κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog

Λίμνη Πλαστήρα...

Written By travelblog on Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011 | 12:57 π.μ.

Μία γαλάζια ανθρώπινη πινελιά  σε ένα καταπράσινο καμβά που  δημιούργησε η φύση. Φαίνεται πως και οι δύο έκαναν τη δημιουργική τους υπέρβαση και προέκυψε η εντυπωσιακή Λιμνη Πλαστηρα. Με τον καιρό το ένα αφομοιώθηκε από το άλλο (λίμνη και φυσικό τοπίο) και τα δύο μαζί αποτελούν ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της χώρας μας. Ιδανικός τόπος για μία αγχολυτική εξόρμηση. Ετσι για να τονωθεί λίγο ο τοπικισμός μας και να διαπιστώσουμε πως η χώρα μας αξίζει λίγο περισσότερης  προσοχής.
φωτογραφία από www.travelpress.gr
Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα
Ποιά όμως είναι η καλύτερη εποχή για την εκδρομή μας στην Λίμνη Πλαστήρα; Μα φυσικά όλες. Και αυτό γιατί το τοπίο είναι τόσο ζωντανό και με τόσο πολλές εναλλαγές που ποτέ δεν είναι ίδιο. Eπειτα είναι και  ιδανική η γεωγραφική της θέση. Η Λίμνη Πλαστήρα σχεδόν ισαπέχει από Αθήνα (325 χλμ) και από Θεσσαλονίκη (250 χλμ) και αυτό την κάνει να φτάνεται εύκολα ακόμα και ένα απλό Σαββατοκύριακο.
Aς μάθουμε όμως λίγα πράγματα γιά τη λίμνη και την ευρύτερη περιοχή. Η Λίμνη Πλαστήρα δε βρισκόταν από πάντα εδώ. Στη θέση της υπήρχε από την αρχαιότητα ο ποταμός «Ταυρωπός»,  που φιδογυρίζοντας αργοκυλούσε νότια για να συναντήσει τον Αχελώο. Η περιοχή αυτή ονομαζόταν «Νεβρόπολη», προφανώς από την πληθώρα των ελαφιών που διαβιούσαν εδώ κάποτε. (Νεβρός είναι το νεογνό του ελαφιού). Περίπου το 1928 ένας επιφανής άνδρας της Καρδίτσας, αλλά και όλης της Ελλάδας, ο Στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας συνέλαβε την ιδέα γιά την κατασκευή ενός φράγματος που θα έδινε λύση στο πρόβλημα της άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου, της ύδρευσης της Καρδίτσας και άλλων κοινοτήτων, αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, με την εκμετάλευση της δύναμης του νερού. Βέβαια η ιδέα του άργησε πολύ να υλοποιηθεί, καθώς τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα πέρασε από πολλά δεινά (πόλεμο, Κατοχή, Εμφύλιο).
φωτογραφία από tolis68 http://www.trekearth.com
Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα
φωτογραφίες από www.i-diadromi.com
Λίμνη Πλαστήρα
 Η πανέμορφη   παγωμένη Λίμνη Πλαστήρα!!!
Λίμνη Πλαστήρα
Η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου καθώς διαθέτει εκτός από ονειρική ομορφιά πλήθος εντυπωσιακών αξιοθεάτων.
Στην περιοχή θα βρείτε θρησκευτικά μνημεία με μεγάλο πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, μοναστήρια, μουσεία, το φράγμα, το βοτανικό κήπο, το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων, τοξωτά γεφύρια και σπήλαια καθώς και σημεία που προσφέρουν πανοραμική θέα στη λίμνη Πλαστήρα που κόβουν την ανάσα.
Στην περιοχή θα βρείτε ακόμα πολλά καταλύματα και παραδοσιακούς ξενώνες που "δένουν" απόλυτα με το ρομαντικό φόντο της περιοχής, ταβέρνες με εκλεκτή κουζίνα, cafe, μπαρ και πολλά άλλα. Άλλωστε η περιοχή συνεχώς εξελίσετε χωρίς να χάνει όμως ούτε στιγμή τη γραφικότητά της.


Ένας ολόκληρος κόσμος που περιστρέφεται γύρω από αυτό το ήρεμο υδάτινο αριστούργημα και χαρίζει απλόχερα στιγμές απόλυτης ηρεμίας και ξεκούρασης.
Η λίμνη Πλαστήρα επίσης περιτριγυρίζεται από δεκάδες παραδοσιακά και φιλόξενα χωριά. Επισκεφτείτε τα και δείτε την εξαιρετική ενσωμάτωση στο φυσικό περιβάλλον και τα παραμυθένια τοπία που συνθέτουν. Κάποια από αυτά είναι πολύ τουριστικά ενώ κάποια άλλα σχεδόν άγνωστα και έρημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε ένα έχει τις δικές του ομορφιές και τα ιδιαίτερα μυστικά του να αποκαλύψει.
Η Λίμνη Πλαστήρα, αλλά και η ευρύτερη περιοχή προσφέρονται για πολλές δραστηριότητες που μας φέρνουν πιό κοντά στη φύση και μας βοηθούν να διώξουμε  τα άγχη της καθημερινότητάς μας. Δραστηριότητες περισσότερο ή λιγότερο έντονες, περισσότερο ή λιγότερο ακραίες, όλες όμως απολαυστικές.
μπορούμε να κάνουμεcanoe-kayak, υδροποδήλατο ή βόλτα με πιρόγα, παρατηρώντας το τοπίο και τις ομορφιές της Λίμνης εκ των έσω, αφήνοντάς τη να μας ταξιδέψει σ’ ένα περιβάλλον ησυχίας και γαλήνης που μόνο τα ψαροπούλια απολαμβάνουν. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας στην τοξοβολία ή να επιλέξουμε ιππασία για χαλάρωση. Αλλωστε δε μας δίνεται συχνά η ευκαιρία να κάνουμε βόλτα με άλογο απολαμβάνοντας τις ομορφιές της φύσης.
Μια επίσης ξεχωριστή εμπειρία είναι και το ποδήλατο βουνού (mountain bike) που μπορούμε να  απολαύσουμε στο δίκτυο διαδρομών που έχει δημιουργηθεί στη Λίμνη Πλαστήρα γι’ αυτό το σκοπό, μέσα σε δάση βελανιδιάς αλλά και δίπλα στη Λίμνη. Το χειμώνα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε σκι στο μικρό και χωρίς σημαντική υποδομή χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται στη θέση ‘’Καραμανώλη’’.
η καταπληκτική φωτογραφία είναι από Kostas Sarris flickr
Λίμνη Πλαστήρα
Οι δραστηριότητες όμως δεν τελειώνουν εδώ. Η ευρύτερη περιοχή μας προσφέρει ένα πλήθος από ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές, μικρότερες ή μεγαλύτερες, ευκολότερες ή δυσκολότερες, που μπορούμε να επιλέξουμε ανάλογα με τις δυνατότητές μας. Για τους λάτρεις και τους γνώστες του αθλήματος, υπάρχουν πίστες αεραθλητισμού που μπορούν να απολαύσουν την αγαπημένη τους τρέλα.
Επίσης στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο - ορειβατικό καταφύγιο. Συστήνουμε ανεπιφύλακτα μια διανυκτέρευση ορειβατικό καταφύγιο , αρκεί να υπάρχει καλή παρέα, κρέατα για ψήσιμο, και διάθεση να περάσουμε μια νύχτα μακριά από τις ανέσεις του ξενοδοχείου.
Τελευταίο αφήσαμε το φιλήσυχο και χαλαρωτικό ψάρεμα, το οποίο επιτρέπεται από την όχθη και μόνο με καλάμι. Από την άνοιξη και μετά θα δείτε πλήθος επίδοξων ψαράδων σε διάφορες περιοχές της Λίμνης να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους χόμπυ, τον καθαρό αέρα, την ομορφιά του τοπίου και συχνά να φεύγουν με γεμάτα τα καλάθια τους από νόστιμα και φρέσκα ψάρια της Λίμνης Πλαστήρα! πηγή: odigoslimnisplastira.gr
μια καταπληκτική φωτογραφία από Vicky Tsavdaridou flickr
Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα
μια καταπληκτική φωτογραφία από Konstantinos Besios flickrΛίμνη Πλαστήρα

Πως θα φτάσω:
Από Αθήνα
305 χλμ μέχρι Καρδίτσα + 20 χλμ μέχρι Μεσενικόλα, πρώτο σταθμό της περιοχής Λίμνης Πλαστήρα, σύνολο 325 χλμ. Με κανονικές συνθήκες χρειαζόμαστε 4:30 ώρες για τα 325 αυτά χιλιόμετρα. Δύο διόδια μέχρι Λαμία. Από κει μένουν μόνο 90 χλμ, από τα οποία τα 40 περίπου είναι στροφές και μολονότι ο δρόμος είναι ασύγκριτα καλύτερος από παλιότερα, χρειάζεται προσοχή. 
Από τη Λαμία, σε λιγότερο από 1:30 ώρα είμαστε στην Καρδίτσα.Από Θεσσαλονίκη
212 χλμ μέχρι Καρδίτσα + 20 χλμ μέχρι Μεσενικόλα, σύνολο 232 χλμ. Δύο διόδια μέχρι Λάρισα και από κει κινούμαστε μέσω επαρχιακών δρόμων. Σε περίπου 3 ώρες φτάνουμε Μεσενικόλα.
Από Βόλο
Μέσω Φαρσάλων Καρδίτσα 120 + 20 μέχρι Μεσενικόλα, σύνολο 140 χλμ. Φτάνουμε σε 2 ώρες.Από Γιάννενα 
Μέσω Πίνδου («Κατάρας») μέχρι Καλαμπάκα 220 + 24 για Τρίκαλα + 40 για Καρδίτσα + 20 χλμ μέχρι Μεσενικόλα, σύνολο 304 χλμ. Χρειαζόμαστε 4 με 4:30 ώρες, αλλά αποζημιωνόμαστε με τη διαδρομή.
Από την ΠάτραΑπόσταση 280 χλμ. + 20 χλμ μέχρι Μεσενικόλα, σύνολο 300 χλμ. 
ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ: Από το Ριο στο Αντίρριο κι από εκεί ΝΑΥΠΑΚΤΟ - ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ - ΛΑΜΙΑ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ. Σύνολο 366 χλμ. Εάν θέλουμε ν' αποφύγουμε τη Λαμία και τον Δομοκό και να έρθουμε κατ' ευθείαν από το Καρπενήσι, γλιτώνουμε 87 χλμ, αλλά διασχίζουμε τον Τυμφρηστό (2315 μέτρα υψόμετρο) και σχεδόν ολόκληρη τη Νότια ΠΙΝΔΟ, όπου το οδικό δίκτυο δεν είναι και τόσο καλό. 


Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις