κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog
Home » , » Τυρναβος: Το εθιμο «Μπουρανι», την ημερα της Καθαρης Δευτερας.

Τυρναβος: Το εθιμο «Μπουρανι», την ημερα της Καθαρης Δευτερας.

Written By travelblog on Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 | 4:54 μ.μ.

Οι πιο υποψιασμένοι εκδρομείς του τριημέρου της Απόκριας και της Καθαράς Δευτέρας, γνωρίζουν ότι ένα από τα πιο διασκεδαστικά και ακραία, με την καλώς εννοούμενη έννοια, καρναβάλια της χώρας μας γίνεται κάθε χρόνο στον Τύρναβο της Λάρισας. Ένα καρναβάλι, οι ρίζες του οποίου χάνονται βαθιά μέσα στο χρόνο, με ιστορία τουλάχιστον 100 ετών.

Στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου, λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Θεσσαλίας, οι Τυρναβίτες έχουν καθιερώσει ένα έθιμο, που έχει τις ρίζες του στη Διονυσιακή λατρεία και γι αυτό η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, πάντως, χρονολογούνται από το 1898, όταν, σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, ξεκίνησε ο εορτασμός της Απόκριας στην πόλη με έναν πρωτότυπο, όσο και τολμηρό τρόπο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο πέρασμα του χρόνου απαγορεύτηκε πολλές φορές για να ξαναβρεί το δρόμο του από το 1980.Από τη δεκαετία του '80 και μετά, το Καρναβάλι του Τυρνάβου καθιερώθηκε ως το σημαντικότερο της Κεντρικής Ελλάδος, με τη συμμετοχή καρναβαλικών ομάδων, με αριθμό συμμετεχόντων που κάθε χρόνο αυξάνεται, ξεπερνώντας, πολλές φορές τις χιλιάδες.
Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις κορυφώνονται με το"μπουρανί" της Καθαρής Δευτέρας, τη μοναδική αυτή διονυσιακή γιορτή, αφιερωμένη στη γονιμότητα της γης. Αναπόσπαστο αξεσουάρ των καρναβαλιστών είναι ο φαλλός, τον οποίο στη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων βλέπει κανείς στην πόλη σε διάφορα μεγέθη και χρώματα. Φεύγοντας, άλλωστε, από την πόλη, εκτός από το ονομαστό τσίπουρο, θα πάρετε ως σουβενίρ έναν πήλινο φαλλό.

Θα πάτε
Η Λάρισα είναι εύκολα προσβάσιμη από την Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Από την Αθήνα, η διαδρομή διαρκεί, περίπου 3 ώρες και από τη Θεσσαλονίκη περίπου 2 ώρες. Δρομολόγια ΚΤΕΛ εκτελούνται καθημερινά, με προορισμό την πόλη της Λάρισας, τόσο από την Αθήνα, όσο και από τη Θεσσαλονίκη.  Δεύτερη επιλογή για να φτάσετε στη Λάρισα είναι το τρένο του ΟΣΕ. 
Δήμος Τυρνάβου 24920 29150
Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις