κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog
Home » , , , , , » Καστοριά...Η αρχόντισσα!

Καστοριά...Η αρχόντισσα!

Written By travelblog on Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 | 10:54 μ.μ.

Μια από τις γραφικότερες πόλεις της Μακεδονίας - πραγματικό μουσείο βυζαντινής τέχνης- είναι η Καστοριά, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, χτισμένη στις όχθες της πανέμορφης λίμνης Ορεστιάδας. Βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Δυτικής Μακεδονίας.
Μια καταπληκτική φωτογραφία από rózsaszínpárduc flickr
Καστοριά...Η αρχόντισσα!
Μια καταπληκτική φωτογραφία από  mpalis flickr
Καστοριά...Η αρχόντισσα!
Μια καταπληκτική φωτογραφία από  tsianakas flickr
Καστοριά...Η αρχόντισσα!
Είναι χτισμένη πάνω σε μία χερσόνησο στα δυτικά της λίμνης Ορεστιάδας, σε υψόμετρο 600 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμοκαι έχει δικαίως χαρακτηριστεί μια από τις ωραιότερες πόλεις της Eλλάδας. Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε από τον Oρέστη προς τιμήν της αδελφής του Hλέκτρας. flickr
Καστοριά...Η αρχόντισσα!
Αξίζει να περπατήσετε στις λιθόστρωτες ακτές της λίμνης και να θαυμάσετε τη φυσική ομορφιά της, τους κατάλευκους κύκνους και την πλούσια ορνιθοπανίδα.
Καστοριά...Η αρχόντισσα!

Μια καταπληκτική φωτογραφία από  Element Zero flickr
Καστοριά...Η αρχόντισσα!
Μια καταπληκτική φωτογραφία από Element Zero flickr
Καστοριά...Η αρχόντισσα!φωτογραφία flickrΚαστοριά...Η αρχόντισσα!
Καστοριά...Η αρχόντισσα!
φωτογραφία από flickr
Καστοριά...Η αρχόντισσα!
αξιοθέατα:
Τα αξιοθέατα πραγματικά είναι πάρα πολλά! Εκπληκτικά και καλά διατηρητέα αρχοντικά, Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές εκκλησίες, Μουσεία (Βυζαντινό Μουσείο - Λαογραφικό Μουσείο - Μουσείο Ενδυματολογίας), ο προϊστορικός οικισμός του δισπηλιού, το απολιθωμένο δάσος Νόστιμου Καστοριάς, την σπηλιά του δράκου, καθώς και πολλούς εντυπωσιακοί  οικισμούς κοντά στην Καστοριά όπως: 
Νεστόριο, Κλεισούρα, Βίτσι και άλλοι οικισμοί. 
Ένας άλλος εκπληκτικός προορισμός είναι το ορεινό σύμπλεγμα του Γράμμου με τις πηγές του ποταμού Αλιάκμονα, του μεγαλύτερου σε μήκος ποταμού της Ελλάδας 297χλμ. Η περιοχή προσφέρεται για περιηγήσεις και πεζοπορίες στα Εθνικά μονοπάτιαΓια όσους αγαπάνε τα χειμερινά σπορ, στο Βίτσι, ένα χωριό 20 χλμ., από την πόλη της Καστοριάς λειτουργεί και χιονοδρομικό κέντρο, με τρεις πίστες, που είναι ικανές να δεχθούν μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
O 17ος αιώνας ήταν η περίοδος της μεγάλης αίγλης της. Aπό τότε διατηρούνται εκπληκτικά αρχοντικά, που κατά μία εκδοχή αποτελούν την εξέλιξη του βυζαντινού ρυθμού κατοικίας. 
Σήμερα δεσπόζουν στα στενά δρομάκια των παλιών συνοικιών της πόλης, τα διατηρητέα πολυάριθμα πανύψηλα αρχοντικά με την εντυπωσιακή τους βυζαντινή αρχιτεκτονική.
φωτογραφία από flickr
Καστοριά...Η αρχόντισσα! φωτογραφία από flickr
Καστοριά...Η αρχόντισσα!
Καστοριά...Η αρχόντισσα!
Δείγμα της υψηλής κοινωνικής και οικονομικής στάθμης της Καστοριάς και του ανώτερου βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της είναι, τα πανέμορφα αρχοντικά της. 
Ο πλούτος και η ευμάρεια που έφερε το γουνεμπόριο στην πόλη αποτυπώθηκε και διατηρείται μέχρι σήμερα στις κατοικίες που έκτισαν οι εύποροι και πολυταξιδεμένοι κάτοικοί της. 
Η αρχιτεκτονική των αρχοντικών κατοικιών είναι επηρεασμένη από τους ρυθμούς της Μακεδονίας και της βόρειας Ευρώπης. Τα αρχοντικά είναι συνήθως τριώροφα.
Καστοριά...Η αρχόντισσα!
φωτογραφία από flickr
Καστοριά...Η αρχόντισσα!
Οι γειτονιές που στέκονται αγέρωχα τα Καστοριανά αρχοντικά είναι το Απόζαρι και το Ντολτσό, όπου κτίστηκαν γύρω στο 17ο και 18ο αιώνα, και αποτελούν τους αυτόπτες μάρτυρες της οικονομικής ακμής των Καστοριανών γουνοποιών, όταν οι εμπορικές τους δραστηριότητες είχαν ξεπεράσει τα σύνορα με δραστηριότητες στο εξωτερικό. 
Η περιήγηση στα στενάκια του μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές.
Καστοριά...Η αρχόντισσα!
Στην Καστοριά σώζονται έως σήμερα σημαντικότατα μνημεία του Βυζαντινού πολιτισμού, όπως τα τείχη και οι σχεδόν 80 Βυζαντινές εκκλησίες που έχει, τα οποία μαζί με την πραγματικά μαγευτική λίμνη της Καστοριάς δημιουργούν ένα αξεπέραστο σκηνικό.
κάποιες από αυτές είναι:
Την Ιερά Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας (12ου)
Ιερά Μονή Αγ. Αναργύρων (10 με 11 αιώνα)
Τον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Καρύδη (18ου) 
Τον Ιερό Ναό Αγίων Τριών (14ου) 
Τον Ιερό Ναό Παναγίας Τσόντου Βάρδα (19ου) 
Τον Ιερό Ναό Ταξιάρχη Μητροπόλεως (13ου) 
Τον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Μαγαλειού (16ου)

Εδώ είναι η Ιερά Μονή της Παναγιάς της Μαυριώτισσας του 12ου αιώνα.
Πηγές: el.wikipedia.org / www.kastoria.gr
Καστοριά...Η αρχόντισσα!
Ιερά Μονή Αγ. Αναργύρων Μελισσοτόπου
Καστοριά...Η αρχόντισσα!

Πως θα πάτε:
- Με Ι.Χ: Ακολουθείτε την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και περίπου 30 χλμ πριν τη συμπρωτεύουσα στρίβετε για Βέροια. Προσπερνάτε τη Βέροια και συνεχίζετε για Κοζάνη μέσω Εγνατίας οδού. Δεν περνάτε μέσα από την Κοζάνη. Συνεχίζετε στην Εγνατία και μερικά χιλιόμετρα μετά τον κόμβο της Κοζάνης, θα συναντήσετε τον κόμβο που πάει προς Σιάτιστα. Στρίβουμε και από εκεί και πέρα ακολουθούμε τις ταμπέλες για Καστοριά.

Πρόσβαση στην Καστοριά με αεροπλάνο μέσω καθημερινών τακτικών δρομολογίων από το Διεθνές Αεροδρόμιο των Αθηνών (Ελευθέριος Βενιζέλος) προς Αεροδρόμιο Καστοριάς "Αριστοτέλης" στο Αργος Ορεστικό σε απόσταση 10 χλμ από το κέντρο της πόλης.


Τηλ. αεροδρομίου "Αριστοτέλης" : 24670.42.515
Χιλιομετρικές αποστάσεις:
Καστοριά - Αθήνα   555 Km
Καστοριά - Θεσσαλονίκη   219 Km
Καστοριά - Πρέσπες   54 Km 
πληροφορίες:
Δήμος Καστοριάς :  24670-22312 F:24670-22451
Τμήμα Τροχαίας :  24670-83500
Πυροσβεστική :  24670-22199
Βυζαντινό Μουσείο :  24670-26781
Λαογραφικό Μουσείο :  24670-22908
Μουσείο Ενδυματολογίας :  24670-28156

ΚΤΕΛ Καστοριάς :  24670-83455
ΚΤΕΛ Καστοριάς (Αθήνα) :  210-5152548
ΤΑΞΙ Καστοριάς :  24670-82100
Νοσοκομείο Καστοριάς :  24670-55600..5


Δύσκολο να επιλέξει κανείς την καλύτερη εποχή του χρόνου για να έρθει στην Καστοριά, μια και κάθε χρονική περίοδος είναι εξίσου όμορφη εδώ. Την άνοιξη και το φθινόπωρο η φύση χαρίζει απίστευτες εικόνες, με έντονα χρώματα και καθαρή ατμόσφαιρα, τον χειμώνα το χιόνι κάνει το τοπίο μαγικό ενώ το καλοκαίρι το River party που διοργανώνεται εδώ δίνει μια έξοχη νότα διασκέδασης στην περιοχή.


Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις