κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog
Home » , , » Πως αποζημιώνομαι σε περίπτωση ακύρωσης η ματαίωσης της πτήσης μου?

Πως αποζημιώνομαι σε περίπτωση ακύρωσης η ματαίωσης της πτήσης μου?

Written By travelblog on Πέμπτη 3 Μαΐου 2012 | 6:24 μ.μ.


Είσαι έτοιμος να ταξιδέψεις και σε βλέπεις Cancelled στον πίνακα ανακοινώσεων; Περιμένεις επί ώρες στο αεροδρόμιο να σου ανακοινώσουν πότε θα αναχωρήσεις; Έχεις βρεθεί στη θέση όλων εκείνων που αναγκάστηκαν να παραμείνουν εγκλωβισμένοι σε ένα αεροδρόμιο λόγω της ηφαιστειακής τέφρας ή μιας χιονοθύελλας; Μάθε τα δικαιώματά σου και τι μπορεί να διεκδικήσεις από την αεροπορική εταιρία.
Όποτε ακυρώνεται η πτήση μας, η αεροπορική εταιρεία οφείλει να μας προσφέρει:
  • ♦ Την επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου μας και την επιστροφή μας, με δωρεάν πτήση, στο αρχικό σημείο αναχώρησης, ή τη δυνατότητα μεταφοράς, στον τελικό μας προορισμό. Εμείς επιλέγουμε.
  • ♦ Γεύματα και αναψυκτικά, κατάλυμα σε ξενοδοχείο, όπου αυτό είναι απαραίτητο (συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς, από και προς το ξενοδοχείο) και επικοινωνιακές διευκολύνεις.
Η αεροπορική εταιρεία έχει την υποχρέωση να μας αποζημιώσει, με τα ποσά, που αναφέρονται, για την άρνηση επιβίβασης.
Το δικαίωμα της αποζημίωσης δεν ισχύει, όταν ο αερομεταφορέας:
  • ♦ Μας έχει ειδοποιήσει, για τη ματαίωση τουλάχιστον 2 εβδομάδες, πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση.
  • ♦ Μας έχει ενημερώσει 1 και 2 εβδομάδες πριν, και μας έχει δώσει τη δυνατότητα μεταφοράς, με άλλη πτήση, η οποία δεν αναχωρεί νωρίτερα των δύο ωρών, από την προγραμματισμένη αναχώρησή μας και δε φτάνει, στον προορισμό μας, πέραν των τεσσάρων ωρών, από την προγραμματισμένη άφιξή μας.
  • ♦ Μας έχει ενημερώσει, σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 7 ημερών και η εναλλακτική πτήση, που προτείνεται αναχωρεί το πολύ μία ώρα νωρίτερα, από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησής μας και φτάνει στον τελικό μας προορισμό, το πολύ δύο ώρες, από την προγραμματισμένη άφιξή μας.
  • ♦  Μπορεί να αποδείξει ότι η ματαίωση οφείλεται, σε έκτακτες περιστάσεις ή καταστάσεις ανωτέρας βίας, οι οποίες δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν. Τέτοιες καταστάσεις είναι, για παράδειγμα και όχι αποκλειστικά: Δυσμενείς καιρικές συνθήκες, Απεργία εργαζομένων.
  • Οι αποζημιώσεις ή οι επιστροφές πρέπει να καταβληθούν, εντός 7 ημερών, διαφορετικά πρέπει να παραπονεθούμε, αμέσως, στην αεροπορική εταιρεία, που εκτελεί την πτήση.
Οι αεροπορικές εταιρίες δεν αποζημιώνουν, για αντικείμενα αξίας, που έχουμε, στις αποσκευές μας, π.χ. κοσμήματα, φωτογραφικές μηχανές, κάμερες κ.λπ. Αυτά τα αντικείμενα πρέπει να τα μεταφέρουμε, στις χειραποσκευές μας. Αν, όμως, πρέπει οπωσδήποτε να τα παραδώσουμε, για μεταφορά, πρέπει να συμπληρώσουμε την «ειδική δήλωση», στον έλεγχο εισιτηρίων, πριν την παράδοση των αποσκευών μας.
Μεγάλες καθυστερήσεις
Εάν υπάρξει καθυστέρηση της πτήσης;
  • 2 και πλέον ώρες, για πτήσεις, κάτω από 1500 χλμ.,
  • 3 και πλέον ώρες, για πτήσεις, άνω των 1.500 χλμ., εντός της Ε.Ε.
  • 3 και πλέον ώρες, για πτήσεις, μεταξύ 1500 και 3500 χλμ., εκτός Ε.Ε.
  • 4 και πλέον ώρες, για πτήσεις πάνω από 3500 χλμ., εκτός της Ε.Ε.,
η αεροπορική εταιρεία οφείλει να μας παράσχει γεύματα και αναψυκτικά και επικοινωνιακές διευκολύνεις.
Εάν η αναχώρηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα, δικαιούμαστε διανυκτέρευση, σε ξενοδοχείο, για μία ή περισσότερες νύχτες και δωρεάν μεταφορά μας, στο ξενοδοχείο.
Εάν η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη των 5 ωρών, η αεροπορική εταιρεία έχει την υποχρέωση να μας προσφέρει τη δυνατότητα επιστροφής του αντιτίμου του εισιτηρίου, για το μέρος του ταξιδιού, που δεν πραγματοποιήθηκε.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ κατά του αερομεταφορέα
Στις περιπτώσεις φθοράς, καθυστέρησης, απώλειας ή καταστροφής αποσκευών, ο επιβάτης πρέπει να κάνει γραπτή καταγγελία το συντομότερο δυνατό.
♦ Στη περίπτωση φθοράς, και εφ όσον ο επιβάτης έχει παραδώσει τις αποσκευές του στον έλεγχο εισιτηρίων, οφείλει να υποβάλλει γραπτή καταγγελία εντός επτά ημερών.
♦ Στην περίπτωση καθυστέρησης, η καταγγελία πρέπει να γίνει εντός είκοσι μιας ημερών.
Και στις δύο περιπτώσεις, τα χρονικά όρια που ορίζονται από το κανονισμό και αναφέρθηκαν πιο πάνω για τις καταγγελίες των επιβατών, οριοθετούνται από την ημέρα κατά την οποία οι αποσκευές παρελήφθησαν από τον επιβάτη.
Οι επιβάτες μπορούν επίσης να υποβάλλουν αγωγή κατά του αερομεταφορέα σε χρόνο ο οποίος είναι σε άμεση συνάρτηση με την ημερομηνία άφιξης του αεροσκάφους ή την ημερομηνία που το αεροσκάφος ήταν προγραμματισμένο να αφιχθεί. Ο κανονισμός ορίζει πως το χρονικό αυτό διάστημα για την κατάθεση της αγωγής αυτής δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα δύο έτη.
Να ξέρετε ότι:
Εάν πιστεύουμε ότι δεν τηρήθηκε ο νόμος, πρέπει να έλθουμε, σε επαφή με το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών (Τηλ. Κέντρο: 210 6508000) ή την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α., Τηλ. Κέντρο: 210 8916000).
Και, φυσικά, για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 – 14:30.
Πηγή: ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, Βασ. Ηρακλείου 32 – 54624 – Θεσσαλονίκη – Τηλ.: 2310233333 – 2310269449. Κέντρο Εξυπηρέτησης Καταναλωτών: 801-11-17200, consumers@kepka.org - http://www.kepka.org
Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις