κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog
Home » , , » «Αντίο» στον καφέ λόγω κλιματικής αλλαγής!

«Αντίο» στον καφέ λόγω κλιματικής αλλαγής!

Written By travelblog on Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012 | 9:41 μ.μ.


«Αντίο» στον καφέ λόγω κλιματικής αλλαγής!

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να εξαφανίσουν σε 70 χρόνια τον αραβικό καφέ, δυσχεραίνοντας τον ανεφοδιασμό ενός από τα βασικότερα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.
Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της μελέτης που διεξήγαγαν ερευνητές από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους της Μεγάλης Βρετανίας, σε συνεργασία με επιστήμονες από την Αιθιοπία.
Αν και οι παραγωγοί θα μπορούσαν να συνεχίσουν την καλλιέργεια εμπορικού καφέ στις φυτείες με άρδευση και τεχνητή μείωση της θερμοκρασίας, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η εξαφάνιση της άγριας ποικιλίας του αραβικού καφέ, που έχει πολύ μεγαλύτερη γενετική ποικιλομορφία, θα ανοίξει τον δρόμο για ασθένειες και παράσιτα.
Παράλληλα υποστηρίζουν ότι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αύξηση της θερμοκρασίας, μέχρι το 2080 θα εξαφανιστεί το 38 με 99,7% των εκτάσεων που είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια αραβικού καφέ.
Δεδομένου ότι η καλλιέργεια του καφέ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από κλιματικούς παράγοντες, η αύξηση της θερμοκρασίας κατά μερικούς βαθμούς Κελσίου σε ευρείες περιοχές θα μπορούσε να απειλήσει το μέλλον του αραβικού καφέ και κατά συνέπεια τη διαβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων που ασχολούνται με την καλλιέργεια και την παραγωγή της συγκεκριμένης ποικιλίας.
Στο πλαίσιο της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να αναλύσουν την επίδραση της αύξησης της θερμοκρασίας στην γεωγραφική κατανομή της άγριας ποικιλίας του αραβικού καφέ.
Τα αποτελέσματα έδειξαν «σοβαρή αρνητική επίδραση» στον αριθμό και την έκταση του πληθυσμού των φυτών του αραβικού καφέ.
Σημειώνεται ότι ο αραβικός καφές αντιστοιχεί στο 60% της παγκόσμιας παραγωγής εμπορικού καφέ.
Κάθε χρόνο παράγονται 4,86 εκατομμύρια τόνοι αραβικού καφέ, εμπορικής αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων. πηγή econews.gr
Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις