κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog
Home » , , , » Χιονοδρομικό Κέντρο Σέλι..

Χιονοδρομικό Κέντρο Σέλι..

Written By travelblog on Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011 | 1:56 μ.μ.


Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, είναι το πρώτο οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο της Χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1530μ. 

Απέχει 24 χιλιόμετρα από τη Βέροια, 20 χιλιόμετρα από τη Νάουσα, 95 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 74 χιλιόμετρα από τη Κοζάνη. Η κύρια πρόσβαση στο χιονοδρομικό γίνεται μέσω της Εγνατίας οδού και της επαρχιακής οδού Βέροιας Σελίου ενώ η δευτερεύουσα πρόσβαση γίνεται μέσω της επαρχιακής οδού Νάουσας Σελίου. Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου διαθέτει άνετους χώρους πάρκινγκ έκτασης 36 ασφαλτοστρωμένων στρεμμάτων.

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, συνδυάζει όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την συγκρότηση ενός πρότυπου χιονοδρομικού κέντρου. Χαρακτηριστικά διαθέτει πολλούς και σύγχρονους αναβατήρες για την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιέρ, μεγάλη ποικιλία στίβων με πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, παιδικές χαρές, πίστες δρόμων αντοχής με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων όπου η ταυτόχρονη και άνετη άθληση χιλιάδων χιονοδρόμων είναι καθημερινότητα. Επίσης διαθέτει μονοπάτια (διαδρομές) πορείας ορειβασίας. Διασχίζεται από το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4. Οι άριστες συνθήκες χιονιού, ο ελεύθερος ορίζοντας, η εκπληκτική ηλιοφάνεια, και η περιορισμένη υγρασία προσδίδουν στους επισκέπτες υγειά χαρά και ευεξία. 

Χιονοδρομικό Κέντρο Σέλι..Χιονοδρομικό Κέντρο Σέλι..
Πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων του Ε.Χ.Κ. Σελίου είναι η αδιαπραγμάτευτη πληρότητα στα ζητήματα ασφαλείας των επισκεπτών χιονοδρόμων και μη. Για τον λόγο αυτό έχει ανασυσταθεί η ομάδα ασφάλειας και διάσωσης του χιονοδρομικού, η οποία βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα καθ΄ όλη τη διάρκεια που έστω και μία πίστα ενηλίκων του Κέντρου λειτουργεί. Ήδη η Ομάδα Διάσωσης έχει τα δικά της γραφεία στο κτίριο του Διοικητηρίου του Κέντρου, όπου και διατηρεί επιμελώς συντηρημένο όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό τους. 

Στα καθήκοντα των μελών της περιλαμβάνονται: 

•    η ασφαλής λειτουργία των πιστών του κέντρου, σε συνεργασία και με τους pisteur του κέντρου.

•    ο έλεγχος τήρησης των κανόνων χιονοδρομικής κυκλοφορίας και συμπεριφοράς, απ΄ άκρη   σε  άκρη όλων των πιστών του Κέντρου

•    η γρήγορη διακομιδή με snowmobile των τραυματιών στο ιατρείο του Κέντρου

•    η περίθαλψη των τραυματιών με τη χορήγηση πρώτων βοηθειών

•    ο έγκαιρος εντοπισμός αγνοουμένων

•    ο ταχύτατος απεγκλωβισμός των επισκεπτών από τον εναέριο αναβατήρα. 

Η ομάδα ασφαλείας απαρτίζεται από πεπειραμένους εργαζομένους και προθυμότατους εθελοντές διασώστες του χιονοδρομικού. Η ομάδα είναι πλήρως εκπαιδευμένη με πολλές ώρες σεμιναρίων και πρακτικών ασκήσεων σε τομείς όπως διασώσεις, πρώτες βοήθειες, μεταφορά τραυματιών, και αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων για επισκέπτες αλλά και για τα οχήματα τους σε συνθήκες εκτός οδού, σε πάγο, σε χιόνι, ημέρα και νύχτα.
Χιονοδρομικό Κέντρο Σέλι..
Στον τομέα της περίθαλψης το πλήρως επανδρωμένο ιατρείο του κέντρου, εξοπλισμένο με το πλουσιότερο δυνατό ιατροφαρμακευτικό υλικό, λειτουργεί με γιατρό και νοσηλεύτρια σε καθημερινή βάση. Τα σαββατοκύριακα και τις αργίες υπάρχει, σε διαρκή συνεργασία με το Ε.Κ.Α.Β., ασθενοφόρο όχημα στο χώρο του χιονοδρομικού για την γρήγορη μεταφορά των τραυματιών στο Νομ. Νοσοκομείο της Βέροιας.

Η χιονοδρομία είναι διασκέδαση, είναι έκφραση, είναι τρόπος ζωής. Είναι ο ορισμός της ελκυστικής χειμερινής δραστηριότητας, το πιο ωραίο άθλημα για πολλούς από εμάς όταν γίνεται με σύνεση και νηφαλιότητα.

Βγαίνοντας στην πίστα ή στο απάτητο κάθε χιονοδρόμος και snowborder έχει την υποχρέωση να μην καταναλώνει οινοπνευματώδη ποτά, να μην βρίσκεται υπό την επήρεια ουσιών ή φαρμάκων, και να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των pisteur , και των πινακίδων ούτως ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία των πιστών και να αποφεύγονται τυχόν τραυματισμοί. Σε περίπτωση ατυχήματος ο καθένας έχει την υποχρέωση να αναφέρει άμεσα το συμβάν σε κάποιον pisteur , ή στον πλησιέστερο σταθμό αναβατήρα ή στο ιατρείο ή τηλεφωνικώς στο 23310-49226. Το κάθε δευτερόλεπτο μετράει πάνω στο βουνό. Δεν πρέπει να χρονοτριβούμε χωρίς να υπάρχει λόγος για την ασφάλεια τη δική μας αλλά και των συνανθρώπων μας.
Χιονοδρομικό Κέντρο Σέλι..
Υψόμετρο: 1.500μ. – 1.900μ.
Σύνολο αναβατήρων: 11
Σύνολο πιστών: 19
Συνολικό μήκος πιστών: 15 χλμ.
Τιμές ημερήσιου απεριορίστων διαδρομών: Σαββατοκύριακα 15,00 - Καθημερινές 10,00
Χιλιομετρικές αποστάσεις: Αθήνα 540 χλμ. – Θεσσαλονίκη 95 χλμ.
Τηλ: 23310 49226
Web site: www.seli-ski.gr
Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις