κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog
Home » , , , , , , » Στην Πάρνηθα για πεζοπορία..

Στην Πάρνηθα για πεζοπορία..

Written By travelblog on Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012 | 7:47 μ.μ.

Ήταν για όλους ένα σοκ η καταστροφή που άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά, το καλοκαίρι του 2007. Αυτοί, όμως, που βρήκαν το κουράγιο να ανεβούν και πάλι στο αγαπημένο τους βουνό και έψαξαν λίγο περισσότερο, διαπίστωσαν ότι η Πάρνηθα κρύβει ακόμη πολλές ομορφιές και αξίζει να την ανακαλύψουμε από την αρχή.
Ένα μεγάλο κομμάτι από την μπροστινή πλευρά της Πάρνηθας είναι κατεστραμμένο και η φύση παλεύει εκεί να βοηθήσει στην αναγέννηση. Συνολικά τα 2/3 περίπου του Εθνικού μας Δρυμού έχουν σωθεί. 
Η Πάρνηθα, όμως, είναι πραγματικά αχανής και το πράσινο των ελάτων και των πεύκων έχει διασωθεί σε μεγάλα τμήματα, κυρίως στην πίσω πλευρά, εκεί που, έτσι κι αλλιώς, κρύβονται περιοχές που θυμίζουν εικόνες από τα ομορφότερα βουνά του κόσμου. φωτογραφία από www.digital-camera.gr
Στην Πάρνηθα για πεζοπορία..
Λίγο trekking στην πλαγιά του βουνού κάνει καλό σε όλους και μπορεί κανείς έτσι οχι μόνο να χαρεί την φύση αλλά να βρεθεί κοντά και σε ένα κόκκινο ελάφι (Cervus Elafus) που όταν είναι ενήλικο όπως αυτό το αρσενικό δεν φοβάται τίποτε...ακόμη και τον άνθρωπο.
Στην Πάρνηθα για πεζοπορία..
Μάλιστα στην Πάρνηθα διεξάγονται-διοργανώνονται  και αγώνες ορεινής ποδηλασίας σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Σ. Αχαρνών.
Στην Πάρνηθα για πεζοπορία..
υπάρχουν δύο ορειβατικά καταφύγια, το ένα στη θέση Μπάφι που ανήκει στον ΕΟΣ Αθηνών και το άλλο στη θέση Φλαμπούρι που ανήκει στον ΕΟΣ Αχαρνών, όπου υπάρχει δυνατότητα για ξεκούραση και ύπνο.
Καταφύγιο Μπάφι www.eosathinon.gr/mpafi.html
Στην Πάρνηθα για πεζοπορία..
Στην Πάρνηθα για πεζοπορία..
Καταφύγιο Φλαμπούρι πρόσβαση
Στην Πάρνηθα για πεζοπορία..
Η δραστηριότητα της πεζοπορίας - ορειβασίας είναι πολύ αναπτυγμένη στην Πάρνηθα δείτε εδώ διαδρομές 

1. ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ - ΣΚΙΠΙΖΑ - ΜΟΛΑ. 
Ξεκινάει από την Αγ. Τριάδα, ακολουθεί βόρεια πορεία και με ήπιες κλίσεις διασχίζει ολόκληρο το ελατοδάσος του Δρυμού. Διέρχεται από το ύψωμα του Λαγού (1.170μ), την πηγή της Σκίπιζας και καταλήγει στο εκκλησάκι του Αγ. Πέτρου στη Μόλα. Εύκολη πορεία, υπό σκιάν στο μεγαλύτερο τμήμα της και με εξαιρετική θέα προς την δυτική Αττική και την Θήβα. Μέσος χρόνος διαδρομής 2 ώρες.
2. ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΠΑΦΙ - ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ - ΣΦΑΚΙΖΑ – ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ. 
Από το καταφύγιο Μπάφι με Ανατολική πορεία ακολουθούμε για 15 περίπου λεπτά τον περιφερειακό δρόμο προς Μόλα, στη συνέχεια κατηφορίζουμε προς τις πηγές Κανταλίδι και Κορομηλιά και με Νότια πορεία πλέον καταλήγουμε στους Θρακομακεδόνες. Κατά τη διαδρομή διασχίζουμε δάση ελάτης, μαύρης Πεύκης, Χαλεπίου Πεύκης και αειφύλλων πλατυφύλλων. Ποικιλία χρωμάτων και μορφών συνδυασμένη με εξαιρετική θέα προς Ευβοϊκό, Πεντέλη, και Σαρωνικό. Μέσος χρόνος διαδρομής 3 ώρες.
3. ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΠΑΦΙ - ΧΑΡΑΔΡΑ ΧΟΥΝΗΣ - ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ. 
Από το καταφύγιο Μπάφι ακολουθώντας τη χαράδρα της Χούνης προς Νότο και διασχίζοντας αρχικά τμήματα του ελατοδάσους και πευκοδάσους στη συνέχεια, το μονοπάτι αυτό περνάει στη βάση των κατακόρυφων βράχων του Φλαμπουριού, όπου φωλιάζουν τα αρπακτικά της Πάρνηθας και καταφεύγουν τα αγριοκάτσικα του δρυμού και καταλήγει στους Θρακομακεδόνες. Είναι το πλέον πολυσύχναστο μονοπάτι της Πάρνηθας. Μέσος χρόνος διαδρομής 2 ώρες.
4. ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΙ - ΧΑΡΑΔΡΑ ΧΟΥΝΗΣ - ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ. 
Από το καταφύγιο με Βόρεια πορεία ακολουθούμε τον υπάρχοντα δασικό δρόμο σε μία απόσταση 500 περίπου μέτρων, στη συνέχεια στρίβουμε Δυτικά και κατηφορίζοντας μέσα από το ελατοδάσος συναντάμε το μονοπάτι που κατεβαίνει από το καταφύγιο Μπάφι, το οποίο και ακολουθούμε μέχρι τους Θρακομακεδόνες. Μέσος χρόνος διαδρομής 2 ώρες.
5. ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ - ΑΥΧΕΝΑΣ ΚΑΜΠΕΡΑΣ - ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΕΡΑΜΙΔΙΟΥ - ΡΕΜΑ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΜΕΤΟΧΙ. 
Από την Αγ. Τριάδα ακολουθώντας το δασικό δρόμο προς Φυλή φθάνουμε στον αυχένα της Καμπέρας. Από εκεί με Νότια πορεία φθάνουμε στο εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου και την ομώνυμη πηγή, διασχίζοντας στη συνέχεια το πυκνότατο πευκοδάσος με την οργιώδη υποβλάστηση από κουμαριές, πουρνάρια, μυρτιές, αρκουδόβατα και άλλα είδη της μεσογειακής μακκίας, φθάνουμε στο Μετόχι. Μετά το εκκλησάκι η πορεία γίνεται υπό σκιά. Μέσος χρόνος διαδρομής 2 1/2 ώρες.
6. ΜΕΤΟΧΙ - ΚΕΡΑΜΙΔΙ -ΤΑΜΙΛΘΙ - ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΑΝΟΣ - ΑΡΜΑ - ΜΟΝΗ ΚΛΕΙΣΤΩΝ. Ακολουθούμε την ίδια διαδρομή με το μονοπάτι 5 προς την αντίθετη κατεύθυνση μέχρι το εξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου. Κατόπιν με Δυτική πορεία περνάμε την κορυφογραμμή Κορομηλιάς - Καμπέρας και κατηφορίζοντας φθάνουμε στο φαράγγι του Κελάδωνα, όπου βρίσκεται το εντυπωσιακό σπήλαιο του Πανός. Συνεχίζοντας κατεβαίνουμε στη βαθιά χαράδρα και ανηφορίζουμε στην Δυτική πλευρά του φαραγγιού το Άρμα και με Νότια πλέον πορεία φθάνουμε στη Μονή Κλειστών. Για την διάβαση του Φαραγγιού απαιτούνται γνώσεις ορειβασίας. Πολύωρη διαδρομή, αλλά τα εξαιρετικά τοπία και η θαυμάσια θέα θα αποζημιώσουν τον περιπατητή. Μέσος χρόνος διαδρομής 4 ώρες.
7. ΑΓ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ - ΤΑΜΙΛΘΙ - ΡΕΜΑ ΜΠΟΝΤΙΑΣ - ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ - ΑΥΧΕΝΑΣ ΠΑΝΟΣ. 
Από την Φυλή ανεβαίνοντας προς Βορρά διασχίζουμε πυκνά πευκοδάση, φθάνουμε στις Λάκες του Ταμιλθιού, περνάμε την κορυφογραμμή, κατεβαίνουμε στο ρέμα της Μποντιάς, ανηφορίζουμε προς τα Πετράλωνα μέσα σε πυκνό πευκοδάσος, συναντάμε την πηγή της Αγ. Παρασκευής και συνεχίζοντας φθάνουμε στην ερειπωμένη βίλα του Παπαδόπουλου. Από εκεί ακολουθώντας το δασικό δρόμο που διασχίζει το ελατοδάσος φθάνουμε στον Αυχένα Πανός και την πηγή της Πλατάνας. Η εναλλαγή του αναγλύφου και της βλάστησης ενθουσιάζει τον επισκέπτη. Μέσος χρόνος διαδρομής 4 ώρες.
8. ΦΥΛΗ - ΚΕΛΑΔΩΝΑΣ - ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΑΝΟΣ - ΑΡΜΑ - ΜΟΝΗ ΚΛΕΙΣΤΩΝ. 
Από την Φυλή με Βόρεια κατεύθυνση ακολουθώντας την Ανατολική πλευρά του φαραγγιού του Κελάδωνα, συναντάμε την πηγή Ταμίλθι και συνεχίζοντας φθάνουμε στο σπήλαιο του Πανός. Μπροστά μας στέκονται οι κάθετες πλαγιές του φαραγγιού με το άγριο ρέμα της Γιαννούλας να κυλάει ανάμεσά τους. Από εκεί με δυτική πορεία περνάμε κάθετα το φαράγγι, ανεβαίνουμε στο Άρμα και κατηφορίζοντας φθάνουμε στη Μονή Κλειστών. Ανεπανάληπτη η θέα του φαραγγιού. Μέσος χρόνος διαδρομής 4 ώρες.
9. ΑΥΧΕΝΑΣ ΠΑΝΟΣ (ΠΛΑΤΑΝΑ) – ΛΟΙΜΙΚΟ - ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΒΟΥΤΗΜΑ - ΑΥΛΩΝΑΣ. 
Από τον Αυχένα Πανός κατηφορίζουμε στην σκιά πυκνού ελατοδάσους αρχικά και μεικτών δασών Πεύκης και αείφυλλων πλατύφυλλων στη συνέχεια, φθάνουμε στις Λάκες Λοιμικού, ανεβαίνουμε στον αρχαίο Πύργο Λοιμικού και κατηφορίζοντας και πάλι, αφού περάσουμε τις Λάκες του Αγ. Νικολάου στην Πύριζα φθάνουμε στο δασικό δρόμο του Βουντήματος, τον οποίο και ακολουθούμε προς Βορρά και φθάνουμε στον Αυλώνα. Χαρακτηριστικό της διαδρομής η πυκνή και ποικίλη βλάστηση, το ήπιο ανάγλυφο και η εξαιρετική θέα από πολλές θέσεις. Εμφανή και εδώ τα ίχνη των ελαφιών στο έδαφος. Μέσος χρόνος διαδρομής 5 ώρες.
10. ΜΟΛΑ - ΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΥΛΩΝΑΣ. 
Από το χώρο αναψυχής της Μόλας με Δυτική κατεύθυνση διασχίζουμε ελατοδάσος, συστάδες αρκεύθων και πυκνό δάσος αειφύλλων πλατυφύλλων και καταλήγουμε στην μεγάλη λάκα της Σαλονίκης. Από εκεί με ΒΔ πορεία περνάμε ανάμεσα στις κορυφές Μύτη και Σκληρό και κατηφορίζοντας στη συνέχεια φθάνουμε στον Αυλώνα. Χαρακτηριστικό το ήπιο ανάγλυφο της διαδρομής και η πλούσια βλάστηση. Εκπληκτική η αρμονία των χρωμάτων της ποώδους βλάστησης στη λάκα της Σαλονίκης. Μέσος χρόνος διαδρομής 3.50’ ώρες.
11. ΜΟΛΑ - ΠΑΛΙΟΜΗΛΕΣΙ - ΣΦΕΝΔΑΛΗ. 
Από το εκκλησάκι του Αγ. Πέτρου στη Μόλα ακολουθούμε για 2 χλμ το δασικό δρόμο προς Σαλονίκη και στη συνέχεια με ΒΑ πορεία κατηφορίζουμε παράλληλα προς την κοίτη του ρέματος Παλιομήλεση, περνάμε μέσα από πυκνά δάση ελάτης, πεύκης και αειφύλλων πλατυφύλλων, συναντάμε λάκες, πηγές με θεόρατα πλατάνια και καταλήγουμε στο σιδηροδρομικό σταθμό της Σφενδάλης. Μέσος χρόνος διαδρομής 3 ώρες.
12. ΜΟΛΑ - ΜΕΣΙΑΝΟ ΝΕΡΟ - ΡΕΜΑ ΓΚΟΥΡΑΣ - ΚΑΤΣΙΜΙΔΙ. 
Από τον Αγ. Πέτρο της Μόλας ακολουθούμε τον περιφερειακό δρόμο της Πάρνηθας μέχρι την διασταύρωση με το δασικό δρόμο του Μεσιανού Νερού. Από εκεί με Ανατολική πορεία κατηφορίζουμε προς την πηγή της Γκούρας και διασχίζοντας πυκνά δάση ελάτης, πεύκης και αειφύλλων πλατυφύλλων καταλήγουμε στις ταβέρνες του Κατσιμιδίου στη θέση Χάνι. Εντυπωσιακή η παρουσία της άγριας πτηνοπανίδας σε όλη την διαδρομή. Εξαιρετική θέα προς Ευβοϊκό, Μαραθώνα και Τατόϊ. Μέσος χρόνος διαδρομής 2 ώρες. πηγή: parnitha-np

Καταφύγιο Μπάφι: 210 3833168, http://www.mpafi.gr/
Καταφύγιο Φλαμπούρι: 210 2464666, 210 6984560, 6972 256215 http://www.flabouri.gr/news.php 
Ε.Ο.Σ. Αχαρνών: 210 2461528, 2404100,http://www.eosacharnon.gr/ 
Ε.Ο.Σ. Αθηνών: 210-3212429, 3212355,http://www.eosathinon.gr/
Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις