κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog
Home » , , » Η Φυλακή του Σωκράτη στο κέντρο της Αθήνας.

Η Φυλακή του Σωκράτη στο κέντρο της Αθήνας.

Written By travelblog on Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013 | 2:18 μ.μ.



Η φυλακή του Σωκράτη βρίσκεται στο λόφο του Φιλοπάππου ή λόφο των Μουσών, περίπου στα εκατό μέτρα από τη νοτιοδυτική άκρη της αγοράς. Ανάμεσα σε ερείπια κατοικιών και εργαστηρίων, εντοπίσθηκε ένα πώρινο δημόσιο κτίριο που ταυτίζεται με το Δεσμωτήριο των κλασικών χρόνων. Από τα ευρήματα που βρέθηκαν, ξεχωρίζουν 13 πολύ μικρά αγγεία, που πιθανολογείται ότι έβαζαν κώνειο για τους καταδικασθέντες σε θάνατο. Επίσης βρέθηκε ένα φθαρμένο αγαλματίδιο του Σωκράτη. 

Η παράδοση του τόπου και τα γραπτά του Πλάτωνα και του Ξενοφώντα οδηγούν σε αυτή τη σπηλιά, όπου φέρεται να κρατήθηκε ο καταδικασμένος σε θάνατο με κώνειο Σωκράτης, ο Αρχαίος Αθηναίος Φιλόσοφος.




Βέβαια, το ίδιο όνομα φέρει κι άλλη μια σπηλιά που βρίσκεται στο άλσος απέναντι από το γραφικό εκκλησάκι του Λουμπαρδιάρη, λίγο πριν ξεκινήσει το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του λόφου και στο μνημείο του Φιλοπάππου. Και εκείνη η σπηλιά είναι σιδερόφρακτη με μία καγκελωτή πόρτα και αρκετά ευρύχωρη για να «φιλοξενήσει» ένα άτομο.
Αυτές οι δύο σπηλιές δεν είναι οι μόνες στο λόφο που διεκδικούν τον χαρακτηρισμό: Η Φυλακή του Σωκράτη, καθώς ο λόφος είναι γεμάτος από τέτοιες σπηλιές και σπηλαιώματα. Και τα περισσότερα μέρη έχουν ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας από την αρχαιότητα.
Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 1: Σταθμός Θησείο

πηγή athensattica.gr
Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις