κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog

Πάμε για rafting...!

Written By travelblog on Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012 | 6:01 μ.μ.

To ράφτινγκ (rafting) έχει πάρει την ονομασία του από την αγγλική λέξη raft (=σχεδία). To rafting άρχισε να ασκείται συστηματικά στην Ελλάδα περίπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90, την ίδια εποχή που διαδίδονται τα περισσότερα αθλήματα περιπέτειας και δράσης στη χώρα μας. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι πρώτοι rafters στην Ελλάδα ήταν εργαζόμενοι  της ΔΕΗ που προσπαθώντας να προσεγγίσουν και να επιδιορθώσουν βλάβες σε δυσπρόσιτα σημεία, κατέβαιναν με φουσκωτές βάρκες τα ποτάμια της Ευρυτανίας και των άλλων περιοχών. 

Πρόκειται για την κατάβαση ποταμού με φουσκωτή βάρκα που κινείται με κουπιά. Το ρεύμα του ποταμού είναι αυτό που καθορίζει την πορεία, ενώ τα κουπιά χρησιμοποιούνται για την αποφυγή των εμποδίων ή σε άλλη περίπτωση ανάγκης.
Πάμε για rafting...!
Πάμε για rafting...!
Ο αριθμός των επιβατών καθορίζεται από το μέγεθος της βάρκας, αλλά συνήθως στις οργανωμένες εκδρομές οι βάρκες φιλοξενούν 6-10 άτομα και τον οδηγό. Το ράφτινγκ είναι ένα πολύ κοινωνικό άθλημα που φέρνει τον άνθρωπο σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ασκείται και διασκεδάζει.
Πάμε για rafting...! Πάμε για rafting...!
Είναι ευεργετικό για όλους τους ανθρώπους που ζουν σε μεγαλουπόλεις. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει και στη χώρα μας μεγάλη διάδοση. Το rafting στην Ελλάδα γίνεται συνήθως άνοιξη και φθινόπωρο όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες και η ροή τον ποταμών, όμως υπάρχουν και κάποιες διαδρομές που μπορούν να πραγματοποιηθούν όλο τον χρόνο. 
Rafting μπορούν να κάνουν όλοι, από 12 χρονών και πάνω, ανάλογα με την εμπειρία τους, τη φυσική τους κατάσταση και το βαθμό δυσκολίας της διαδρομής. 
Οι βαθμοί δυσκολίας κυμαίνονται ανάλογα με τον όγκο του νερού και τη μορφολογία του ποταμού, από 1 μέχρι 6 και με ενδιάμεσες διαβαθμίσεις του «+».
Πάμε για rafting...!
Πάμε για rafting...!
Πάμε για rafting...!
ΠΕΡΙΟΧΗ - ΠΟΤΑΜΟΣ - ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ 
Ναυπακτία -Εύηνος (βαθμός δυσκολίας 2)
Καστοριά Νεστόριο (βαθμός δυσκολίας 2)
Κίσαβος Πηνειός (διάφοροι βαθμοί δυσκολίας από 1-3)
Ζαγοροχώρια -Βοϊδομάτης (βαθμός δυσκολίας 1-2)
Αγγίτης Σέρρες (βαθμός δυσκολίας 2)
Πελοπόννησος -Λούσιος & Αλφειός (βαθμός δυσκολίας 2-3)
Μετέωρα -Ασπροπόταμος (βαθμός δυσκολίας 3),
Αλιάκμονας (διάφοροι βαθμοί δυσκολίας από 1-5)
Ευρυτανία Αχελώος (βαθμός δυσκολίας 1),
Ταυρωπός (βαθμός δυσκολίας 2),
Τρικεριώτης (βαθμός δυσκολίας 3)
Τζουμέρκα Καλαρύτικος, (βαθμός δυσκολίας 4)
Άραχθος (διάφοροι βαθμοί δυσκολίας από 1-4)
Γρεβενά -Βενέτικος (διάφοροι βαθμοί δυσκολίας από 1-5)
Μυλεοπόταμος (βαθμός δυσκολίας 4)


Το rafting είναι ένα σπορ που απευθύνεται καταρχάς σε όλους χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερη φυσική κατάσταση και μυϊκή δύναμη.
Ωστόσο, όπως σε όλες τις δραστηριότητες έτσι και εδώ υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας σε μια διαβάθμιση από το ένα μέχρι το έξι.
Σε διαδρομές μέχρι και τρίτου βαθμού δυσκολίας μπορεί να συμμετέχει ο καθένας με την προϋπόθεση να γνωρίζει κολύμβηση και να είναι συνεργάσιμος, ενώ για διαδρομές με βαθμό δυσκολίας πάνω από τρία απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και σχετική εμπειρία.
Πάμε για rafting...!
Πάμε για rafting...!
Ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη, εύκολες διαδρομές με μικρό βαθμό δυσκολίας για όλους.
Πάμε για rafting...!
αναλυτικά μερικοί από τους  ποταμούς και οι βαθμοί δυσκολίας τους:

Βοϊδομάτης και Αώος στη Κόνιτσα
Ο Βοϊδομάτης (ένας από τους πιο καθαρούς ποταμούς της Ευρώπης) είναι ιδανικό ποτάμι για αρχάριους καθώς ο βαθμός δυσκολίας του δεν ξεπερνάει το 2 και προσφέρεται από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο. Ξεκινάει από την Αρίστη, διασχίζει ένα καταπληκτικό φαράγγι και τελειώνει την κατάβαση με ένα πέσιμο από τεχνητό καταρράκτη στη Γέφυρα Κλειδωνιάς, σε μια διαδρομή 1.5 ώρας.
Αντίθετα ο ποταμός Αώος προσφέρεται για rafting όλο το χρόνο. Το επάνω τμήμα του φτάνει και τον 4ο βαθμό δυσκολίας ενώ το κάτω τμήμα του, μετά την ένωσή του με τον Βοϊδομάτη, ακολουθεί μία πιο ήσυχη πορεία 2ου βαθμού.
Άραχθος και Καλλαρύτικος στην Ήπειρο
Ο Άραχθος με το εντυπωσιακής ομορφιάς φαράγγι του και τον καταπληκτικό καταρράκτη, έχει περάσματα δυσκολίας από 2+ μέχρι 3 στη μικρή διαδρομή (γέφυρα Πολίτσας- γέφυρα Πλάκας) και μέχρι 4 στη μεγάλη (Τσίμποβο- Πλάκα). Η είσοδος στο στενό φαράγγι του Αράχθου είναι επιβλητική με κατακόρυφες ορθοπλαγιές 700μ., ενώ στην έξοδο του φαραγγιού δεσπόζει το ψηλότερο μονότοξο γεφύρι της Ελλάδος, το γεφύρι της Πλάκας. Η διαδρομή Άραχθος- Καλλαρύτικος Β΄ είναι για έμπειρους, με βαθμούς δυσκολίας 4 και 4+.
Αγγίτης στις Σέρρες
Ο Αγγίτης ποταμός ξεκινά λίγο κάτω από το σπήλαιο του Μαρά στο νομό Δράμας αλλά το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται μέσα στα όρια του νομού Σερρών, 50 χιλιομέτρα περίπου ανατολικά από την πόλη. Μία απόσταση 15 χλμ. χωρίζεται σε δύο διαδρομές βαθμών δυσκολίας 2 και 3+: α)1.30 ώρα για προχωρημένους με πολλές εναλλαγές και β)ήπιας μορφής, χωρίς μεγάλο βαθμό δυσκολίας, ιδανική για αρχαρίους και παιδιά ηλικίας άνω των 10 ετών. Τα καταλληλότερα σημεία για πρόσβαση είναι η περιοχή των «Γαλάζιων Νερών» και ο σταθμός της Αγγίστας.
Πηνειός στον Όλυμπο
Ο Πηνειός –πολύ κοντά στη Λάρισα- προσφέρει επίσης δύο διαφορετικές επιλογές για rafting στην περιοχή: α) τα στενά «Βερνέζι» με πολλά νερά και συνεχή περάσματα 3 και 4 βαθμού για πολλή δράση και β) την κοιλάδα των Τεμπών με ήρεμα νερά και πλεύση ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση, ιδανική για αρχάριους και οικογένειες με παιδιά.
