κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog
Home » , , » Καπέσοβο...Ζαγοροχώρια.

Καπέσοβο...Ζαγοροχώρια.

Written By travelblog on Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012 | 2:02 μ.μ.

Το χωριό  βρίσκεται σε απόσταση 43 χλμ. βόρεια από την πόλη των Ιωαννίνων και  σε υψόμετρο 1100 μ. 
Το Καπέσοβο είναι χωριό που σε εντυπωσιάζει με τα πέτρινα σπίτια του, τα καλντερίμια του και το όμορφο φυσικό του περιβάλλον. Εκείνο όμως που ξεχωρίζει είναι το σχολείο, η Πασχάλειος σχολή, (μια καταπληκτική φωτογραφία από Z_Chatzakis flickr)
Καπέσοβο...Ζαγοροχώρια.
με 13 αίθουσες και πολλούς βοηθητικούς χώρους, που χτίστηκε το 1861 με δαπάνες των ευεργετών αδελφών Πασχάλη. Στην περίφημη αυτή Σχολή υπάρχει πλούσια βιβλιοθήκη και  πρωτότυπο της Μεγάλης Χάρτας του Ρήγα  Φεραίου.
μια καταπληκτική φωτογραφία από thiv flickr
Καπέσοβο...Ζαγοροχώρια.
Καπέσοβο...Ζαγοροχώρια.
ΠΑΣΧΑΛΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ
Στην πλατεία του χωριού δίπλα από τον αιωνόβιο πλάτανο βρίσκεται η κεντρική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που έφτιαξε ο Νούτσος Καραμεσίνης το 1793 και εικονίζεται ο ίδιος σε τοιχογραφία της. Αξιόλογες είναι οι  αγιογραφίες της εκκλησίας που φιλοτεχνήθηκαν από τους σπουδαίους Καπεσοβίτες Αγιογράφους.
Στο μεσοχώρι, στην πλατεία του χωριού στις 20 Ιουλίου, του προφήτη Ηλία, γίνεται ένα από τα καλύτερα Ζαγορίσια πανηγύρια. Σ` αυτό ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία ν` ακούσει ζαγορίσια αλλά και άλλα παραδοσιακά τραγούδια και να χορέψει στους ρυθμούς της Ηπειρώτικης μουσικής.
Από μια πλευρά του χωριού αρχίζει παρακλάδι της χαράδρας του Βίκου και  ονομάζεται Μεζαριά,  η οποία χωρίζει το Καπέσοβο από το απέναντι χωριό, το Βραδέτο
Στην κοίτη της Μεζαριάς, υπάρχουν δυο πέτρινα θολωτά γεφύρια που οδηγούν στην πέτρινη καλντεριμωτή σκάλα (ιστορικό μνημείο), η περίφημη Σκάλα του Βραδέτου, με διαδοχικά πέταλα που καταλήγουν στο χωριό Βραδέτο.
Καπέσοβο...Ζαγοροχώρια.
Το Καπέσοβο είναι χωριό με μεγάλο ορίζοντα, φυσική ομορφιά και ορμητήριο προς όλα τα χωριά του Ζαγορίου.
Στο χωριό μπορεί κανεέις να βρεί παραδοσιακά τοπικά προϊόντα που παράγουν οι κάτοικοι, όπως μέλι, γαλακτοκομικά προϊόντα (όχι τυποποιημένα) παράγωγα του σταφυλιού όπως μουστοκούλουρα, μουσταλευριά, ζμπέκι (καρύδι στο σχοινί με μουσταλευριά) λικέρ από κράνα, βύσσινο, μελισσοβότανο, μέντα, καρύδι, μανιτάρια, τσίπουρο, ξύδι, γλυκά του κουταλιού, μανιτάρια αποξηραμένα, τραχανάς, αρωματικά μπαχαρικά κ.α. 
Στο Καπέσοβο μπορείτε να διανυκτερεύσετε σε διάφορα καταλύματα και να απολαύσετε παραδοσιακά εδέσματα ενώ υπάρχει και κατάστημα παραγωγής και πώλησης τοπικών προϊόντων.
Καπέσοβο...Ζαγοροχώρια.
Στο Καπέσοβο οι φίλοι της πεζοπορίας και του περιπάτου θα βρουν αρκετές ενδιαφέρουσες διαδρομές μερικές εκ των οποίων είναι:
  • Καπέσοβο - Σκάλα Βραδέτου - Βραδέτο. Σηματοδοτημένη διαδρομή μιας ώρας περίπου ανάβασης ή κατάβασης αν επιλέξετε την αντίστροφη πορεία. 
  • Καπέσοβο - Ύψωμα Ανω και Κάτω Γραβίστα.
    Ενα τέταρτο της ώρας χρειάζεται για την ανάβαση του χωριού και άλλη μία ώρα μέχρι την Κάτω Γραβίστα. Μεγάλο τμήμα της σήμανσης του μονοπατιού έχει καταστραφεί και είναι απαραίτητη η συνοδεία κάποιου ντόπιου για τη διαδρομή μέχρι την Αγία Παρασκευή Μονοδενδρίου.
  • Καπέσοβο - Κουκούλι. Διαδρομή παράλληλη με τον οδικό άξονα διάρκειας μισής περίπου ώρας μέχρι τον Αγιο Μηνά Κουκουλίου.
  • Καπέσοβο - φαράγγι Σιλάτο ή Βικάκι. Εγκατελελειμένο μονοπάτι χωρίς σήμανση, που καταλήγει στο μέσον του μικρού φαραγγιού Βικάκι.
  • Καπέσοβο - Θέση Καταφί. Δύσκολο μονοπάτι ανατολικά της Γραβίστας. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου δέκα λεπτά και τερματισμός του είναι το πίσω μέρος του χωριού στο σημείο αλώνι Καταφιού ή Αγριομάραθος.


Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις