κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog
Home » , , , » Για αλευρομουτζουρώματα...Στο Γαλαξίδι!

Για αλευρομουτζουρώματα...Στο Γαλαξίδι!

Written By travelblog on Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 | 4:24 μ.μ.

Οι Αποκριές στο Γαλαξίδι έχουν ό,τι προβλέπεται συνήθως: χορούς, πυροτεχνήματα, παρελάσεις. Επιπλέον όμως έχουν ένα διονυσιακό έθιμο που μετέφεραν οι θαλασσοπόροι Γαλαξιδιώτες του 19ου αιώνα από παρόμοιους λαϊκούς εορτασμούς πόλεων της Σικελίας! Τα «αλευρομουτζουρώματα».
Για αλευρομουτζουρώματα...Στο Γαλαξίδι!
Τα Γαλαξιδιώτικα Kούλουμα είναι μοναδικά! Δεν έχουν να κάνουν με ένα ήσυχο πέταγμα του χαρταετού πριν και μετά το σαρακοστιανό τραπέζι. Στο Γαλαξίδι, το αποκορύφωμα του αποκριάτικου γλεντιού είναι την Καθαρά Δευτέρα. 
Οπότε γίνεται ένα ξεχωριστό και μοναδικό γλέντι φτιαγμένο από..αλεύρι! Το πανάρχαιο και μοναδικό στην Ελλάδα έθιμο, που τηρούν κάθε χρόνο οι Γαλαξιδιώτες!
Στο Γαλαξίδι, το απόγευμα της Kαθαράς Δευτέρας, θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. 
Ντόπιοι, χωρισμένοι σε ομάδες, μάχονται μεταξύ τους στοχεύοντας, ο ένας τον άλλον, με αλεύρι και χρωματιστή σκόνη. 
Η συνήθεια έμεινε στην ιστορία ως «αλευροπόλεμος» ή αλλιώς αλευρομουτζουρώματα. Φυσικό επακόλουθο αυτού του εθίμου είναι στο τέλος το Γαλαξίδι να μετατρέπεται στην πιο… χρωματιστή πολιτεία του κόσμου!
Για αλευρομουτζουρώματα...Στο Γαλαξίδι!

Για αλευρομουτζουρώματα...Στο Γαλαξίδι!
Δυστυχώς, το φετινό Καρναβάλι βρήκε το Δήμο Γαλαξιδίου σε οικονομική στενότητα και οι αποκριάτικες εκδηλώσεις έχουν ήδη περιοριστεί. Όμως, όσο κι αν θα δυσκολευτούν να βρουν τα πολεμοφόδιά τους, οι κάτοικοι της ναυτικής πολιτείας επιφυλάσσονται για το τελευταίο διήμερο και τα αλευρομουτζουρώματα θα είναι, για μια ακόμη φορά... υπερβολικά βρώμικα!!!  Αν, λοιπόν, το θελήσετε οι Γαλαξιδιώτες θα σας περιμένουν και φέτος, έτσι για να ξεδώσετε, αλλά μην ξεχάσετε να φορέσετε τα παλιά σας ρούχα γιατί κανείς δεν θα σας λυπηθεί και δεν θα υπολογίσει πόσα ευρώ έχετε πληρώσει για το παντελόνι ή το μπλουζάκι σας.


Το Γαλαξίδι απέχει 221 χλμ. από την Αθήνα και θα φτάσετε σε περίπου 2 ώρες και 50 λεπτά. Από την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης (Ε 75) προς Λαμία, πρέπει να βγείτε στην έξοδο του Κάστρου και να συνεχίσετε προς Κάστρο - Ορχομενό. 
Κατόπιν προς Λιβαδειά και Αμφισσα, περνώντας την Αράχοβα και τους Δελφούς και στρίβοντας στην Πατρών - Λαμίας προς Ιτέα και Γαλαξίδι. Δήμος Γαλαξιδιού: 2265351200
Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις