κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog
Home » , , » Κήποι...Ζαγοροχώρια.

Κήποι...Ζαγοροχώρια.

Written By travelblog on Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012 | 6:05 μ.μ.

Οι Κήποι είναι ένα πανέμορφο χωριό στο κέντρο του Ζαγορίου. Είναι χτισμένο πάνω σε ένα λόφο και βρίσκεται 39 χλμ. από τα Ιωάννινα. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι που ανάμεσά του κυλάει ένα ποτάμι στολισμένο με πέτρινα γεφύρια. Στους Κήπους θα βρείτε λιθόστρωτα καλντερίμια, πέτρινα σπίτια, χαγιάτια, το ρολόι και το ψηλό καμπαναριό, την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου καθώς και το θαυμάσιο μουσείο του Αγάπιου Τόλη με την υπέροχη συλλογή λαογραφικού υλικού. 
φωτογραφία από Dimitrios Dalagiorgos flickr
Κήποι...Ζαγοροχώρια.
Είναι οικισμός ήδη από τον 15ο αιώνα, ενώ λόγω του ότι αποτελούσε πρωτεύουσα του Ζαγορίου, συγκέντρωσε πολλές διοικητικές υπηρεσίες, όπως δικαστήριο, ειρηνοδικείο, αστυνομία. 
Oι Κήποι βρίσκονται στο πιο κεντρικό σημείο του Ζαγορίου και , οι αποστάσεις ανάμεσα στα διάφορα χωριά είναι σχετικά μικρές, γεγονός που δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να θαυμάσει σε μικρό χρονικό διάστημα και τα γύρω χωριά.
Το χωριό Κήποι χτισμένο σε υψόμετρο 800μ, ήταν στα νεώτερα χρόνια η πρωτεύουσα και το επίκεντρο του Ζαγοριού.
Κήποι...Ζαγοροχώρια.
Κήποι...Ζαγοροχώρια.
Κήποι...Ζαγοροχώρια.
 Τι μπορεί να επισκεφτεί κανείς:
  • Το γεφύρι τρίτοξο
  • Το γεφύρι του Μύλου
  • Το γεφύρι του Κόκορη
  • Το γεφύρι του Πετσώνη
  • Το Λαογραφικό Μουσείο του Αγάπιου Τόλη(50.000 εκθέματα)
  • Δυνατότητα εναλλακτικού τουρισμού από το γραφείο Robinson
  • Τα χωριά Κουκούλι,Δίλοφο,Καπέσοβο,Τσεπέλοβο,Νεγάδες κ.α.
Κήποι...Ζαγοροχώρια.
Κήποι...Ζαγοροχώρια.
Κήποι...Ζαγοροχώρια.
Κήποι...Ζαγοροχώρια.
διαδρομή πεζοπορίας με επίκεντρο τους Κήπους Ζαγορίου.
Κήποι - Ο γύρος των γεφυριών
Η σλάβικη ονομασία του χωριού Κήποι ήταν "Μπάγια" που σημαίνει "λουτρό" αποδίδοντας με τον όρο αυτό την ύπαρξη του δαιδαλώδους πλέγματος από ρεματιές και ποτάμια που ρέει γύρω αυτό.
Τα πέτρινα γεφύρια του Μύλου, Πιτσώνη, Μερύσι, Πλακίδα (Τρίτοξο, ή Καλογερικό) και του Κοντοδήμου (Λαζαρίδη) είναι άριστα δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής και μαεστρίας. Εύκολα επισκέψιμα μέσα από τα καλοδιατηρημένα μονοπάτια, αναδεικνύουν το δεσμό των ανθρώπινων έργων με το φυσικό περιβάλλον.
ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 2 ώρες
Διαδρομή δεύτερη - Κήποι προς Κουκούλι
Στο χωριό Κήποι τρία πέτρινα σπίτια που φυλάσσουν μέσα τους την ιστορία του τόπου και παρουσιάζουν μέσω των εκθεμάτων τους τις καθημερινές δραστηριότητες και το μεράκι των κατοίκων της περιοχής αυτής. H ιδιωτική συλλογή του Αγάπιου Τόλη έχει εκθέματα από τη λαϊκή ζωγραφική, την υφαντουργεία, την κεραμική, την επιπλοποιία και τη μεταλλοτεχνία του τόπου. Μέσα από τα καλντερίμια του χωριού  οδηγούμαστε στο Βικάκι (παρακλάδι της χαράδρας του Βίκου), θα περάσετε από το εντυπωσιακό γεφύρι του Κοντοδήμου και θα βγείτε στη σκάλα Κουκουλίου, η οποία μας οδηγεί στο Κουκούλι.
Η ιδιωτική βοτανική συλλογή του Κ. Λαζαρίδη θα μας πληροφορήσει για τις ονομασίες και τις θεραπευτικές ιδιότητες 1300 ειδών βοτάνων τoυ Ζαγορίου.
ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 2 ώρες


Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις