κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog

Ορεινή Αρκαδία...Καρύταινα.

Written By travelblog on Τρίτη 27 Μαρτίου 2012 | 9:24 π.μ.

Στο νοτιοδυτικό άκρο της Ορεινής Αρκαδίας, εκεί που ο μυθικός Λούσιος ποταμός σμίγει τα νερά του με τον Αλφειό, είναι η χτισμένη η ιστορική ΚαρύταιναΕίναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο, περίπου στα 550 μέτρα. 
Ίσως ένα από τα ωραιότερα χωριά της Αρκαδίας, η Καρύταινα είναι έδρα του Δήμου Γόρτυνος, σκαρφαλωμένη στην πλαγιά ενός μεγαλόπρεπου βράχου που στολίζει την κορυφή του με το επιβλητικό πετρόκτιστο κάστρο.
Ορεινή Αρκαδία...Καρύταινα.
φωτογραφία από  DSLEWIS flickr
Ορεινή Αρκαδία...Καρύταινα.
Σε απόλυτη αρμονία με τον φυσικό πλούτο και την γαλήνη της περιοχής, οι Αρκάδες κάτοικοί της πάντα φιλόξενοι και ευγενείς σεβάστηκαν την μεγάλη ιστορία του τόπου τους και προστάτευσαν την μοναδική τους κληρονομιά αναδεικνύοντας την Καρύταινα ώς έναν εξαιρετικό ταξιδιωτικό προορισμό που συνδυάζει ιδανικά, ιστορικά αξιοθέατα, εναλλακτικές δραστηριότητες, και αξιοζήλευτες ταξιδιωτικές υπηρεσίες με φιλοξενία σε πολύ όμορφα παραδοσιακά ξενοδοχεία και ξενώνες, πολλές επιλογές φαγητού και απολαυστικές στιγμές διασκέδασης στα μικρά cafe και τα καφενεία του οικισμού.
φωτογραφία από DAZIAS flickr
Ορεινή Αρκαδία...Καρύταινα.
Το ίδιο το χωριό με τα υπέροχα κτίσματα του και η γύρω περιοχή είναι το κυριότερο αξιοθέατο. Αρχοντικά, εκκλησίες, ερείπια παλιών οχυρώσεων, βρύσες, γεφύρια, εξωκλήσια, τα ερείπια του γειτονικού κάστρου της Άκοβας, αξίζουν να τα επισκεφθεί κανείς και να ανακαλύψει την αύρα της ιστορίας τους.
Αξιοθέατα: 
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ. Ναός του 13 αιώνα που φιλοξενεί σπάνιες αγιογραφίες βυζαντινής τέχνης. Βρίσκεται κάτω ακριβώς απο την πλατεία σε έναν πανέμορφο τόπο με κυπαρίσια και δέντρα.
μια καταπληκτική φωτογραφία από DSLEWIS flickr
Ορεινή Αρκαδία...Καρύταινα.

φωτογραφία από  DSLEWIS flickr
Ορεινή Αρκαδία...Καρύταινα.
ΚΑΣΤΡΟ - ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ. Χτισμένο τον 13ο αιώνα, το πετρόκτιστο φράγκικο κάστρο δεσπόζει στον μεγάλο βράχο πάνω απο τον οικισμό της Καρύταινας. Αποτελεί λαμπρό παράδειγμα της βυζαντινής κυριαρχίας και αίγλης που μετατράπηκε σε καταφύγιο και προμαχώνας κατά την Τουρκοκρατία. 
Ακριβώς δίπλα ο βυζαντινός ναός της Παναγίας που ονομάστηκε αργότερα ώς "εκκλησία του Κολοκοτρώνη.
ΛΟΥΣΙΟΣ - ΑΛΦΕΙΟΣ. Στις όχθες των δύο ποταμών αλλά και στην κοιλάδα που απλώνεται μπροστά στην Καρύταινα οι μοναδικές εναλλαγές του τοπίου σε συνδυασμό με την οργιώδη βλάστηση που κυριαρχεί, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που αποζημιώνει τους επισκέπτες.
Ορεινή Αρκαδία...Καρύταινα.
Ορεινή Αρκαδία...Καρύταινα.
ΜΑΙΝΑΛΟ.  Πόλος έλξης για όλη την περιοχή, είναι το υπέροχο ελατόδασος του Μαινάλου και το ανακαινισμένο χιονοδρομικό κέντρο που καλύπτει όλες τις απαιτήσεις για ιδανικές χειμερινές αποδράσεις.
ΑΡΧΑΙΑ ΓΟΡΤΥΝΑ - ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΛΑΜΙΟΥ. Τα ερείπια της αρχαίας Γόρτυνας με τα λουτρά του Ασκληπιού αλλά και την Ιερά Μονή Καλαμίου προσελκύουν πολλούς επισκέπτες απο όλο τον κόσμο που θέλουν να γνωρίσουν απο κοντά τον μαγευτικό αυτό τόπο.

Δραστηριότητες:
Η Καρύταινα είναι ένα μέρος που προσφέρεται για πολλών ειδών δραστηριότητες. Υπάρχουν 

εταιρίες που τις διοργανώνουν και παρέχουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια χρησιμοποιώντας άρτιο εξοπλισμό και άριστα εκπαιδευμένους συνοδούς.

Rafting: Κατάβαση με φουσκωτή βάρκα 4-8 τόμων, στους ποταμούς Λούσιο (7χλμ 2ου και 3ου βαθμού δυσκολίας), Αλφειό (10χλμ 2ου, 3ου και 4ου βαθμού δυσκολίας) και Ερύμανθο (8χλμ 3ου, 4ου και 5ου βαθμού δυσκολίας).
River Trekking: Ποτάμια πεζοπορία στο ποταμό Νέδα.
Trekking: Πεζοπορία στο φαράγγι του Λούσιου και στις Μονές Φιλοσόφου και Προδρόμου.
Rappel: Καταρρίχηση με σχοινί.
Τοξοβολία. πηγή karitena.gr
πως θα πάτε:
Η Καρύταινα απέχει από την Αθήνα 220 χλμ., 54 χλμ. από την Τρίπολη, 20 χλμ. από τη Μεγαλόπολη και 17 χλμ. από τη Στεμνίτσα.  
Ο καλύτερος δρόμος είναι μέσω της εθνικής Κορίνθου-Τριπόλεως. Στον κόμβο της Νεστάνης στρίβετε δεξιά για ΒυτίναΣτεμνίτσα-Ελληνικά-Καρύταινα. 
χρήσιμα τηλέφωνα:
Δήμος Καρύταινας   27910 31214
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ   27910/22974 (Μεγαλόπολη)
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ   27910/22222 (Μεγαλόπολη)



Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις