κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog

ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑ.

Written By travelblog on Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 | 3:18 π.μ.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας βρίσκεται στο Δήμο Πέλλας, σε απόσταση 39 χλμ. από τη ΘεσσαλονίκηΠρωτεύουσα των αρχαίων Μακεδόνων από το τέλος του 5ου αιώνα π. Χ., η Πέλλα είναι σήμερα ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας
Το νέο σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο της εξάλλου, 6.000 τ. μ., που λειτουργεί από το 2009 πλήρως εναρμονισμένο με τον περιβάλλοντα αρχαιολογικό χώρο περιλαμβάνει τα αριστουργήματα ενός μεγάλου πολιτισμού.
ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑ.
ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑ.
Κτισμένη σε παραθαλάσσια θέση με διαχρονική κατοίκηση από την 3η χιλιετία π. Χ., η μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας στον 4ο αι. π. Χ., έγινε το σπουδαιότερο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας στα ελληνιστικά χρόνια αλλά και το επίκεντρο της κοσμοκρατορίας του Αλεξάνδρου
Χάρη στην ανασκαφική έρευνα και τη συστηματική μελέτη των ευρημάτων της, γνωρίζουμε σήμερα τη μορφή και τις βασικές δομές τόσο της ίδιας όσο και άλλων σημαντικών οικισμών της ευρύτερης περιοχής της, οι οποίοι εντάσσονται χρονολογικά σε μια μακριά περίοδο, από τη Νεολιθική Εποχή ως και τα χριστιανικά χρόνια.   
ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑ.
ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑ.
Η πόλη οργανώνεται και επεκτείνεται στα χρόνια του Φιλίππου Β΄ και του Κασσάνδρου. Εποχή ακμής της Πέλλας είναι το β΄ μισό του 4ου αιώνα, ο 3ος και ο 2ος αιώνας π.Χ. Η κατάληψή της από τους Ρωμαίους έγινε το 168/167 π.Χ. και η καταστροφή επήλθε μετά από σεισμό, πιθανόν στην πρώτη δεκαετία του 1ου αιώνα π.Χ
ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑ.

Ο θεός Διόνυσος πάνω σε πάνθηρα, ψηφιδωτή διακόσμηση δαπέδου σε αίθουσα συμποσίων της κατοικίας Διονύσου (325 - 300 π.Χ. )
ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑ.

Ο τάφος ένος πολεμιστή με τα πλούσια κτερίσματά του από το Αρχοντικό Πέλλας.
ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑ.

Το εσωτερικό του πολυθάλαμου τάφου με τις εισόδους του κύριου και του πλευρικού θαλάμου. πηγή: http://www.ethnos.gr/default.asp 
ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑ.
Μουσείο Αρχαίας Πέλλας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο και μαζί με τα εκθέματα υπάρχει πλούσιο εποπτικό υλικό. Αρχιτεκτονικά και τοπογραφικά σχέδια, εκμαγεία ειδώλων και αγγείων, αγάλματα και αγαλμάτια, αγγεία και φυσικά νομίσματα της Μακεδονικής και Ελληνιστικής περιόδου.
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
Χειμερινό ωράριο: 8 π.μ.-15 μ.μ.
Θερινό Ωράριο: 8 π.μ.-19.30 μ.μ.
Τηλέφωνο Αρχαιολογικού Χώρου: 23820-32963 / Φαξ: 23820-33095
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΠΕΛΛΑΣ
Λεωφορείο Κ.Τ.Ε.Λ., από Θεσσαλονίκη (σταθμός ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) για Γιαννιτσά ή Έδεσσα ή Αριδαία, ανά μισή ώρα περίπου (τηλέφωνο Κ.Τ.Ε.Λ.. 2310-595453)

Με Ιδιωτικό αυτοκίνητο, από οδό Μοναστηρίου προς Γιαννιτσά ή από εθνική οδό προς Ευζώνους – Χαλκηδόνα - Γιαννιτσά. Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της Πέλλας είναι προσβάσιμα, αμέσως μετά τη Χαλκηδόνα, από τη διασταύρωση, με φωτεινούς σηματοδότες, της παρακαμπτηρίου οδού, νότια του αρχαιολογικού χώρου με την επαρχιακή οδό προς το σύγχρονο οικισμό της Πέλλας. Υπάρχει σχετική σήμανση.   
Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις