κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog

flyfishing...

Written By travelblog on Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012 | 10:22 μ.μ.

Flyfishing. όπως καταλαβαίνεται από τον τίτλο Πρόκειται για ένα είδος ψαρέματος, σχεδόν άγνωστο στην χώρα μας, αφού έχει να κάνει με το ψάρεμα στα γλυκά νερά. Η Ελλάδα είναι περιτριγυρισμένη με θάλασσα και το ψάρεμα στα γλυκά νερά είναι πολύ πίσω σε σχέση με το ψάρεμα στη θάλασσα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτού του είδους το ψάρεμα δεν προσφέρει τις συγκινήσεις που ψάχνει ένας ψαράς...ίσως και περισσότερες!
flyfishing...
Ας το γνωρίσουμε λοιπόν. Βεβαίως και το ψάρεμα σε γλυκά νερά στη χώρα μας γίνεται από πολλούς (εκτός από πανέμορφες παραλίες η χώρας μας διαθέτει και πανέμορφα καταπράσινα τοπία ξεχασμένα)γίνεται από πολλούς και με πολλούς τρόπους..όπως: Μπαταρίες με καλώδια - Δυναμίτες - ψαροντούφεκα και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε...σκοπός είναι ένας: η εξαφάνιση κάθε ίχνους ζωής από τους ποταμούς και τα ρυάκια της χώρας. Ναι εκεί είμαστε πολύ μπροστά!
Ο κυριότερος παράγοντας εξαφάνισης της άγριας πέστροφας από αρκετά ρυάκια και ποτάμια της Ελλάδας είναι η ΠΑΡΑΝΟΜΗ αλιεία από τον άνθρωπο. Να τονίσουμε ότι υπάρχουν βέβαια και οι παραδοσιακοί που χρησιμοποιούν το κλασικό καλάμι με την πετονιά.
flyfishing...
flyfishing...
flyfishing...
Ας γνωρίσουμε το flyfishing λοιπόν. Πρόκειται για ένα είδος ψαρέματος  διαφορετικό, κύρια φιλοσοφία του είναι το catch & release πιάνω και αφήνω. Τώρα αν πιαστούν κανα 2-3 κομμάτια αξιόλογα τότε το catch & release πάει περίπατο φυσικά.
Δεν είναι μόνο η φιλοσοφία που το κάνει διαφορετικό αλλά και τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται, δεν έχουν να κάνουν καμία σχέση με αυτά της θάλασσας. 
Πάμε να τα δούμε:
flyfishing...

Τα καλάμια τους είναι πολύ ευαίσθητα, λεπτά και συνήθως είναι 3σπαστα 4σπαστα, το μήκος του κυμαίνεται αναλόγως τις περιοχές που θα χρησιμοποιηθούν πχ σε μικρά ρυάκια, το μήκος τους πρέπει να είναι μικρότερο, σε μεγαλύτερα ποτάμια μεγαλύτερο μήκος.. κλπ.
Ο μηχανισμός επίσης διαφέρει, είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να ξεγλιστρά η πετονιά (ορμιά) με τον τρόπο που πρέπει, ελεύθερα.
Η πετονιά (ορμιά) όμως είναι αυτό που κάνει την μεγαλύτερη διαφορά, εδώ δεν χρησιμοποιείται βαρίδι απλά μόνο το βάρος της πετονιάς η οποία μας βοηθάει να κάνουμε τις βολές που θέλουμε.
flyfishing...
είναι κάπως έτσι, έχουν κάποιο βάρος και κυμαίνονται και αυτές σε γραμμάρια και στο μήκος τους. Φανταστείτε ότι τα δολώματα που χρησιμοποιούνται με αυτή την τεχνική είναι συνήθως ψεύτικες μύγες, οπότε το νήμα της πετονιάς πρέπει να έχει κάποιο βάρος ώστε να γίνονται οι  ρίψεις μας σωστά και εκεί που θέλουμε. 
Αυτό το είδος ψαρέματος αφορά κυρίως ψάρια όπως οι πέστροφες, αλλά και όλα τα ψάρια που ανεβαίνουν στην επιφάνεια για να τραφούν. 
Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά καταστήματα στην Ελλάδα με τέτοιο εξοπλισμό, υπάρχουν κάποια βέβαια που μπορεί κάποιος να κάνει μια πρώτη αρχή. 
flyfishing...
flyfishing...
Προσωπικά το έχω δοκιμάσει και έχω ναπώ το εξής: 
Όποιος αγαπάει το ψάρεμα και την φύση γενικά, αν το δοκιμάσει θα κολλήσει και θα ξεχάσει ότι άλλο ήξερε. 
Σε φέρνει σε άμεση επαφή με την φύση (κάποιες φορές με περίεργες ακίνδυνες συναντήσεις), δοκιμάζοντας ταυτόχρονα το αγαπημένο του χόμπυ.
Είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσεις το πρωί.. να περάσει ολόκληρη η ημέρα...να τελειώσεις λίγο πρίν πέσει ο ήλιος...του καλοκαιριού και στο τέλος της ημέρας να μην νιώθεις κούραση καθόλου..έχοντας ανοίξει το μάτι, το μυαλό σου από τις απίστευτες πραγματικά ομορφιές.. εικόνες  της Ελληνικής υπαίθρου + ότι καμιά φορά σε αυτές τις παραμυθένιες τοποθεσίες μπορεί να φανείς πολύ πιο τυχερός όσο και αν φαίνεται περίεργο!

Στο εξωτερικό είναι ευρέως διαδεδομένο, αυτό δεν σημαίνει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι συνθήκες για αυτό, γιατί από άποψη υπαίθρου..ποταμών κλπ, υπάρχουν όλα τα φόντα για αυτό, ακόμα κάποιες φορές καλύτερες και του εξωτερικού.
δείτε εδώ: http://www.flyfishing-europe.de.tl/Greece.htm
παρουσιάζονται κάποιες τοποθεσίες flyfishing για Ελλάδα.
δείτε και εδώ: http://www.fly-fishing.gr/
ίσως είναι το πρώτο Ελληνικό sait τέτοιου είδους. Θα βρείτε πολλές πληροφορίες.
Share this post :

6 σχόλια:

  1. μου θυμίζει κάτι ντοκιμαντέρ στην Αλάσκα..που και σκέτο αγκίστρι χωρίς δόλωμα να ρίξεις στο νερό πιάνεις θηρία! Πάντως σε γενικές γραμμές ακούγεται πολύ ενδιαφέρον όλο αυτό, αν λειτουργεί εδώ στη Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :)...και φυσικά και λειτουργεί, αν προσέξεις κάτω από την ανάρτηση έχω βάλει κάποιο sait, μάλλον πρέπει να είναι το πρώτο τέτοιου είδους στην Ελλάδα..και οι φωτογραφίες από εκεί, από ότι διάβασα κιόλας είναι από την περιοχή του Ασπροποτάμου, στα Τρίκαλα.
    Υπάρχουν και άλλες περιοχές όπου χρησιμοποιείτε αυτό το είδος, κυρίως στην Ήπειρο, αλλά και στην Πελοπόννησο.
    Είναι πολύ ενδιαφέρον..απλά εμείς έχουμε συνηθίσει διαφορετικούς τρόπους. Προσωπικά το θεωρώ ότι πιο ενδιαφέρον , σε σχέση με το ψάρεμα, συνδυάζει τα πάντα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτό δεν χρησιμοποιείται εδώ γιατί πολύ απλά υπάρχει έλλειψη παιδείας σε αυτή την χώρα παντού, πως να ξεφύγει και το ψάρεμα!στα παράνομα μέσα είμαστε πρώτοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. νομίζω πως λειτουργεί και με το παραπάνω!!!
    δεν μπορώ να ανεβάσω και φώτος εδώ..κάντε κάτι με αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. που μπορώ να βρω τέτοια εργαλεία? δεν έχω βρει κάτι αντίστοιχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ψαρεύω εδώ και 1 χρόνο με την τεχνική του fly fishing και είμαι κατενθουσιασμένος! Είναι κλάσης ανώτερη τεχνική σε σχέση με άλλες όπως οι πεταλούδες. Το μόνο μειονέκτημα είναι οτι δεν μπορείς να βρεις στην Ελλάδα εξοπλισμό αν και σίγα σιγά κάποια μαγαζιά αρχίζουν να φέρνουν αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα καθώς τα αγοράζουμε όλα κυρίως από Αγγλία και Αμερική σε πολύ καλύτερες τιμές σε σχέση με την Ελλάδα. Είναι το κάτι άλλο και όσοι ασχολείστε με το ψάρεμα και ειδικά της πέστροφας σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Στο flyfishing.gr θα βρείτε τα πάντα και μπορείτε να επικοινωνήσετε και με το email της σελίδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλεις αναρτησεις