κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog
Home » , , , , , , » Το μοναδικό Περτούλι...

Το μοναδικό Περτούλι...

Written By travelblog on Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011 | 8:27 μ.μ.

Κόζιακας, Νεράιδα, Λουπάτα, Μαρόσα, Αυγό, Τριγγία, Κακαρδίτσα. Επιβλητικές κορυφές της Πίνδου, του κυριότερου ορεινού όγκου της Ελλάδας, όλες πάνω ή κοντά στα 2000 μέτρα. Κι ανάμεσά τους, διαμαντάκια πραγματικά, στολίδια φτιαγμένα από ανθρώπινο χέρι, το Περτουλι, η Ελατη, η Πύλη, η Πύρρα, το Νεραιδοχώρι και δεκάδες άλλα χωριά, πέτρινα γεφύρια, μοναστήρια, κρήνες, ξωκλήσια.
Σε υψόμετρο 1090 μέτρων και απόσταση 45 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα, μετά την Ελάτη ,συναντούμε το χωριό Περτούλι. Χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά βουνού αποτελούσε στο παρελθόν τόπο συνάθροισης των κτηνοτρόφων της περιοχής. 
Το μοναδικό Περτούλι
Το μοναδικό Περτούλι
Σήμερα αυτό που κάνει το χωριό να ξεχωρίζει είναι τα γραφικά πέτρινα σπίτια του με τις κόκκινες ή πέτρινες στέγες. Το Περτούλι είναι λιγότερο τουριστικά ανεπτυγμένο από την κοντινή Ελάτη , με λιγότερα αλλά υψηλότερης ποιότητος και αισθητικής καταλύματα. 
Η ανάγκη για επιβίωση μετατράπηκε σε γνώση και ικανότητα για τους ανθρώπους που επέλεξαν να τιθασεύσουν αυτό το πανέμορφο μα και δύσκολο κομμάτι της ελληνικής φύσης. Λες και υπήρχε κάποια θεϊκή επιταγή, μόνο άξιοι και ικανοί άνθρωποι να μπορέσουν να στεριώσουν και να γίνουν κάτοικοι αυτών των περιοχών.
Άνθρωποι σκληροτράχηλοι, δυνατοί, έξυπνοι και νοικοκυραίοι. Που γεφύρωσαν φαράγγια, έχτισαν αρχοντικά, έφτιαξαν δρόμους (στράτες) επικοινωνίας και τέλος ύμνησαν το Δημιουργό αφιερώνοντάς του πανέμορφες μονές και εκκλησίες. Και στο πέρασμα του χρόνου, όταν η βιομηχανοποίηση, η αστυφιλία και η εξέλιξη απείλησαν να τους αφήσουν στο περιθώριο, αυτοί βρήκαν τον τρόπο να κρατήσουν ζωντανό τον τόπο τους, μετατρέποντάς τον σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για όλες τις εποχές του έτους. flickr
Το μοναδικό Περτούλι
Έτσι, με αιχμή του δόρατος τα πασίγνωστα χωριά Ελάτη και Περτούλι, με πλήθος επιλογών διαμονής σε ξενώνες, ξενοδοχεία, δωμάτια, σπιτικό φαγητό ακόμη και σε ταβέρνες, το μικρό αλλά συμπαθητικό χιονοδρομικό κέντρο και τα δεκάδες αξιοθέατα της περιοχής μπορούν να εγγυηθούν στον επισκέπτη ότι θα περάσει ονειρεμένες στιγμές σε μία από τις πιο όμορφες και αυθεντικές περιοχές του ν.Τρικάλων.
Οι διακοπές στο Περτούλι είναι μια ανεξίτηλη εμπειρία για όλους. θα εκπλαγείτε από τις δυνατότητες για να κάνετε δραστηριότητες στο Περτούλι αλλά και από τη διαμονή στο Περτούλι.flickr
Το μοναδικό Περτούλι
Προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων στη φύση. Οι επιλογές  είναι πολλές, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του καθενός. Ξεκινάμε από το σκι, στο πολύ όμορφο χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου. Συνεχίζουμε με πεζοπορία,ορειβασίααναρρίχηση, στις πλαγιές και τις κορυφές του Κόζιακα, της Πίνδου και στις αναρριχητικές πίστες των Μετεώρων.flickr
Το μοναδικό Περτούλι
Επίσης μπορείτε να κάνετε ποδήλατο βουνούτοξοβολίαιππασία και οικοπεριηγητικές διαδρομές σε οργανωμένη μορφή, συμμετέχοντας στα προγράμματα που ακολουθούν κάποιες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό στην περιοχή (κυρίως ανάμεσα Ελάτη – Περτούλι). Αν είστε  πιο extreme τύπος προτείνουμε να δοκιμάσετε rafting και canoe-kayak στην περιοχή του Ασπροποτάμου ή να απολαύσετε μία βόλτα με snowmobile και atv  που θα βρείτε στην περιοχή Λιβάδια Περτουλίου. Όσο και off road διαδρομές! Με σεβασμό πάντα για το περιβάλλον.  
Το μοναδικό Περτούλι
Το μοναδικό Περτούλι
Το μοναδικό Περτούλι
Το μοναδικό Περτούλι
Το μοναδικό Περτούλι

Το μοναδικό Περτούλι
Το μοναδικό Περτούλι
Το μοναδικό Περτούλι

Αποστάσεις:
Ελατη - Τρικαλα:  31 χλμ
Ελατη - Πύλη:       13 χλμ
Ελατη - Περτούλι:  14,5 χλμ
Ελατη - χιονοδρομικό κέντρο: 8,5 χλμ
Περτουλι - Τρικαλα: 45,5 χλμ
Περτουλι - Πύλη:   27,5 χλμ
Περτούλι - Χιονοδρομικό κέντρο: 6 χλμ
Πύλη- Τρίκαλα: 18 χλμ
Πύλη-χιονοδρομικό κέντρο: 21,5 χλμ
Νεραϊδοχώρι - Τρίκαλα: 50,5 χλμ
Νεραϊδοχώρι - Πύλη: 32,5 χλμ
Νεραϊδοχώρι - Ελατη: 19,5 χλμ
Νεραϊδοχώρι - Περτουλι: 5 χλμ
Νεραϊδοχώρι - χιονοδρομικό κέντρο: 11 χλμ
Πύρρα- Τρίκαλα: 56 χλμ
Πύρρα-Πύλη:  38 χλμ
Πύρρα-Ελάτη: 25 χλμ
Πύρρα-Περτούλι: 10,5 χλμ
Πύρρα-χιονοδρομικό κέντρο: 16,5 χλμ


Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις