Ήταν η τρίτη φορά στη ζωή μου που ανέβηκα Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά, ήταν η πρώτη σοβαρή. Τις προηγούμενες δύο, είχα πάει αυθημερόν, ήπια έναν καφέ στην παραλία με τις 20 ίδιες (στα μάτια μου) καφετέριες, πήρα κι ένα τσουρέκι από τον Τερκενλή και έφυγα. Τώρα, έμεινα μια βδομάδα, δεν πήγα ποτέ στον Τερκενλή και πέρασα μια φορά από την παραλία. Είχα φοβερό, ντόπιο "ξεναγό" που έχει μεγαλώσει και ζει στο (πιο) κέντρο (δεν γίνεται) της πόλης.
Τα παρακάτω σημεία -και το άρθρο ολόκληρο δηλαδή- δεν απευθύνεται στους Θεσσαλονικιούς. Αυτοί προφανώς και τα ξέρουν καλύτερα. Το άρθρο απευθύνεται σε όσους θα πάνε σύντομα Θεσσαλονίκη και δεν έχουν το προνόμιο-βύσμα να κυκλοφορούν για ώρες στο κέντρο με έναν πολύ διαβασμένο "οδηγό" της πόλης.
Η Θεσσαλονίκη είναι όντως πιο όμορφη πόλη από την Αθήνα. Αν το "πιο όμορφη" μπορεί να σηκώσει ολόκληρο debate στα σχόλια, ας μείνουμε στο "τελείως διαφορετική". Ο αέρας είναι αλλιώς, ο κόσμος περπατάει στους δρόμους και στις πλατείες μιας πιο ευρωπαϊκής πόλης, πιο χαλαρός, πιο χαμογελαστός, λιγότερο σφιγμένος στη μούρη.
Δεν ξέρω πώς θα μου φαίνονταν οι ίδιες εικόνες αν είχα μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη. Δεν ξέρω πώς θα μου φαίνονταν αν είχα ανέβει για σπουδές. Μπορεί να μην ενθουσιαζόμουν. Μπορεί να ένιωθα ότι τα έχω γυρίσει όλα. Μπορεί και όχι. Το σίγουρο είναι ότι την επόμενη φορά που θα ανέβω, θα κατευθυνθώ με την ακρίβεια υπνοβάτη στα περισσότερα από τα παρακάτω. Είναι κι αυτό ένα είδος δεσμού με την πόλη. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι που κουβαλάει αυτό το "ερωτική" στην υστεροφημία της;
Οι παρακάτω επιλογές δεν είναι ακριβώς υποκειμενικές. Αν σκεφτείς πόσο δημοφιλή είναι τα παρακάτω σημεία, ε, δεν είμαι και μόνος μου εκεί έξω.
Αν σε ψάχνει οποιοσδήποτε από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα κι έχεις ξεχάσει το κινητό στο σπίτι, ο συγκεκριμένος πεζόδρομος είναι μια εξαιρετική αρχή για να ξεκινήσει το quest για να σε βρει. Με την "Πάστα Φλώρα" και το "Urban" σε πρώτους ρόλους, το "πού να πρωτοπιείς καφέ στο κέντρο" έχει πια ξεκάθαρο φαβορί.
Το Έργον
Οι παρακάτω επιλογές δεν είναι ακριβώς υποκειμενικές. Αν σκεφτείς πόσο δημοφιλή είναι τα παρακάτω σημεία, ε, δεν είμαι και μόνος μου εκεί έξω.
Ντερλικατέσεν
Ο ήρωας των Α.Μ.Α.Ν., Δημήτρης Εικοσιδυός, άνοιξε το 2003 το πρώτο φαστ φουντάδικο με τον "αμανίσιο" είναι αλήθεια τίτλο "Ντερλικατέσεν" και σήμερα απολαμβάνει μια ολόκληρη αλυσίδα. Εσύ απολαμβάνεις επικά "δικάβαλα", κολασμένες βραστές ή τηγανητές πατάτες με κεφαλοτύρι και σουβλάκια με ψημένα μανιτάρια. Ντέρλα. Έεε, τρέλα ήθελα να πω. Κούσκουρα 7, τηλ..: 2310-226367
Ποιος είπε ότι λείπουν οι ταράτσες απ' τη Θεσσαλονίκη; Στο 29 της Βαλαωρίτου, το "χαλαρά" παίρνει άλλη διάσταση στο Fragile, αν και θα πρέπει να 'σαι λίγο παραπάνω τυχερός απ' το κανονικό για να βρεις τραπέζι. Το μπαρ βρίσκεται στην ταράτσα ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου, ο προβολέας είναι σε σινεφίλ ρυθμούς και η μουσική αλτερνατιβίζει. Μια χαρά. Βαλαωρίτου 29, τηλ.: 2310-547443
Καντίνα Tropicana
Κοντινή ιδέα της αθηναϊκής Cantina Social, η Tropicana κρύβεται στη στοά Αγοράς Κολόμβου στην Εγνατία. Λευκή αυλή, υπόγειο φτιαγμένο για πάρτι. Εγνατία 31, Στοά Αγοράς Κολόμβου, τηλ.: 2310-539727
Mon Frére
Επειδή το καλοκαίρι μας αφήνει σιγά σιγά, το μπιστρό που θαρρείς ότι προσγειώθηκε στο κέντρο κατευθείαν απ' το Παρίσι, ετοιμάζει ήδη το τσάι, τις ζεστές σοκολάτες και τα κέικ ενόψει φθινοπώρου. Καρόλου Ντηλ 6 και Προξένου Κορομηλά, τηλ.: 2310-240058
Θερμαϊκός
Αν θέλεις οπωσδήποτε να πιεις καφέ στην παραλία και δεν μπορείς να συγκρατήσεις τα τουριστικά σου γονίδια, δύσκολα θα βρεις κάτι καλύτερο (και πιο ιστορικό). Λεωφόρος Νίκης 21, τηλ.: 2310-239842
Πεζόδρομος Ικτίνου-Ζεύξιδος
Αν σε ψάχνει οποιοσδήποτε από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα κι έχεις ξεχάσει το κινητό στο σπίτι, ο συγκεκριμένος πεζόδρομος είναι μια εξαιρετική αρχή για να ξεκινήσει το quest για να σε βρει. Με την "Πάστα Φλώρα" και το "Urban" σε πρώτους ρόλους, το "πού να πρωτοπιείς καφέ στο κέντρο" έχει πια ξεκάθαρο φαβορί.
Το Έργον
Ναι, ήρθε αυτή η προβλεπέ στιγμή που θα δικαιώναμε το κλισέ για το Φαγητό στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνοι, άλλη κλάση, αλλά αν δεν φας στο μεζεδοπαντοπωλείο(!) "Το Έργον" σίγουρα γυρνάς στην Αθήνα με χρεωμένο το απουσιολόγιο. Μιλάμε για ένα από τα πιο φορμαρισμένα φαγάδικα του κέντρου με την "μπροστά" ιδιαιτερότητα να σου πουλά (αν θες) τις πρώτες ύλες από τους μεζέδες που έφαγες. Θα θες, είναι βέβαιο. Ντεσού: Τα αδέρφια, Θωμάς και Γιώργος Δούζης, που άνοιξαν "Το Έργον", έχουν και μια εμφάνιση στη Μενεγάκη που επίσης τρελάθηκε με τις γεύσεις τους. Αν σε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Κούσκουρα 5, τηλ.: 2310-284224
Το Κρεοπωλείον
Καλοί οι μεζέδες, σημαντικό το παράλληλο κουβεντολόι, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να φάμε και κρέας. Καινούργιο, σύγχρονη διακόσμηση, αλλά οι αρχές, αρχές. Μοντερνιές θα βρεις στις σαλάτες και στα ορεκτικά. Με το κρέας δεν παίζουμε. Το "Κρεοπωλείον" ίσως βρίσκεται λιγάκι πάνω από το μπάτζετ σου, αλλά του αξίζει μια επίσκεψη. Ε, δεν θα πηγαίνεις και κάθε μέρα. Καλαποθάκη και Βενιζέλου 8, τηλ.: 2310-252011
Πλατεία Ναυαρίνου
Αυτό το "Εξάρχεια της Θεσσαλονίκης" που συνοδεύει τη Ναυαρίνου δεν είναι και τελείως άστοχο. Σαφώς πιο diy αέρας από τις άλλες πλατείες του κέντρου, 3-4 από τα καλύτερα tattoo shops της πόλης, η εκλεκτή πλατεία του φοιτητόκοσμου, χώρος εναλλακτικής έκφρασης και "ζήτω η πολυσυλλεκτικότητα". Αυτά τα ολίγα στο δρόμο απ' την Καμάρα προς την Τσιμισκή.
Ζαχαροπλαστείο Ελενίδη.
Όλοι αγαπήσαμε και θα αγαπάμε τον Τερκενλή και τις εξωγήινες γεύσεις του. Αλλά γυρνώντας από Θεσσαλονίκη, αν δεν φέρεις πίσω τρίγωνα Πανοράματος απ' τον Ελενίδη, προδίδεις τον εαυτό σου και όλες τις μέρες που πέρασες εκεί. Δεν είναι απλά μια επιλογή τίμιου ζαχαροπλαστείου. Κάνει τα καλύτερα τρίγωνα. Το λένε τα καρντάσια, δεν το λέμε εμείς οι περαστικοί. Δ. Γούναρη 13, Τσιμισκή, τηλ.: 2310-257510
Special thanx στη Λίζα και την Αμαλία για τη βοήθεια (και την ξενάγηση). Ηλίας Αναστασιάδης.
Πηγή: oneman
Share this post :
Έφυγα από την πανέμορφη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο για Αγγλία, διάβασα το άρθρο σου και έχω να δώσω συγχαρητήρια στον ξεναγώ σου!!! έχεις πιάσει ακριβός τον παλμό της πόλης... ωστόσο θα μου επιτρέψεις να κάνω δυο επισημάνσεις που προφανώς είτε ξεχάστηκαν είτε δεν είχατε χρόνο:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Ελληνικόν, Θυμίζει παλιές εποχές αλλά με σύγχρονη ματιά. Διακρίνεται για τη μεγάλη ποικιλία μεζέδων με συνταγές και υλικά που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Επίσης θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε ετικέτες ούζου και τσίπουρου. Επιλογή τόσο για μεσημεριανές ώρες όσο και για το βραδάκι αλλά πάντα για ανθρώπους με μεράκι.
Όλοι οι μεζέδες αξίζουν δοκιμή, καθώς είναι χειροποίητοι και παρασκευάζονται με φρέσκα υλικά κάθε μέρα.
2. Τα λαδάδικα που έχουν πάρει φόρα και προσφέρονται για όλες τις ώρες για φαγητό, ποτό και ξέφρενη διασκέδαση