Λωζάννης του 1923, έχει αφήσει στον τόπο αυτό ένα χρώμα ξεχωριστό και μυστηριακό, δείγμα μιας βαλκανικής ανατολής με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ατμόσφαιρα. 
Περιοχή ιστορική, συνδυάζει εξαιρετικές φυσικές ομορφιές με πόλεις ζωντανές και φιλόξενες, προσφέρει δε στον επισκέπτη πολλές αφορμές για αξέχαστες και μοναδικές διακοπές. 
Η Θράκη, ή καλύτερα το δυτικό τμήμα της, το οποίο βρίσκεται σήμερα εντός της ελληνικής επικράτειας, αποτελεί για την Ελλάδα την μοναδική πύλη επί της ξηράς από και προς την Ανατολή και συνορεύει βόρεια με τη Βουλγαρία και ανατολικά με την Τουρκία. 

Η ελληνική Θράκη έχει έκταση 8.578 τετρ. χλμ. Και πληθυσμό 345.709 κατοίκους. Διαιρείται στους νομούς Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης, καθώς και το νησί Σαμοθράκη, το οποίο αποτελεί ιδιαίτερη επαρχία του νομού Έβρου.
Θράκη
Ο νομός Ξάνθης, στον οποίο εδώ και χρόνια συνυπάρχει το χριστιανικό με το πολυπληθές μουσουλμανικό στοιχείο. Σε κάθε γωνιά του ξυπνούν μνήμες της μακραίωνης ιστορίας του τόπου αυτού, με ξεχωριστό παράδειγμα την αρχαία πόλη Άβδηρα, που σύμφωνα με την παράδοση έχτισε ο Ηρακλής για να τιμήσει τον φίλο του Άβδηρο και που σήμερα τα ερείπιά της εκτείνονται σε γαλήνιο τοπίο με χαμηλούς λόφους κοντά στη θάλασσα. 

Η πρωτεύουσα του νομού Ξάνθη αποτελεί σημαντικό κέντρο της περιοχής, πόλη γρήγορα αναπτυσσόμενη και ζωντανή με πολλά αξιοθέατα και με πολλούς φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου να μένουν εδώ.

Το Βυζαντινό Κάστρο, η Παλαιά Πόλη και Παλιά Αγορά, τα Αρχοντικά, Πόρτο Λάγος, Γραφικό Λιμανάκι, Ο Καταρράκτης του Λειβαδίτη, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας , η περιοχή του ποταμού Κόσυνθου που διαρρέει την πόλη, τα Πομακοχώρια, οι ιαματικές πηγές στο χωριό θέρμες και φυσικά το τρελό καρναβάλι της Ξάνθης, είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα της Ξάνθης. φώτο flickr
Θράκη
Θράκη
Θράκη
Ο ακριτικός νομός του Έβρου, πύλη της Ευρώπης από και προς την Ανατολή, ο οποίος έχει πάρει το όνομά του από τον ομώνυμο ποταμό που αποτελεί και το υδάτινο σύνορο της Ελλάδας με την Τουρκία. Περιοχή με γαλήνια και μεγαλοπρεπή τοπία καθ´ όλο το μήκος του ποταμού, ενώ στο δέλτα που σχηματίζει ο ποταμός κατά τις εκβολές του στο Αιγαίο υπάρχει ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους στην Ευρώπη, ο οποίος μάλιστα έχει χαρακτηρισθεί και δρυμός. 
Ο νομός διαθέτει σημαντικές πόλεις, όπως η σύγχρονη Ορεστιάδα, γνωστή και ως «Παρίσι της Θράκης», το ιστορικό Διδυμότειχο με πλήθος αξιόλογων μνημείων, το οποίο υπήρξε για κάποιο διάστημα και πρωτεύουσα του οθωμανικού κράτους και η Αλεξανδρούπολη, σύγχρονη και ευρύχωρη, σημαντικότατο εμπορικό και συγκοινωνιακό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας, που είναι μάλιστα και το σημαντικότερο λιμάνι της Θράκης, καθώς και η πρωτεύουσα του νομού. 
Μπορεί να επισκεφθεί κανείς το Δέλτα του Έβρου, ένας απο τους σημαντικότερους υγρότοπους τόσο της Ελλάδας όσο και ολόκληρης της Ευρώπης,  το πανέμορφο δάσος της Δαδιάς, το απολιθωμένο δάσος, το καταπληκτικό κάστρο Πυθίου στο χωριό Πύθιο, πανέμορφες παραλίες όπως τη Μάκρη, Αγ. Παρασκευή και φυσικά το καταπράσινο νησί της Σαμοθράκης με το βουνό της Σάος, το ψηλότερο του αιγαίου 1700μ υψόμετρο στην κορυφή φεγγάρι. Αναλυτικότερα στο αφιέρωμα του Έβρου.
Θράκη
Θράκη
Θράκη
Ο νομός Ροδόπης, ο οποίος έχει πάρει το όνομά του από τον ομώνυμο μεγάλο ορεινό όγκο στα βόρειά του, ο οποίος αποτελεί και το νοητό σύνορο με τη Βουλγαρία, παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. 
Εδώ συνυπάρχει σε έναν ιδιαίτερο συνδυασμό το παραδοσιακό ελληνικό χρώμα με αυτό της Ανατολής, η εκκλησία με το τζαμί, το χριστιανικό με το μουσουλμανικό στοιχείο, ενώ συν τοις άλλοις αισθητή είναι και η παρουσία των αρχαιοελληνικών μνημείων, όπως η Αρχαία Μαρώνεια - για την οποία κάνει λόγο ο Όμηρος - , η Εργάνη, η Δικαία, η Στρύμη, αλλά και βυζαντινά μνημεία και εκκλησίες, Πλούσια χλωρίδα και πανίδα, λίμνες, παραδοσιακά χωριά, Όλα αυτά συνθέτουν ένα μυστηριακό και συναρπαστικό μωσαϊκό για τον επισκέπτη, ο οποίος έχει και την ευκαιρία να απολαύσει τις εξαιρετικές παραλίες στο νότο. 
Η πρωτεύουσα του νομού Κομοτηνή (Γκουμουλτζινέ για τους μουσουλμάνους) είναι μια ενδιαφέρουσα πόλη, με σημαντικό μουσουλμανικό στοιχείο. Σημαντικός παράγοντας της πόλης είναι και η παρουσία πολλών φοιτητών του εδώ εδρεύοντος Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, οι οποίοι δίνουν το δικό τους παλμό στην πόλη.
Θράκη
Θράκη
Θράκη
Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις