κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog

Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, περπατάμε το μονοπάτι προς το ορεινό καταφύγιο Φλαμπούρι!

Written By travelblog on Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 | 7:13 μ.μ.


Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, περπατάμε το μονοπάτι προς το ορεινό καταφύγιο Φλαμπούρι στην Πάρνηθα.

Θα γνωρίσουμε το μονοπάτι που οδηγεί στο ορεινό καταφύγιο Φλαμπούρι. Θα συναντήσουμε πλούσια βλάστηση με πεύκα, έλατα και σημαντικά είδη της ελληνικής χλωρίδας. Το συγκεκριμένο μονοπάτι βρίσκεται στον πυρήνα του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας, είναι μέτριας δυσκολίας δηλ. (κατηγορία 3) και είναι πολύ καλά συντηρημένο. Η διάρκεια της πεζοπορίας προς και από το καταφύγιο Φλαμπούρι είναι περίπου 2μιση ώρες.

Όσοι εθελοντές θέλουν να λάβουν μέρος θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν καλή φυσική κατάσταση.

Η δράση γίνεται σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας και τα μέλη του Φυσιολατρικού Αθλητικού Ορειβατικού Συνδέσμου (faosmountainclub.gr).

Σημείο συνάντησης, η έξοδος του τελεφερίκ στην κορυφή της Πάρνηθας, στις 11 το πρωί.

Επειδή το τελεφερίκ χωρά συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, όσοι θέλουν να λάβουν μέρος σε αυτήν την πεζοπορία, θα πρέπει να έρθουν αρκετά νωρίτερα, να σταθμεύσουν τα οχήματά τους στο πάρκινγκ του τελεφερίκ, να επιβιβαστούν, να βρεθούν στο σημείο συνάντησης, ώστε στις 11 να ξεκινήσει η πεζοπορία.

Γενικές οδηγίες προς τους εθελοντές που θα λάβουν μέρος στην πεζοπορία:

- Πρέπει να φορούν αθλητική φόρμα και αθλητικά παπούτσια ή ορειβατικά μποτάκια.
- Να έχουν καλή φυσική κατάσταση.
- Να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχηγών στην πεζοπορία.
- Να μην αλλάζουν μονοπάτι και να ακολουθούν αυτό που έχει καθοριστεί.
- Δεν επιτρέπεται να έχουν μωρό στην αγκαλιά ή να σπρώχνουν καρότσι.
- Δεν καταστρέφουν τη σήμανση του μονοπατιού.
- Εάν νιώσουν κούραση, ξεκουράζονται, αφού πρώτα ενημερώσουν τους επικεφαλείς της πεζοπορίας.
- Δεν αφήνουμε σκουπίδια κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας μας μέσα στο μονοπάτι.
- Απαγορεύεται να έχουμε μαζί μας κατοικίδια ζώα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Αφήνουμε τον καναπέ, ζούμε καλύτερα» έχουν εξασφαλιστεί όλα τα αναγκαία μέσα, ώστε η πεζοπορία να γίνει ευχάριστα και με απόλυτη ασφάλεια.


Κατεβάστε δωρεάν την Ιλιάδα και την Οδύσσεια του Ομήρου!

Written By travelblog on Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014 | 5:13 μ.μ.



Κατεβάστε δωρεάν την Ιλιάδα και την Οδύσσεια του Ομήρου
Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν την Ιλιάδα και την Οδύσσεια του Ομήρου πατώντας απλά στους παρακάτω συνδέσμους.

Το κείμενο θα εμφανιστεί σε μορφή pdf

Μπορείτε είτε να το διαβάσετε online, είτε να το κατεβάσετε πατώντας την επιλογή Λήψη (τρίτο εικονίδιο στην πάνω δεξιά σειρά)

Για την Ιλιάδα πατήστε εδώ

Για την Οδύσσεια πατήστε εδώ


πηγή: katohika.gr

Αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες στην Αμφίπολη. Εχουν ύψος 2,27 μ....Φωτογραφίες

Written By travelblog on Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014 | 2:28 μ.μ.


Στην πλήρη αποκάλυψη των Καρυάτιδων προχώρησαν οι αρχαιολόγοι στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, μετά την αφαίρεση τριών σειρών από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο. Το ύψος του είναι 2,27μ., ενώ φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις. Φορούν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους, έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση και τις φωτογραφίες που παραθέτει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι Καρυάτιδες στέκονται πάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33μ. και πλάτους 0,68μ., τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, προς το παρόν, σε ύψος περίπου 0,30μ. Η όψη των βάθρων είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες. Ακολουθούν δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης των τοίχων όλων των θαλάμων. Η απόσταση μεταξύ των δύο βάθρων είναι 1,68μ., όσο και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες.

Στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής Καρυάτιδος, διακρίνεται κόκκινο χρώμα. Επίσης, κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης δίπλα από τις Καρυάτιδες βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους.











Στον τρίτο θάλαμο βρέθηκε μαρμάρινη πόρτα, που οδηγεί σε τέταρτο θάλαμο, όπως ανέφερε και η Λίνα Μενδώνη μιλώντας στο MEGA. Η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού έκανε λόγο για «σοβαρές ενδείξεις» για την ύπαρξη του τέταρτου θαλάμου. «Στον τρίτο χώρο πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις. Ετσι, εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ., στο βόρειο τοίχο του», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για το νέο εύρημα....





πηγή news247.gr

Τα «Απαγορευμένα είδη» στις Πτήσεις

Written By travelblog on Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014 | 5:39 μ.μ.

Όταν ταξιδεύετε αεροπορικώς, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ισχύουν για τις χειραποσκευές σας ορισμένοι κανόνες ασφαλείας:
Γενικά, Τροφές που βρίσκονται σε ημιστερεή ή υγρή μορφή θα πρέπει να είναι κατάλληλα συσκευασμένες με απορροφητικό υλικό για να αποφεύγεται διαρροή που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην ιδιοκτησία άλλων.

- Τα ΥΓΡΑ που μεταφέρετε στην καμπίνα επιβατών του αεροσκάφους, όπως:
(νερό, ποτά και αναψυκτικά, ζελέ, κρέμες, αλοιφές, κόλλα, λοσιόν, αρώματα, σαμπουάν, λακ μαλλιών, μάσκαρα, λιπ-γκλος, οδοντόπαστα, αφρός ξυρίσματος, σπρέι, υγρό φακών επαφής, μέλι, μαρμελάδα, λάδι και λοιπά αντικείμενα παρόμοιας υφής), έχουν προστεθεί πλέον στον κατάλογο των απαγορευμένων αντικειμένων, τα οποία δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν οι επιβάτες στην καμπίνα του αεροσκάφους, εκτός εάν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις.


Η προϋπόθεση: Πρέπει να είναι τοποθετημένα σε διαφανείς πλαστικές σακούλες μέγιστης χωρητικότητας 1 λίτρου, ενώ καμία μεμονωμένη συσκευασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 ml. Επιτρέπεται μία μόνο τέτοια σακούλα ανά επιβάτη, που θα πρέπει να είναι κλειστή και να παραδίδεται ξεχωριστά στον Έλεγχο Χειραποσκευών για εξέταση.


Οι συσκευασίες υγρών χωρητικότητας άνω των 100 ml πρέπει να τοποθετούνται στις αποσκευές και παραδίδονται κατά τον έλεγχο εισιτηρίων. 

* Δεν θεωρούνται υγρά προϊόντα: οι πούδρες, τα ρουζ, τα κραγιόν σε στερεά μορφή, τα σκληρά τυριά, το ταλκ. Δεν θα έχετε πρόβλημα με τα αντικείμενα αυτά στις χειραποσκευές.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ: Τα Απαγορευμένα είδη στις Πτήσεις

Άδειος... ο τάφος στην Αμφίπολη...Ένα Άρθρο Του Ανδρέα Ζαμπούκα.

Written By travelblog on Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014 | 7:33 μ.μ.



Έχω γυρίσει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από γκρίνια και διαστροφή (η γυναίκα μου δεν με αντέχει...), ψάχνω πάντα να καταλάβω την οικονομική διαστρωμάτωση των κατοίκων της ευρύτερης τοποθεσίας. 

Τελευταία αποκαρδιωτική έκπληξη ήταν μια πρόσφατη επίσκεψη στη Βεργίνα. Είχα να πάω από μικρό παιδί και δεν θυμόμουν πολλά πράγματα. Είναι απίστευτο το πόσο παρηκμασμένο είναι το χωριό, γύρω από τα μνημεία και πόσο κιτς τα εστιατόρια που πουλάνε φαγητό (τέτοιο συνδυασμό χρωμάτων σε πινακίδα ούτε στο Ζεφύρι δεν έχει...)!. Σε ένα μέρος που επισκέπτονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο, οι κάτοικοι του χωριού μοιάζουν να μην αντιλαμβάνονται που βρίσκονται. Πεταμένες πλαστικές καρέκλες σε οικόπεδα, σκουριασμένα αγροτικά εργαλεία, σκουπίδια και εγκατάλειψη παντού! Πολύ χειρότερα και από την Ολυμπία που είχα βρεθεί πέρυσι. Γιατί εκεί, τουλάχιστον, το τοπίο είναι απίστευτα όμορφο και ξεχνιέσαι.

Ρώτησα πόσο συνδέονται επιχειρηματικά οι κάτοικοι με τον αρχαιολογικό χώρο. Πόσοι από αυτούς, έβγαλαν χρήματα, μιας και καθημερινά και για όλο το χρόνο, συρρέουν πλήθη επισκεπτών και κατ΄επέκταση καταναλωτών. «Μπα» μου είπε ένας υπάλληλος του Μουσείου, «ελάχιστοι με τα εστιατόρια κι εμείς που δουλεύουμε εδώ». Οι υπόλοιποι ασχολούνται με τα χωράφια και επειδή δεν έχουν και πολλά στρέμματα, είναι κυρίως φτωχοί άνθρωποι.»

Τα ίδια στην Ολυμπία, στο Δίον, στη Μεσσήνη και παντού. Μήπως η Αθήνα αξιοποίησε ποτέ τη δυνατότητα των μνημείων της; Πόσο άραγε είναι το ποσοστό των ξένων που έρχονται αποκλειστικά για την πόλη;

Περιμένουν λοιπόν όλοι να βγει ο «θησαυρός» από τον τεράστιο τάφο. Άλλοι για να βγάλουν χρήμα και κάποιοι άλλοι για να πάρουν την πολιτική δόξα. Και οι δύο, αποτελούν κλασικά δείγματα «γραικύλου» και τυχοδιώκτη. Γιατί προσβλέπουν σε κέρδη άλλων και όχι της δικής τους προσπάθειας. Και εξηγούμαι. Πρώτον, κανείς τουρίστας δεν πρόκειται να πάει να χτυπήσει τις πόρτες των Σερραίων για να τους δώσει λεφτά (Οι κάτοικοι της Ολυμπίας ακόμα απορούν γιατί δεν μένουν οι τουρίστες πάνω από μία ώρα στο χωριό τους. 
Έλα ντε, γιατί δεν κάθονται στην σπασμένη πλαστική καρεκλίτσα τους...;). 

Αν δεν υπάρξουν υποδομές, κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί παρά μόνο με το μνημείο. Δεύτερον, ο Σαμαράς και ο κάθε πολιτικάντης που περιμένει δόξες και μεγαλεία, συνήθως δεν έχει ιδέα για την πολιτιστική κληρονομιά που παρέλαβε και για την αξία της Παράδοσης που θα έπρεπε να συμπεριλάβει στην ελληνική παιδεία (όταν λέω Παράδοση δεν εννοώ τσαρούχια, φουστανέλες και παπαδαριό...). Την όποια σχέση με τον πολιτισμό την αντιλαμβάνεται όπως ο γύφτος την ντιβανοκασέλα του. 

Τα πράγματα είναι απλά. Χωρίς επιχειρηματική συνείδηση και παιδεία, ό,τι και να πουλήσεις, στράφι θα πάει. Πρέπει πρώτα εσύ ο ίδιος να καταλάβεις την αξία του «προϊόντος» και μετά να μπεις στην παραγωγή και στην προώθηση. Επίσης πρέπει, να δημιουργήσεις γύρω από το σπουδαίο πολιτιστικό περιβάλλον και ένα ανάλογο σύγχρονο, με δράσεις, ωραία ξενοδοχεία, πολιτιστικό, ανασκαφικό και αγροτικό ίσως τουρισμό. Αν όμως, σου πει κάποιος ότι όλα αυτά θέλουν δουλειά και σχέδια, τότε, δυσκολεύεσαι να το συνηθίσεις...

Από την άλλη, όταν επιμένεις, ως εξουσία, να χρησιμοποιείς το παρελθόν για προπαγάνδα και καλλιέργεια μεσσιανιστικής κουλτούρας, τα πολιτικά σου οφέλη θα είναι ελάχιστα. Γιατί θα απολάμβανες το σεβασμό και τη λαϊκή αποδοχή, αν είχες δημιουργήσει με τηn εκπαίδευση, πολιτιστική συνείδηση στους νέους. Τώρα όμως, περιμένεις να «λάμψεις» με την ανακάλυψη, ως τις επόμενες εκλογές. Τόσο κοντόφθαλμος και αεριτζής είσαι. 

Έχω λοιπόν την εντύπωση, πως ό,τι κι αν βγει μέσα από τον τάφο της Αμφίπολης  άνθρακας θα είναι και όχι θησαυρός. Ακόμα κι ο Αλέξανδρος να είναι (το πιθανότερο είναι ο στρατηγός Νέαρχος) χαμένος θα πάει. Γιατί, ο θησαυρός είναι παντού δίπλα μας και δεν μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε. Στις θάλασσες, στα δάση, στα χωράφια μας, στον ήλιο και στα φωτεινά μυαλά που διώχνουμε καθημερινά στις ξενιτιές. 

Τζάμπα η χαρά και ο ενθουσιασμός φιλαράκια Σερραίοι. Άδειος είναι ο τάφος και σας δουλεύουν. Αλλού είναι ο πλούτος και δεν τον βλέπετε...

Πηγή capital.gr

Ο τάφος στην Αμφίπολη, το όρος Άθως και ο Δεινοκράτης

5155 - Ο τάφος στην Αμφίπολη, το όρος Άθως και ο Δεινοκράτης - Φωτογραφία 2

Το σχέδιο του στενού συνεργάτη του Μεγάλου Αλεξάνδρου να διαμορφώσει το όρος Άθως σε άγαλμα ανθρώπου, που στο αριστερό του χέρι θα είχε μια μεγάλη οχυρωμένη πόλη και στο δεξί του ένα κύπελλο.

Είναι απολύτως θετικό το γεγονός, ότι η αναμενόμενη αποκάλυψη των ευρημάτων στην Αμφίπολη, έφερε στην επικαιρότητα το όνομα ενός πολύ σπουδαίου αρχιτέκτονα που συνεκστράτευσε με τον Μεγαλέξανδρο, παρέχοντάς του τις υπηρεσίες στην κατασκευή μεγάλων έργων, όπως ο σχεδιασμός της πόλης της Αλεξάνδρειας, η οποία προοριζόταν για πρωτεύουσα της αχανούς ελληνικής αυτοκρατορίας.
Είναι πολλά τα έργα που αποδίδονται στον Δεινοκράτη, αλλά θεωρώ προτιμότερο να γίνει γνωστή η πρότασή του για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, που όμως δεν ενέκρινε ο Αλέξανδρος.


5155 - Ο τάφος στην Αμφίπολη, το όρος Άθως και ο Δεινοκράτης - Φωτογραφία 1

Αναλυτικά για το θέμα γράφει ο Στράβων (που τον αποκαλεί Χειροκράτη) και ο Πλούταρχος, (που τον αποκαλεί Στασικράτη):

« Ανάμεσα στους άλλους τεχνίτες ζούσε τότε και ο αρχιτέκτονας Στασικράτης, που δεν επιδίωκε με τα έργα του τη χάρη και την ευχαρίστηση και την πιθανότητα μέσω της μορφής τους, αλλά τα σχέδιά του ήσαν τόσο μεγαλειώδη ώστε τα έσοδα ενός μεγάλου κράτους μόλις θα επαρκούσαν για την εκτέλεσή τους.« Αυτός πήγε στον Αλέξανδρο και τού κατηγορούσε τις ζωγραφικές και τις πλαστικές απεικονίσεις του, πως είναι έργα δειλών τεχνιτών και ταπεινών. "Εγώ", είπε, "έχω σκεφτεί, βασιλιά, να εμπιστευτώ την ομοιότητα του σώματός σου σε ύλη άφθαρτη και ζωντανή, που έχει θεμέλια αιώνια και βάρος ακίνητο και ασάλευτο.

« Εννοώ το όρος της Θράκης Άθως*, εκεί όπου έχει τον μεγαλύτερο όγκο του και υψώνεται σε θέα όλων, και έχει ύψη και πλάτη συμμετρικά και βραχώδεις εκτάσεις και συναρμογές και διαστήματα με κάποιο σχήμα.

« Ο Άθως αυτός είναι δυνατόν με την τέχνη να επεξεργαστεί και να μετασχηματιστεί, ώστε να ονομάζεται ανδριάντας του Αλεξάνδρου και να είναι αληθινός ανδριάντας του. Στους πρόποδες θα αγγίζει τη θάλασσα, με το ένα χέρι θα αγκαλιάζει και θα υποβαστάζει πόλη ικανή να περιλάβει δέκα χιλιάδες κατοίκους. 
Και με το δεξί θα κρατά δοχείο και θα χύνει από αυτό σπονδές προς τιμή των θεών, ολόκληρο ποταμό που θα κυλά ασταμάτητα και θα χύνεται στη θάλασσα.

« Κι ας αφήσουμε πια κατά μέρος τον χρυσό και τον χαλκό και το ελεφαντόδοντο και την ξυλεία και τις βαφές που συνθέτουν όλες αυτές τις εικόνες, που είναι μικρές και μπορεί κάποιος να τις αγοράσει, να τις κλέψει και να τις μπερδέψει".

Ο Αλέξανδρος άκουσε τα λόγια του, θαύμασε την τόλμη και την αυτοπεποίθηση του τεχνίτη, και τον παίνεσε, αλλά του είπε "Άφησε τον Άθω να μένει στη θέση του, για να μη γίνει μνημείο της αναίδειας ενός βασιλιά"
Εμένα θα με κάνουν γνωστό ο Καύκασος και τα Ημωδά όρη και ο Τάναϊς και η Κασπία θάλασσα. Οι πράξεις μου, θα είναι οι εικόνες μου».

* Σύμφωνα λοιπόν με τους αρχαιολόγους της Αμφίπολης, ο αρχιτέκτονας αυτού του επιβλητικού αρχαίου τάφου είναι πιθανόν να είναι ο Δεινοκράτης, ο οποίος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά "κεφάλαια" όλων των εποχών.

Αποδίδεται σ’ αυτόν η οριοθέτηση των τειχών της Αλεξάνδρειας και η κατασκευή των βασιλικών κτιρίων, ο επιτάφιος τύμβος του Ηφαιστίωνος στη Βαβυλώνα, ένα κολοσσιαίο μνημείο έξι ορόφων με πλάτος 180 μέτρων στη βάση του, αλλά και διάφορες χρυσές διακοσμήσεις στους ορόφους.

* Να σημειωθεί, ότι πολλοί καλλιτέχνες, με την προτροπή του Πάπα Αλεξάνδρου, επιχείρησαν να σχεδιάσουν τον Άθω, έτσι όπως νόμιζαν πως σκέφτηκε ο Δεινοκράτης.

* Γίνεται λόγος για τον Άθω που βρισκόταν στην Θράκη, επειδή αυτή αρχικώς είχε όρια την σημερινή Λεπτοκαρυά, κάτωθεν του Ολύμπου. Όταν οι Μακεδόνες κατέβηκαν από την Πίνδο και στράφηκαν ανατολικώς, απώθησαν τους Θράκες και εγκαθίσταντο στις περιοχές τους, μέχρι ενός σημείου όμως, επειδή ο πληθυσμός των Μακεδόνων δεν ήταν ανεξάντλητος.

πηγή ola365

Άνδρος - Η Παραλία της Άχλας..

Written By travelblog on Κυριακή 3 Αυγούστου 2014 | 2:42 μ.μ.


Η παραλία της Άχλας βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Άνδρου. Έχει ψιλό λευκό βοτσαλάκι και άμμο ενώ υπάρχουν και δέντρα που προσφέρουν σκιά. Εδώ είναι το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, καθώς και ο φάρος της γριάς. Η θάλασσα έχει νηνεμία ακόμη και με δυνατό άνεμο. Ένας μικρός αλλά εντυπωσιακός βιότοπος, με ποταμάκι και πλατάνια που καταλήγουν κοντά στην θάλασσα, είναι ακόμα κάποια ιδιαίτερα στοιχεία της Άχλας.



photo ritchiegr

photo Panagiotis Adamopoulos

photo abelmybluecoast


Το μπαράκι στο Άχλα - Anna Voulgari

Το ποταμάκι πίσω από την παραλία - 123_abcde

photo Miltos A


photo Nick Tsaganos

Πώς θα φτάσετε: Από τη χώρα, μετά τη Βουρκωτή με κατεύθυνση προς την Άρνη, υπάρχει χωματόδρομος που κατηφορίζει δεξιά στην κοιλάδα μέχρι την παραλία.


Οι Αρκοί - για όσους επιθυμούν ερημικές διακοπές!

Οι Αρκοί - για όσους επιθυμούν ερημικές διακοπές!
photo Dominique CARON

Οι Αρκί ή Αρκιοί είναι ένα μικρό νησάκι στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Ανάμεσα στα μεγάλα νησιά, τα πηγμένα από τουρίστες, αυτοκίνητα, μπαρ, μηχανάκια και ξαπλώστρες, οι Αρκιοί ξεχωρίζουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο.
Είναι μια μικρούτσικη τελίτσα στο χάρτη, άλλα ένα μέρος πλούσιο από πραγματα που, στους τρελούς ρυθμούς της ζωής στην πόλη, κοντεύουμε να ξεχάσουμε.

Το νησί έχει τη δική του ψυχή. Είναι οι 40 μόνιμοι κάτοικοι και οι πρώην πελάτες που γίναν φίλοι από όλο τον κόσμο.

Οι Αρκοί - για όσους επιθυμούν ερημικές διακοπές!
photo Dominique CARON

Πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί από μία συστάδα μικρών νησιών στα βόρεια των Λειψών. Οι Αρκοί είναι ένα νησί αρκετά απομονωμένο με τους ελάχιστους κατοίκους του να ζουν στους δύο οικισμούς του νησιού - το λιμάνι και το Πάνω Χωριό.
Οι Αρκοί προσφέρονται για όσους επιθυμούν ερημικές διακοπές παρότι τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μίνι ορμητήριο των "σκαφάδων΅! 
Επίσης είναι μέσα στο πρόγραμμα των μονήμερων εκδρομών από τα γειτονικά τους νησιά και οι περισσότεροι επισκέπτες μένουν μόνο για λίγες ώρες. Οι Αρκοί ανήκουν διοικητικά στην Πάτμο από την οποία βρίσκονται 11 χλμ ΝΑ.

photo Dominique CARON

Αν είσαι λάτρης της θάλασσας θα βρεις πανέμορφες παραλίες. Η πιο γνωστή είναι τα «Τηγανάκια» και ακολουθούν το «Λιμνάρι», η «Πατελιά» και η «Πίσω Πατελιά». Σε όλες τις παραλίες πας με τα πόδια. Και να θες να πάς αλλιώς δεν γίνεται. Στο νησί υπάρχουν μόνο δύο αυτοκίνητα και ένα μηχανάκι. Για να νοικιάσεις ούτε λόγος. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και οι παραλίες άθικτες, χωρίς ξαπλώστρες, σκουπίδια και τα συναφή. Σκέψου τα λόγια του γλάρου και διατήρησέ το κι εσύ έτσι.

Ακόμα, παίζει ημερίσια εκδρομή στο Ασπρονήσι ή στο Μαράθι που είναι 15 λεπτά βαρκάδα και έχει επίσης πολύ όμορφη παραλία.


photo Mike1742


photo Dominique CARON


photo Dominique CARON


photo Dominique CARON


photo cezarygolebiewski


photo Dominique CARON

Πως θα πάτε:
Το κοντινότερο νησί που έχει απ'ευθείας δρομολόγιο με Πειραιά είναι η Πάτμος. Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια, των οποίων οι ώρες ποικίλλουν ανάλογα την εταιρία. Το ταξίδι Πειραιά-Πάτμο διαρκεί περίπου 9 ώρες και με γνώμονα οτι η Πάτμος συνδέεται με τους Αρκιούς καθημερινά με τουριστικά σκάφη με αναχώρηση στις 10 το πρωί, καλό θα ήταν να επιλέξεις ενα βραδυνό δρομολόγιο έτσι ώστε να φτάσεις στην Πάτμο το πρωί και να προλάβεις το καραβάκι που θα σε πάει ‘πέρα'. Αλλιώς θα πρέπει μάλλον να γνωρίσεις το Patmos by night και την άλλη μέρα το πρωί να ταξιδέψεις προς Αρκιούς!
Επίσης και από την Κάλυμνο υπάρχουν δρομολόγια προς Αρκιούς.



Αρκοί χρήσιμες πληροφορίες
Λιμεναρχείο Πάτμου : 22470 31231
Κοινότητα Αρκιών : 22470 41206
Δήμος Πάτμου: 22470 31235


πηγή www.arki-island.com


Πτήσεις από/προς όλους τους προορισμούς εσωτερικού από 24€

Written By travelblog on Σάββατο 2 Αυγούστου 2014 | 8:58 μ.μ.

Πτήσεις από/προς όλους τους προορισμούς εσωτερικού από 24€
photo Aero Icarus

Όλο προσφορές η Aegean! Αυτή την φορά η προσφορά της αφορά 200.000 θέσεις διαθέσιμες σε απευθείας πτήσεις από/προς όλους τους προορισμούς εσωτερικού για ταξίδια με απλή μετάβαση και με επιστροφή. 
Τιμές ναύλων από 24€ για απλή μετάβαση και από 48€ με επιστροφή από/προς όλους τους προορισμούς εσωτερικού. κρατήσεις που θα πραγματοποιηθούν έως και 11/08/2014 για πτήσεις που εκτελούνται με την Aegean & την Olympic air από 15/09/2014 έως και 28/03/2015.

Προς Αθήνα 24€
Από/προς Θεσσαλονίκη 24€
Από Αθήνα 42€
Aπό Αθήνα προς Θεσσαλονίκη 42€


Αναλυτικά οι Όροι Προσφοράς:

- Κρατήσεις που θα πραγματοποιηθούν έως και 11/08/2014.
- Αφορά πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν από 15 Σεπτεμβρίου 2014 έως 28 Μαρτίου 2015, για πτήσεις με την Aegean & Olympic Air. [15/09/2014 με 28/03/2015].

* Υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς μίας χειραποσκευής έως 8kg στον ναύλο GoLight.

* Ισχύει για ναύλους Golight και Flex.

* Για τα δρομολόγια προς/από τις άγονες γραμμές, η κατηγορία Golight δεν είναι διαθέσιμη και η χαμηλότερη διαθέσιμη τιμή είναι από 39€.

* 200.000 Θέσεις Διαθέσιμες.

* Σε περίπτωση αλλαγής του εισιτηρίου υπάρχει χρέωση ανάλογη με την κατηγορία του ναύλου. Σε περίπτωση ακύρωσης δεν επιστρέφεται η αξία του εισιτηρίου.

Κρατήσεις με:


πηγή easy-airtickets.gr


Γκιόλα - Μια Φυσική Πισίνα καταμεσής στο Πέλαγος!

Written By travelblog on Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014 | 4:38 μ.μ.


Η Γκιόλα είναι μία βραχώδης Φυσική πισίνα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή Αστρίς. Το ύψος των βράχων φτάνει τα 8 μέτρα από το οποίο πολλοί λουόμενοι βουτούν.
Από ψηλά μοιάζει με σμαράγδι ακουμπισμένο στους βράχους. Από κοντά σαν μια καταπράσινη πισίνα που τη χωρίζουν από τη θάλασσα μερικά εκατοστά βράχου. Ο λόγος για μια από τις διάφανες λίμνες του κόσμου, τη Γκιόλα στη Θάσο, την οποία κάθε λίγο και λιγάκι εξυμνούν τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Και όχι άδικα.

Τα καταπράσινα νερά της, τα οποία είναι πιο θερμά από αυτά της θάλασσας, έχουν βάθος περίπου τρία μέτρα. Οι δυο της πλευρές χαμηλώνουν, μέχρι να φτάσουν στο άλλο της άκρο, που αγγίζει σχεδόν την επιφάνεια της θάλασσας.

Το «Δάκρυ της Αφροδίτης»
Η Γκιόλα είναι γνωστή και ως το «Δάκρυ της Αφροδίτης». Ο θρύλος λέει ότι την πισίνα αυτή τη δημιούργησε ο Δίας για να κολυμπά η Αφροδίτη. Αλλος θρύλος θέλει η λίμνη να ήταν το μάτι του Δία με το οποίο παρακολουθούσε την ερωμένη του.






Γκιόλα - Μια Φυσική Πισίνα καταμεσής στο Πέλαγος!

Γκιόλα - Μια Φυσική Πισίνα καταμεσής στο Πέλαγος!

Πως να Πάτε:
Για να φτάσετε στην Γκιόλα οδηγήστε από τον Ποτό προς το Αστρίς. Μετά το ξενοδοχείο Αέρια θα βρείτε μία πινακίδα στα δεξιά σας πoυ γράφει Σειρήνες. Στρίψτε δεξιά στο χωματόδρομο. Μετά από λίγο θα φτάσετε σε μία παραλία. Εκεί μπορείτε να παρκάρετε καθώς η διαδρομή δυσκολεύει. Ανηφορίστε τον χωματόδρομο στα αριστερά σας στο τέλος του οποίου θα πρέπει να παρκάρετε. Η συνολική διαδρομή από τον κεντρικό δρόμο είναι περίπου δύο χιλιόμετρα.
* thassos-view.com




Βουτιές... ΔΩΡΕΑΝ: Αυτές είναι οι παραλίες της Αττικής που ΔΕΝ έχουν είσοδο!

Written By travelblog on Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 | 6:06 μ.μ.

Οι αυξημένες τιμές της εισόδου που υπάρχει στη πλειοψηφία των οργανωμένων ακτών, αποτελεί εμπόδιο για το μέσο Έλληνα να απολαύσει το μπάνιο του σε κάποια από τις παραλίες της Αττικής. Το ποσό για μια ξαπλώστρα κυμαίνεται συνήθως στα 4 ευρώ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις όπως λόγου χάριν σε παραλίες κοσμοπολίτικων ξενοδοχείων της Αθηναϊκής Ριβιέρας, φτάνουν στα 25 ευρώ!

Από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο και από το Πόρτο Ράφτη μέχρι τον Σχινιά, υπάρχουν όμως δεκάδες παραλίες οι οποίες δεν έχουν είσοδο, αλλά διαθέτουν στοιχειώδεις υποδομές για όσους θέλουν να πιούν έναν καφέ ή να απολαύσουν τη σκιά μιας ομπρέλας. Σε αυτές τις παραλίες υπάρχει όμως και άφθονος χώρος για όσους έχουν τον δικό τους εξοπλισμό και δεν θέλουν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για να κάνουν το μπάνιο τους. Δείτε ποιες είναι:

1. ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ: Είναι μια από τις αγαπημένες παραλίες των κατοίκων του Πειραιά αφού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια της πόλης. Αν εξαιρέσει κανείς το παρκάρισμα το οποίο απαιτεί υπομονή και επιμονή, τα Βοτσαλάκια είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για όσους δεν θέλουν να απομακρυνθούν από την πόλη. Η παραλία βρίσκεται μεταξύ των λιμανιών της Ζέας και της Καστέλας.

2. ΕΔΕΜ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ: Είναι ένα από τα λίγα σημεία του παραλιακού μετώπου όπου μπορεί κάποιος να κάνει το μπάνιο του χωρίς να πληρώσει και να απολαύσει, παράλληλα, μια πολύ όμορφη αμμουδιά.

3. ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ: Είναι η ελεύθερη πλαζ που μοιάζει περισσότερο με τις οργανωμένες των νοτίων προαστίων. Σχεδόν όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται επί πληρωμή στις οργανωμένες παραλίες είναι δωρεάν στον Άγιο Κοσμά χάρη στις προσπάθειες των δήμων της περιοχής. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη με το τραμ και το αυτοκίνητο. Η παραλία βρίσκεται ακριβώς μετά τις αθλητικές εγκαταστάσεις, στην πεζογέφυρα του πρώην δυτικού αεροδρομίου. Ακόμα και το πάρκινγκ είναι σχετικά εύκολη υπόθεση.

4. ΓΛΥΦΑΔΑ: Αν και βρίσκεται σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα προάστια της Αθήνας, η παραλία μοιάζει σχετικά ερημική σε σύγκριση με άλλες που βρίσκονται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά. Παραμένει ένα από τα ελάχιστα σημεία της πρωτεύουσας όπου μπορεί κάποιος να κάνει το μπάνιο του σε σχετική απομόνωση.

5. ΚΑΒΟΥΡΙ: Μια από τις ομορφότερες παραλίες της Αττικής, με θαυμάσια θέα στα νότια προάστια. Μερικές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα βρίσκεται και μια δεύτερη ελεύθερη πλαζ, το Μεγάλο Καβούρι.

6. ΛΟΥΜΠΑΡΔΑ ΚΟΡΩΠΙΟΥ: Είναι μια από τις παραλίες της Αττικής στις οποίες μπορεί να κολυμπήσει κάποιος ακόμα και με πολύ δυνατό αέρα αφού προστατεύεται από έναν κλειστό κολπίσκο. Βρίσκεται στο 33ο χλμ. της Λ. Σουνίου.

7. ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΚΤΗ: Βρίσκεται στο 37ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Σουνίου. Πρόκειται για μια μικρή, αλλά πολύ γοητευτική, παραλία με ψιλή άμμο. Στη Γαλάζια Ακτή δεν έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερες υποδομές για τους επισκέπτες αλλά σε μικρή απόσταση υπάρχουν καταστήματα με όλα τα απαραίτητα.

8. ΠΕΥΚΟ: Το Πεύκο ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Αττικής. Σήμερα, οι οργανωμένες υποδομές έχουν επεκταθεί αλλά ακόμα υπάρχει χώρος για όσους θέλουν να κάνουν το μπάνιο τους χωρίς να πληρώσουν. Βρίσκεται στο 41ο χλμ. της λ. Σουνίου.

9. ΜΑΥΡΟ ΛΙΘΑΡΙ: Έχει πάρει το όνομα της από τον μαύρο βράχο, στην αριστερή πλευρά της και βρίσκεται στο 46ο χλμ. της λεωφόρου Σουνίου στην περιοχή της Σαρωνίδας. Η παραλία έχει οργανωμένες υποδομές για όσους θέλουν ξαπλώστρες και ομπρέλες αλλά και πολύ ελεύθερο χώρο για τους υπόλοιπους.

10. ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: Βρίσκεται στην περιοχή της Αναβύσσου. Πρόκειται για μια τεράστια παραλία με παχιά άμμο που θυμίζει άλλες, πιο εξωτικές περιοχές, ενώ υπάρχει μόνο μια καντίνα. Η παραλία δεν φαίνεται από το δρόμο.

11. ΘΥΜΑΡΙ: Βρίσκεται στο 54ο χλμ. της λεωφ. Σουνίου και είναι διαχρονική επιλογή όσων δεν ενδιαφέρονται για τις ευκολίες μιας οργανωμένης παραλίας. Η είσοδός της βρίσκεται σε στροφή και δεν είναι εύκολα ορατή.

12. ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ ΣΟΥΝΙΟΥ: Είναι ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της Αττικής αφού βρίσκεται σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από τον δρόμο και δεν είναι γνωστή παρά μόνο στους ανθρώπους που έχουν σπίτια στον οικισμό Πασά Σουνίου. Για να τη βρείτε πρέπει να στρίψετε στο 72ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Σουνίου και να διασχίσετε τον οικισμό μέχρι να πέσετε, στην κυριολεξία, πάνω στο κύμα.

13. ΕΡΩΤΟΣΠΗΛΙΑ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ: Το όνομα της παραλίας παραπέμπει σε ρομαντικά τετ α τετ στο κύμα αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Αν και εξαιρετικής ομορφιάς, η παραλία της Ερωτοσπηλιάς στο Πόρτο Ράφτη κατακλύζεται από κόσμο ακόμα και τις καθημερινές σε σημείο που να είναι δύσκολο για τους επισκέπτες να απλώσουν την πετσέτα τους.

14. ΧΑΜΟΛΙΑ ΒΡΑΥΡΩΝΑΣ: Είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες της Αττικής, μακριά από τη φασαρία και την κίνηση. Για τους πιο τολμηρούς δε υπάρχει σε ένα πιο απόμερο σημείο και μικρή παραλία γυμνιστών.

15. ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΟΥΤΣΑΣ: Ο Άγιος Νικόλαος που βρίσκεται στα σύνορα της Λούτσας με τη Ραφήνα. Για να βρείτε την παραλία ακολουθείτε τη λ. Μαραθώνος προς Σχοινιά και στρίβετε στο φανάρι της οδού Αρίωνος, μετά την Καλλιτεχνούπολη. Μετά από έξι χλμ. θα φτάσετε.

16. ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΡΑΦΗΝΑΣ: Δημοφιλές εδώ και δεκαετίες το Κόκκινο Λιμανάκι είναι μια σταθερή αξία για όσους δεν επιλέγουν τις οργανωμένες πλαζ. Στον εσωτερικό δρόμο που ενώνει τη Ραφήνα με τη Νέα Μάκρη υπάρχουν όμορφες παραλίες στο Μάτι, τον Άγιο Ανδρέα και το Ζούμπερι.

17. ΣΧΙΝΙΑΣ: Η παραλία του Σχοινιά είναι ίσως η μεγαλύτερη της Αττικής. Η αλήθεια είναι ότι στο μεγαλύτερο μέρος της είναι οργανωμένη σε υπερβολικό, για πολλούς, βαθμό. Όποιος όμως έχει την υπομονή να οδηγήσει λίγο περισσότερο στους κακούς δρόμους της περιοχής για να φτάσει στο τέρμα της παραλίας θα αποζημιωθεί με το παραπάνω.


Πηγή:athensmagazine.gr

Καλοκαίρι σε: Χίο, Μυτιλήνη, Σάμο & Λήμνο από 67€ με επιστροφή.

Written By travelblog on Πέμπτη 22 Μαΐου 2014 | 3:21 μ.μ.

Χίος: Παραλία Ελίντα

Καλοκαιρινή Προσφορά Εσωτερικού.

10.000 οι διαθέσιμες θέσεις για  την Καλοκαιρινή προσφορά σε 4 προορισμούς του εσωτερικού από την Olympic air. Ταξιδέψτε προς Χίο, Μυτιλήνη, Σάμο & Λήμνο από 67€ με επιστροφή. Η προσφορά αφορά σε κρατήσεις που θα γίνουν έως 27/05/14 για πτήσεις από 01/06/14 έως 31/10/14.

Προορισμοί:

Απευθείας πτήσεις εσωτερικού από/προς Αθήνα για: Χίο, Μυτιλήνη, Σάμο και Λήμνο με απλή μετάβαση και με επιστροφή.

Όροι Προσφοράς:

- Κρατήσεις που θα πραγματοποιηθούν έως και 27/05/2014.
- Αφορά πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν από 1 Ιουνίου 2014 έως 31 Οκτωβρίου 2014. [01/06/14 έως 31/10/14]
- 10.000 θέσεις προσφοράς.

* Υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς μίας χειραποσκευής έως 8kg στον ναύλο GoLight.

* Σε περίπτωση αλλαγής του εισιτηρίου υπάρχει χρέωση ανάλογη με την κατηγορία του ναύλου. Σε περίπτωση ακύρωσης ισχύει η πολιτική επιστροφής ανάλογα με την κατηγορία ναύλου.

Αθήνα – Χίος από 67€ με επιστροφή.
Αθήνα – Μυτιλήνη 67€ με επιστροφή.
Αθήνα – Σάμος από 67€ με επιστροφή.
Αθήνα – Λήμνος από 67€ με επιστροφή.

Κρατήσεις με:



πηγή: easy-airtickets.gr

Oι Ελληνίδες μαθηματικοί της αρχαιότητας

Written By travelblog on Πέμπτη 10 Απριλίου 2014 | 3:23 μ.μ.



Άρωμα γυναίκας είχαν τα μαθηματικά στην αρχαία Ελλάδα, όπως αποδεικνύει έρευνα του μαθηματικού Ευ. Σπανδάγου στην οποία αναφέρονται Τα Νέα (30.10.2007).
Μπορεί να έμεινε στην Ιστορία ως η μητέρα του Θησέα, αλλά πόσοι γνωρίζουν πως η Αίθρα ήταν δασκάλα λογιστικής; Και πως στη σύντροφο του σπουδαίου μαθηματικού Πυθαγόρα, Θεανώ, φέρεται ότι οφείλεται η θεωρία της χρυσής τομής; Είναι δύο μόλις από τις 40 άγνωστες αρχαίες Ελληνίδες μαθηματικούς, που αν και συνέβαλαν στην εξέλιξη της επιστήμης βυθίστηκαν στη λήθη της Ιστορίας. Χρειάστηκε να περάσουν 31 αιώνες για να έρθουν και πάλι στο φως και να διεκδικήσουν μια θέση στον επιστημονικό κόσμο, χάρη στην έρευνα που πραγματοποίησε ο μαθηματικός και συγγραφέας Ευάγγελος Σπανδάγος.

Η «σκυταλοδρομία» για την ανακάλυψη των άγνωστων αρχαίων Ελληνίδων μαθηματικών ξεκίνησε για τον βραβευμένο τόσο από τον Παγκόσμιο Όμιλο για την μελέτη των αρχαίων πολιτισμών όσο και από την Ακαδημία Αθηνών μαθηματικό, όταν ένας μαθητής του τον ρώτησε «εκτός από την Υπατία, που αναφέρεται στο σχολικό βιβλίο της Γεωμετρίας, δεν υπήρχαν κι άλλες γυναίκες μαθηματικοί στην αρχαιότητα;». «Γύρισα σπίτι, άρχισα να ψάχνω βιβλία, να ρωτάω φίλους και γνωστούς, αλλά ουδείς γνώριζε κάτι», εξηγεί ο κ. Σπαγδάνος την αφορμή της περιπέτειας του στον κόσμο των γυναικών μαθηματικών. Μια ερευνητική περιπέτεια τεσσάρων ετών μαζί με την επίσης μαθηματικό, κόρη του Ρούλα που είχε ως αποτέλεσμα να εντοπίσει συνολικά 40 γυναίκες μαθηματικούς από τον 10ο αι. π.Χ. έως τον 5ο αι. μ.Χ.

Ποιο ήταν το προφίλ τους; Προέρχονται από διάφορες γωνιές του ελληνικού κόσμου. Οι περισσότερες είχαν σπουδάσει πέραν της βασικής εκπαίδευσης. Εκείνες που ανήκαν στην Πυθαγόρειο Σχολή δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα, διότι ο Πυθαγόρας έκανε δεκτές γυναίκες στη σχολή του. Υπήρχαν και ορισμένες όμως όπως η Λασθενία από την Αρκαδία που φαίνεται πως φοίτησαν και στην Ακαδημία του Πλάτωνα ντυμένες ως άνδρες, επειδή δεν επιτρέπονταν γυναίκες. Ενδιαφέρον επίσης είναι πως ελάχιστες ήταν παντρεμένες και είχαν παιδιά.
Γιατί έμειναν στην αφάνεια; Κατά ένα μεγάλο ποσοστό, από τη στάση των αρχαίων κοινωνιών προς «τας πεπαιδευμένας γυναίκας», όπου η γυναίκα αντιμετωπιζόταν πάντα ως η διαφορετική, η διεφθαρμένη, η ανώμαλη ή η περίεργη που ξέφευγε από την κλασική εικόνα της νοικοκυράς, συζύγου και μητέρας. Κατά ένα μικρότερο όμως η άγνοιά μας για τις γυναίκες αυτές οφείλεται και στην καταστροφή διαφόρων ιστορικών μαρτυριών με προεξάρχουσα την καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, ενώ ρόλο παίζει και το γεγονός πως υπάρχει μια αντιπάθεια τόσο προς τα μαθηματικά όσο και προς τα αρχαία ελληνικά.

Υπάρχει πιθανότητα να εντοπιστούν και άλλες γυναίκες επιστήμονες του αρχαίου κόσμου;
Η έρευνα συνεχίζεται και τα πάντα είναι πιθανά. Όσο ψάχνουμε ειδικά σε αραβικά χειρόγραφα τα οποία έχουν διασώσει σε μετάφραση αρχαία ελληνικά έργα που κάηκαν μαζί με τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, υπάρχουν ελπίδες. Ακόμη και σήμερα όμως γυναίκες και μαθηματικά μοιάζουν με έννοιες ασύμβατες. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Χάρβαρντ Λόρενς Σάμερς αναγκάστηκε να παραιτηθεί λίγο καιρό μετά τη δήλωσή του πως «οι γυναίκες δεν είναι φτιαγμένες για μαθηματικά!». «Ίσως η αντιμετώπιση των γυναικών που ασχολούνται με τα μαθηματικά να μην έχει αλλάξει πολύ από την αρχαιότητα», λέει στην εφημερίδα η καθηγήτρια στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Φραγκουλοπούλου. «Ακόμη και σήμερα πολλοί παραξενεύονται όταν ακούνε πως μια γυναίκα είναι μαθηματικός, γεγονός που ίσως οφείλεται στο ότι τα μαθηματικά θεωρούνται δύσκολα. Δεδομένου δε, πως εμείς λογιζόμαστε ως το ασθενές φύλο...».

Η πιο γνωστή μαθηματικός της αρχαιότητας και η πρώτη γυναίκα επιστήμονας της οποίας η ζωή έχει καταγραφεί με λεπτομέρειες, η ΥΠΑΤΙΑ η «Γεωμετρική» (4ος αι. μ.Χ.), ασχολήθηκε με τα μαθηματικά, την αστρονομία και τη μηχανική. Κατακρεουργήθηκε από χριστιανούς που έκαψαν το νεκρό σώμα της.

ΑΙΘΡΑ (10ος – 9ος π.Χ. αιώνας) κόρη του βασιλιά της Τροιζήνος Πιτθέα και μητέρα του Θησέως, με μία άλλη ιδιότητα άγνωστη στους πολλούς. Την ιδιότητα της δασκάλας της αριθμητικής. Ιέρεια λοιπόν των απαρχών της πλέον εγκεφαλικής επιστήμης, η Αίθρα μάθαινε αριθμητική στα παιδιά της Τροιζήνος, με εκείνη την πολύπλοκη μέθοδο, που προκαλεί δέος, μιας και δεν υπήρχε το μηδέν…και οι αριθμοί συμβολίζονταν πολύπλοκα, αφού τα σύμβολά τους απαιτούσαν πολλές επαναλήψεις (Κρητομυκηναϊκό σύστημα αρίθμησης)

ΠΟΛΥΓΝΩΤΗ (7ος – 6ος π.Χ. αιώνας) Ο ιστορικός Λόβων ο Αργείος αναφέρει την Πολυγνώτη ως σύντροφο και μαθήτρια του Θαλού. Γνώστρια πολλών γεωμετρικών θεωρημάτων, λέγεται (μαρτυρία Βιτρουβίου), πως και αυτή συντέλεσε στην απλούστευση των αριθμητικών συμβόλων με την εισαγωγή της αρχής της ακροφωνίας, δηλαδή με την εισαγωγή αλφαβητικών γραμμάτων που αντιστοιχούσαν το καθένα σε το καθένα στο αρχικό γράμμα του ονόματος του αριθμού. Έτσι το Δ αρχικό του ΔΕΚΑ, παριστάνει τον αριθμό 10. Το Χ, αρχικό του ΧΙΛΙΑ παριστάνει τον αριθμό 1000 κοκ Κατά τον Βιτρούβιο η Πολυγνώτη διετύπωσε και απέδειξε πρώτη την πρόταση “ΕΝ ΚΥΚΛΩ Η ΕΝ ΤΩ ΗΜΙΚΥΚΛΙΩ ΓΩΝΙΑ ΟΡΘΗ ΕΣΤΙΝ”

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΙΑ (6ος αιώνας π.Χ.). Ο Διογένης ο Λαέρτιος λόγιος-συγγραφέας την αναφέρει ως Αριστόκλεια ή Θεόκλεια. Ο Πυθαγόρας πήρε τις περισσότερες από τις ηθικές του αρχές από την Δελφική ιέρεια Θεμιστόκλεια, που συγχρόνως τον μύησε στις αρχές της αριθμοσοφίας και της γεωμετρίας. Σύμφωνα με τον φιλόσοφο Αριστόξενο (4οςπ.Χ. αιώνας) η Θεμιστόκλεια δίδασκε μαθηματικά σε όσους από τους επισκέπτες των Δελφών είχαν την σχετική έφεση. Ο μύθος αναφέρει ότι η Θεμιστόκλεια είχε διακοσμήσει τον βωμό του Απόλλωνος με γεωμετρικά σχήματα. Κατά τον Αριστόξενο ο Πυθαγόρας θαύμαζε τις γνώσεις και την σοφία της Θεμιστόκλειας γεγονός που τον ώθησε να δέχεται αργότερα και στην Σχολή του γυναίκες.

ΘΕΑΝΩ (6ος π.Χ. αιώνας) Η Θεανώ από τον Κρότωνα, κόρη του γιατρού Βροντίνου, ήταν μαθήτρια και ένθερμη οπαδός του Πυθαγόρου. Παντρεύτηκε στην Σάμο τον μεγάλο Μύστη με τον οποίο είχε 36 χρόνια διαφορά ηλικίας. Δίδαξε στις πυθαγόρειες σχολές της Σάμου και του Κρότωνος. Η Θεανώ θεωρείται η ψυχή της θεωρίας των αριθμών, που έπαιξαν κυριαρχικό και καίριο ρόλο στην πυθαγόρεια διδασκαλεία. Στην ίδια αποδίδεται η πυθαγόρεια άποψη της “Χρυσής Τομής”. Της αποδίδονται ακόμα διάφορες κοσμολογικές θεωρίες. Μετά τον θάνατο του Πυθαγόρου ή Θεανώ τον διαδέχθηκε ως επικεφαλής της διασκορπισμένης πλέον κοινότητας. Με την βοήθεια των θυγατέρων της (Δαμούς, Μυίας ή Μυρίας και Αριγνώτης) διέδωσε το επιστημονικό και φιλοσοφικό πυθαγόρειο σύστημα σε όλη την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Με τον Πυθαγόρα απέκτησε, εκτός από τις θυγατέρες και δύο υιούς, τον Τηλαύγη και τον Μνήσαρχο. Ο Ιάμβλιχος την μνημονεύει ως ‘μαθηματικόν άξιαν μνήμης κατά παιδείαν’.

ΦΙΝΤΥΣ (6ος π.Χ. αιώνας). Αναφέρεται και ως Φίλτυς. Μαθήτρια του Πυθαγόρου, θυγατέρα του Θέοφρη από τον Κρότωνα και αδελφή του Βυνδάκου. Δίδαξε στην Σχολή του Κρότωνος. Ο Ρωμαίος συγγραφέας Βοήθιος την αναφέρει ως εμπνεύστρια της ισότητος που συνδέει τις Πυθαγόρειες τριάδες.

ΜΕΛΙΣΣΑ (6ος π.Χ. αιώνας). Μαθήτρια του Πυθαγόρου. Ασχολήθηκε με την κατασκευή κανονικών πολυγώνων. Ο Λόβων ο Αργείος γράφει για μία άγνωστη εργασία της: “Ο ΚΥΚΛΟΣ ΦΥΣΙΝ (η Μελίσσα) ΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΥΓΩΝΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΕΣΤΙ”.

ΤΥΜΙΧΑ (6ος π.Χ. αιώνας). Η Τυμίχα γυναίκα του Κροτωνιάτου Μυλλίου ήταν (σύμφωνα με τον Διογένη Λαέρτιο) Σπαρτιάτισσα, γεννημένη στον Κρότωνα. Από πολύ νωρίς έγινε μέλος της Πυθαγόρειας κοινότητος. Αναφέρεται από τον Ιάμβλιχο ένα σύγγραμμά της σχετικά με τους “φίλους αριθμούς”(*6). Μετά την καταστροφή της σχολής από τους δημοκρατικούς του Κρότωνος η Τυμίχα κατέφυγε στις Συρακούσες. Ο τύραννος των Συρακουσών Διονύσιος απαίτησε από την Τυμίχα να του αποκαλύψει τα μυστικά της Πυθαγόρειας διδασκαλείας έναντι μεγάλης αμοιβής. Αυτή αρνήθηκε κατηγορηματικά και μάλιστα έκοψε με τα δόντια την γλώσσα της και την έφτυσε στο πρόσωπο του Διονυσίου. Το γεγονός αυτό αναφέρουν ο Ιππόβοτος και ο Νεάνθης.

ΠΤΟΛΕΜΑΪΣ (6ος π.Χ. αιώνας). Νεοπυθαγόρεια φιλόσοφος, μουσικός και μαθηματικός. Την αναφέρει ο Πορφύριος στο έργο του “ΕΙΣ ΤΑ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑ”. Κατά τον Πορφύριο (νέοπλατωνικό φιλόσοφο του 3ου μ.Χ. αιώνα) η Πτολεμαϊς μεταξύ άλλων απέδειξε και την πρόταση: “ΕΑΝ ΔΥΟ ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΑΝΤΕΣ ΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΙΩΣΙ ΤΙΝΑΣ, ΟΙ ΓΕΓΟΜΕΝΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΙΣΟΙ ΑΛΛΗΛΟΙΣ ΕΣΟΝΤΑΙ” (δηλαδή αβ=βα)

ΠΥΘΑΓΟΡΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ (γύρω στον 6ον–5ον π.Χ. αιώνα). Ο Ιάμβλιχος στο έργο του “ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ” διέσωσε τα ονόματα δεκαεπτά πυθαγορείων γυναικών που ήταν γνώστριες της πυθαγόρειας φιλοσοφίας και των πυθαγορείων μαθηματικών. Ήδη έχουμε αναφέρει μερικές από αυτές. Οι υπόλοιπες είναι:

  • Ρυνδακώ, αδελφή Βυνδάκου.
  • Οκκελώ και Εκκελώ (αδελφές) από τις Λευκάνες.
  • Χειλωνίς, κόρη Χείλωνος του Λακεδαιμονίου.
  • Κρατησίκλεια, σύζυγος Κλεάνορος του Λακεδαιμονίου.
  • Λασθένεια η Αρκάς.
  • Αβροτέλεια κόρη Αβροτέλους του Ταραντίνου.
  • Εχεκράτεια η Φλιασία.
  • Θεανώ γυναίκα του Μεταποντίνου Βροντίνου. (Δεν πρέπει να συγχέεται με την Θεανώ την σύζυγο του Πυθαγόρου και κόρη του Κροτωνιάτη Βροντίνου)
  • Τυρσηνίς, η Συβαρίτις.
  • Πεισιρρόδη η Ταραντινίς.
  • Θεαδούσα η Λάκαινα.
  • Βοιώ η Αργεία.
  • Βαβέλυκα η Αργεία.
  • Κλεαίχμα αδελφή Αυτοχαρίδα του Λάκωνος.
  • Νισθαιαδούσα.

ΔΙΟΤΙΜΑ από την Μαντινεία (6ος–5ος π.Χ. αιώνας). Στο “Συμπόσιον” του Πλάτωνος, ο Σωκράτης αναφέρεται στην Δασκάλα του Διοτίμα, ιέρεια στην Μαντίνεια, που υπήρξε Πυθαγόρεια και γνώστρια της πυθαγόρειας αριθμοσοφίας. Κατά μαρτυρία του Ξενοφώντος, η Διοτίμα δεν ήταν άπειρη των πλέον δυσκολονόητων γεωμετρικών θεωρημάτων.

ΒΙΤΑΛΗ (6ος–5ος π.Χ. αιώνας). Βιτάλη ή και Βιστάλα, κόρη της Δαμούς και εγγονή του Πυθαγόρου. Γνώστρια των πυθαγόρειων μαθηματικών. Η Δαμώ προτού πεθάνει της εμπιστεύτηκε τα “υπομνήματα”, δηλαδή τα φιλοσοφικά κείμενα του πατέρα της.

ΠΕΡΙΚΤΙΟΝΗ (5ος π.Χ. αιώνας). Πυθαγόρεια φιλόσοφος, συγγραφέας και μαθηματικός. Διάφορες πηγές την ταυτίζουν με την Περικτιόνη την μητέρα του Πλάτωνος και κόρη του Κριτίου. Ο μαθηματικός Πλάτων, όπως και ο φιλόσοφος Πλάτων, οφείλει την πρώτη γνωριμία του με τα μαθηματικά και την φιλοσοφία στην Περικτιόνη. Ο Πλάτων δεν αναφέρει το παραμικρό για την μητέρα του. Ήταν βαθιά χολωμένος μαζί της επειδή αυτή μετά από τον θάνατο του Αρίστωνος (του πατέρα του Πλάτωνος) παντρεύτηκε με κάποιον Αθηναίο, με το όνομα Πυριλάμπης στον οποίο αφοσιώθηκε. Στο γεγονός αυτό ίσως οφείλεται και ο “μισογυνισμός” του μεγάλου φιλοσόφου, που παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του άγαμος. Ο Στοβαίος στο “Ανθολόγιο” του, γράφει για την Περικτιόνη ότι κατείχε τα της γεωμετρίας και της αριθμητικής: “…ΓΑΜΕΤΡΙΑ ΜΕΝ ΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑΛΛΑ ΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΙΝΑ ΤΩΝ ΕΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑΣΧΟΛΕΟΝΤΑΙ , Α ΔΕ ΣΟΦΙΑ ΠΕΡΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΑ ΓΕΝΗ ΤΩΝ ΕΟΝΤΩΝ, ΟΥΤΩΣ ΓΑΡ ΕΧΕΙ ΣΟΦΙΑ ΠΕΡΙ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΓΕΝΗ ΤΩΝ ΕΟΝΤΩΝ”.

ΛΑΣΘΕΝΕΙΑ (4ος π.Χ. αιώνας). Η Λασθενία από την Αρκαδία είχε μελετήσει τα έργα του Πλάτωνος και ήλθε στην Ακαδημία (του Πλάτωνος) για να σπουδάσει μαθηματικά και φιλοσοφία. Μετά τον θάνατο του Πλάτωνος συνέχισε τις σπουδές της κοντά στον ανεψιό του Σπεύσιππο. Αργότερα έγινε και αυτή φιλόσοφος και σύντροφος του Σπευσίππου. Σύμφωνα με τον Αριστοφάνη τον Περιπατητικό στην Λασθένεια οφείλεται και ο επόμενος ορισμός της σφαίρας: “ΣΦΑΙΡΑ ΕΣΤΙΝ ΣΧΗΜΑ ΣΤΕΡΕΟΝ ΥΠΟ ΜΙΑΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΝ, ΠΡΟΣ ΗΝ, ΑΦ’ ΕΝΟΣ ΣΗΜΕΙΟΥΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ, ΠΑΣΑΙ ΑΙ ΠΡΟΣΠΙΠΤΟΥΣΑΙ ΕΥΘΕΙΑΙ ΙΣΑΙ ΑΛΛΗΛΑΙΣ ΕΙΣΙΝ”.

ΑΞΙΟΘΕΑ (4ος π.Χ. αιώνας). Μαθήτρια και αυτή, όπως και η Λασθένεια, της ακαδημίας του Πλάτωνος. Ήλθε στην Αθήνα από την Πελοποννησιακή πόλι Φλιούντα. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μαθηματικά και την φυσική φιλοσοφία. Αργότερα δίδαξε τις επιστήμες αυτές στην Κόρινθο και την Αθήνα..

ΝΙΚΑΡΕΤΗ η Κορίνθια. Αναφέρεται από τον Ν. Χατζηδάκη ως “ΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΣ”. Την αναφέρει ακόμα και ο Ε. Σταμάτης. Από τους αρχαίους συγγραφείς την μνημονεύει ο Στοβαίος. Κατά τον Ν. Χατζηδάκι, στην Νικαρέτη οφείλεται η επαναδιατύπωσις και η απόδειξις του θεωρήματος: “ΠΑΝΤΟΣ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΜΙΑΣ ΤΩΝ ΠΛΕΥΡΩΝ ΠΡΟΣΕΚΒΛΕΙΘΕΙΣΗΣ, Η ΕΝΤΟΣ ΓΩΝΙΑ ΕΚΑΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΓΩΝΙΩΝ ΜΕΙΖΩΝ ΕΣΤΙ”.

ΑΡΕΤΗ η Κυρηνεία (4ος–3ος π.Χ. αιώνας). Κόρη του Αριστίππου, ιδρυτού της Κυρηναϊκής φιλοσοφικής σχολής, η Αρετή (συναντάται και ως Αρήτη) σπούδασε στην ακαδημία του Πλάτωνος. Λέγεται ότι δίδαξε μαθηματικά, φυσική και ηθική φιλοσοφία στην Αττική για αρκετά χρόνια και ότι έγγραψε σαράντα τουλάχιστον βιβλία ποικίλου περιεχομένου, από τα οποία τα δύο περιελάμβαναν και πραγματείες για τα μαθηματικά. Μετά τον θάνατο του πατέρα της, τον διαδέχθηκε, κατόπιν εκλογής στην διεύθυνσι της Σχολής. Χαρακτηριστικό είναι ότι ανάμεσα στους μαθητές της συγκαταλέγονταν και 100 περίπου φιλόσοφοι. Ο John Morans στο βιβλίο του “Women in Science” αναφέρει ότι το επίγραμμα του τάφου της έγγραφε: Το μεγαλείο της Ελλάδος, με την ομορφιά της Ελένης, την πέννα του Αριστίππου, την ψυχή του Σωκράτους και την γλώσσα του Ομήρου”.
Ο υιός της Αρετής, ο Αρίστιππος ο Νεώτερος, προήγαγε σημαντικά την Κυρηναϊκή φιλοσοφία. Κατά τον Αθηναίο (λόγιο, σοφιστή και συγγραφέα, 2ος – 3ος μ.Χ. αιώνας), η Αρετή διηγείτο στους μαθητές της το εξής ανέκδοτο: Όταν κάποιος μαθητής της Ακαδημίας ισχυρίστηκε ότι η τέχνη της αρίθμησης οφείλεται στον Παλαμήδη, ο Πλάτων τον ρώτησε “Ώστε χωρίς τον Παλαμήδη ο Αγαμέμνων δεν θα ήξερε πόσα πόδια του έδωσε η φύσις;”

ΠΥΘΑΪΣ (2ος π.Χ. αιώνας). Γεωμέτρης, κόρη του μαθηματικού Ζηνοδώρου. Ασχολήθηκε, μαζί με τον πατέρα της, με εμβαδά επιπέδων χωρίων. Την αναφέρει ο Ευτόκιος. Ο Θέων ο Αλεξανδρεύς (4ος μ.Χ. αιώνας) στα σχόλιά του στην “ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙ” του Πτολεμαίου γράφει: “ΠΟΙΗΣΟΜΕΘΑ ΔΗ ΤΗΝ ΤΟΥΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΙΝ ΕΝ ΕΠΙΤΟΜΗ ΕΚ ΤΩΝ ΖΗΝΟΔΩΡΟΥ ΚΑΙ ΠΥΘΑΪΔΟΣ ΔΕΔΕΙΓΜΕΝΩΝ ΕΝ ΤΩ ΠΕΡΙ ΙΣΟΠΕΡΙΜΕΤΡΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ”.

ΠΑΝΔΡΟΣΙΩΝ (4ος μ.Χ. αιώνας). Συναντάται κει ως Πάνδροσος. Αλεξανδρινή γεωμέτρης, μάλλον μαθήτρια του Πάππου, ο οποίος της αφιερώνει και το γ’ βιβλίο της “ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ”. Η Πανδροσίων χωρίζει τα γεωμετρικά προβλήματα σε τρεις κατηγορίες: “ΤΡΙΑ ΓΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΕΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΝ ΑΥΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΛΕΙΣΘΑΙ, ΤΑ ΔΕ ΓΡΑΜΜΙΚΑ”.

Θερινό Σχολείο για την Αρχαία Μακεδονία

Written By travelblog on Τετάρτη 2 Απριλίου 2014 | 8:59 μ.μ.

image
Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το Διεθνές Θερινό Σχολείο για την Αρχαία Μακεδονία (Summer School on Ancient Macedonia), που διοργανώνει η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 11 Ιουλίου 2014.
Το Θερινό Σχολείο, το πρώτο που γίνεται με το θέμα αυτό, στοχεύει να αναδείξει σημαντικές πτυχές της ιστορικής πορείας των Μακεδόνων από την αρχαϊκή μέχρι το τέλος της ελληνιστικής εποχής, με ένα σύνολο είκοσι μαθημάτων-διαλέξεων, που θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα, με βασικούς άξονες την μελέτη των πηγών, την αρχαιολογική έρευνα, αλλά και την ιδιαίτερης σημασίας μελέτη της μακεδονικής διαλέκτου.
Απευθύνεται σε έναν ευρύ κύκλο, φοιτητών (προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών), πτυχιούχων, ερευνητών ή εργαζομένων, με ενδιαφέρον στην αρχαιολογία, την αρχαία ιστορία, τη φιλολογία/γλωσσολογία και γενικά τις ανθρωπιστικές επιστήμες, με έμφαση στη Μακεδονία. Θα διδάξουν εξέχοντες ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι έχουν ειδικευθεί στη μελέτη της αρχαίας Μακεδονίας ή στην αρχαιολογική έρευνα στον χώρο αυτό.
Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να συνεχίσουν με μία τρίτη εβδομάδα (14-18 Ιουλίου) άσκησης σε αρχαιολογικό χώρο της Μακεδονίας, ενώ θα λάβουν πέντε πιστωτικές μονάδες (ECTS) εφόσον παραδώσουν γραπτή εργασία μετά το τέλος των μαθημάτων. Το Θερινό Σχολείο θα λειτουργήσει και ως προάγγελος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών για την Ιστορία και της Αρχαιολογία της Αρχαίας Μακεδονίας (MA in the History and Archaeology of Ancient Macedonia), που ετοιμάζεται από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Πληροφορίες και εγγραφές:τηλ. 2310807529
e-mail: k.karaiskou@ihu.edu.gr
http://www.ihu.edu.
πηγη athensvoice.gr

Ryanair ~ Επιτρεπόμενα Όρια Αποσκευών.

Written By travelblog on Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 | 11:05 μ.μ.


Η Ryanair, όπως και οι περισσότερες low cost αεροπορικές εταιρίες είναι πολύ αυστηρές με τα όρια των αποσκευών, και για αυτόν τον λόγο φροντίστε να είστε ακριβείς με τα κιλά και τις διαστάσεις που ζητάνε. Είναι πολύ εύκολο να βρεθείτε προ εκπλήξεως και να δώσετε κανένα 50 ευρώ επιπλέον, μόνο και μόνο επειδή ξεπεράσατε για κάποια εκατοστά τα όρια της χειραποσκευής σας. Ο μετρητής διαστάσεων δεν αστειεύεται!
Διαβάστε τα ορια αποσκευών στο

"Τουρισμός για όλους": Δηλώστε συμμετοχή!!

Written By travelblog on Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014 | 1:29 π.μ.



Την Τετάρτη τίθεται σε εφαρμογή από τον ΕΟΤ, το Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» Γ΄ Ηλικίας 2013- 2014, Β΄ΦΑΣΗ, το οποίο θα ισχύσει έως τις 30.6.2014.
Όπως έχει δημοσιοποιήσει στο παρελθόν ο ΕΟΤ, οι κάτοχοι των Δελτίων «Τουρισμός για όλους» Γ΄ Ηλικίας έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διακοπές σε όλη την επικράτεια ανάλογα με την επιλογή τους και με κράτηση από τον κατάλογο των τουριστικών καταλυμάτων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

Η διάρκεια των διακοπών ορίζεται μέχρι τις πέντε (5) διανυκτερεύσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τον χρόνο ισχύος του Προγράμματος, δηλαδή την 30η Ιουνίου 2014.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ξενοδοχεία όλων των λειτουργικών μορφών και τάξεων καθώς και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες τουριστικές επαύλεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις, όλων των τάξεων που διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, έχουν όλα τα δικαιολογητικά σε ισχύ και περιλαμβάνονται στον ηλεκτρονικό κατάλογο καταλυμάτων του προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση το ΕΣΛ πρέπει να ανταποκρίνεται, ως προς τη δυναμικότητα, στην υφιστάμενη κατάσταση.

Όλες οι πληροφορίες του Προγράμματος, τα συμμετέχοντα καταλύματα, οι τιμές των καταλυμάτων και κάθε άλλη λεπτομέρεια, θα διατίθενται ηλεκτρονικά από τα ΚΕΠ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών), από τις κατά τόπους ΠΥΤ και γραφεία του ΕΟΤ, από το site του ΕΟΤ www.gnto.gov.gr ή www.visitgreece.gr .

Τα Δελτία του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» Γ΄ Ηλικίας, θα διατίθενται από τα ΚΕΠ όλης της επικράτειας, καθημερινά εκτός αργιών, καθ΄ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος και μέχρι εξαντλήσεως των 5.000 δελτίων που θα διατεθούν συνολικά.

Τέλος, η ημερήσια επιδότηση από τον ΕΟΤ ορίζεται στα 19 ευρώ (ανά άτομο /ανά διανυκτέρευση) για όλες τις μορφές και κατηγορίες καταλυμάτων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

πηγή newsit

The North Face Zagori Mountain Running 2014

Written By travelblog on Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014 | 2:14 μ.μ.



Το Ζαγόρι ξυπνά σιγά σιγά από τον χειμερινό λήθαργο και ετοιμάζεται να υποδεχθεί για 4η συνεχή χρονιά, τους λάτρεις του βουνού, μέσα από την διοργάνωση του The North Face Zagori Mountain Running 2014.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των τριών προηγούμενων διοργανώσεών του, ο κορυφαίος ηπειρωτικός αγώνας ορεινού τρεξίματος και από τους σπουδαιότερους στην Ελλάδα, έρχεται φέτος στις 26 και 27 Ιουλίου 2014.

Αθλητές και λάτρεις της φύσης από όλο τον κόσμο, θα έχουν την ευκαιρία να τρέξουν στους αγώνες των 80χλμ, 42χλμ, 22χλμ και 10χλμ, δοκιμάζοντας τις αντοχές τους στα πανέμορφα αλλά απαιτητικά τοπία της Τύμφης και του Ζαγορίου. 

Στους αγώνες αυτούς, οι συμμετέχοντες θα διασχίσουν το μοναδικό Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου, μια περιοχή προστατευόμενου φυσικού πλούτου και θα απολαύσουν την ξεχωριστή ομορφιά που προσφέρουν το φαράγγι του Βίκου, η οροσειρά της Τύμφης, η Δρακόλιμνη, ο Βοϊδομάτης με τα πεντακάθαρα νερά του και τα Ζαγοροχώρια. 

Ένας Ultra (80χλμ), ένας ορεινός μαραθώνιος (42.195μ), ένας ημιμαραθώνιος (22χλμ) αλλά και το κορυφαίο δεκάρι (10χλμ) υπόσχονται πολύ ιδρώτα και ακόμη περισσότερη ικανοποίηση στους αθλητές.

Σε συνέχεια και της περσινής μαζικής συμμετοχής αθλητών από όλο τον κόσμο, η φετινή διοργάνωση του The North Face Zagori Mountain Running 2014, έχει ως επιπλέον στόχο της, την προβολή και προώθηση της χώρας μας στο εξωτερικό, καθώς αναμένεται να καλυφθεί τόσο από τα ελληνικά όσο και από ξένα μέσα ενημέρωσης, και φυσικά την καθιέρωση του, ως έναν από τους πιο σημαντικούς αγώνες στο ευρωπαϊκό στερέωμα. 

Η ανάδειξη των βουνών της Ηπείρου, ως κέντρου αθλητικού τουρισμού θα συνοδευτεί από την προβολή και προώθηση των περιοχών της σε όλα τα εθνικά μέσα ενημέρωσης.

Περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με το The North Face Zagori Mountain Running 2014 και τη δυνατότητα συμμετοχής σας, θα ανακοινωθούν σύντομα στην επίσημη σελίδα του αγώνα: www.zagorirace.com.

Δημοφιλεις αναρτησεις

Παραλίες Ιονίου..

Παραλίες Αιγαίου..