Αχελώος, Ταυρωπός και Τρικεριώτης στην Ευρυτανία
Ο Αχελώος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος ποτάμι στην Ελλάδα και η κατάβαση του επιβλητικού του φαραγγιού, είναι ιδανική γι’ αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν το rafting για πρώτη φορά. Ο Ταυρωπός ποταμός (αλλιώς Μέγδοβας), συγκαταλέγεται στους ήσυχους και πιο κατάλληλους ποταμούς για rafting, με βαθμό δυσκολίας 2, ενώ ο Τρικεριώτης που ξεκινάει από το χωριό Διπόταμα, με τις συνεχείς και απότομες στροφές του, έχει δυσκολία 3ου βαθμού και προσφέρεται από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο.
Ασπροπόταμος στα Μετέωρα
Ο Ασπροπόταμος είναι το άνω μέρος του Αχελώου και βρίσκεται στην κεντρική Πίνδο. Στη περιοχή Τρία Ποτάμια, υπάρχει κέντρο που αναλαμβάνει την κατάβαση με rafting. Είναι 2ου και 3ου βαθμού δυσκολίας, με συνεχείς αλλαγές στην πορεία του ποταμού και εκπληκτική φύση σε όλη την διαδρομή.
Εύηνος στη Ναύπακτο
Ο Εύηνος είναι ένα πολύ όμορφο ποτάμι που εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο. Είναι ήρεμος ποταμός, με έντονη βλάστηση και προσφέρεται και για άπειρους, αφού έχει βαθμό δυσκολίας 2. Η διαδρομή έχει μήκος περίπου 10χλμ. και η κατάβαση διαρκεί περί τις 2 ώρες, μέχρι την τοποθεσία Χάνι Μπανιά.
Λάδωνας και Ερύμανθος στην Αχαΐα
Ο Λάδωνας είναι ένα ήσυχο ποτάμι που έχει αρκετό νερό από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο και προσφέρει μια καταπράσινη πεδινή διαδρομή για rafting, στα σύνορα Αρκαδίας και Αχαΐας, εύκολη και ιδανική για αρχάριους. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 1.30 ώρα ανάλογα την στάθμη του νερού.
Το rafting στον Ερύμανθο, απαιτεί προηγούμενη εμπειρία και καλή φυσική κατάσταση και προσφέρει στιγμές έντασης και ευχαρίστησης στους έμπειρους rafters.
Λούσιος και ο Αλφειός στην Αρκαδία
Ο Λούσιος και ο Αλφειός προσφέρουν πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές για rafting: η μικρή διαδρομή ξεκινάει από το Λούσιο, κατεβαίνει μέχρι την ένωσή του με τον Αλφειό, συνεχίζει αρκετά ακόμη και καταλήγει στο τοξωτό γεφύρι του Κούκου με βαθμό δυσκολίας 3. Η μεγάλη συνεχίζει περίπου άλλα τόσα χιλιόμετρα, με περάσματα που δυσκολεύουν μέχρι τον βαθμό 3+ και τελειώνει κοντά στο χωριό Μάτεσι. Καταπληκτικό φαράγγι, όμορφη φύση και κρυμμένοι καταρράκτες θα σας ενυπωσιάσουν.
Βενέτικος, Αλιάκμονας, Μηλεοπόταμος στα Γρεβενά
Το κατέβασμα του Βενέτικου ποταμού (παραπόταμος του Αλιάκμονα) είναι εύκολο (2ος βαθμός, χωριό Ελευθεροχώρι- Αγάπη) αλλά ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Μετά την ένωσή του με τον Αλιάκμονα «αγριεύει», και το rafting γίνεται αρκετά ενδιαφέρον φτάνοντας μέχρι και τη δυσκολία του 3+ από τον Οκτώβριο έως και το Μάιο. Η διαδρομή που ξεκινάει από την γέφυρα ανάμεσα στα χωριά Τρίκωμο – Μοναχίτι είναι 3ου βαθμού και γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή στα 4 πέτρινα γεφύρια.
Ο Μηλεοπόταμος (στενός παραπόταμος του Βενέτικου), προσφέρει μια απαιτητική κατάβαση με συνεχόμενα περάσματα 3ου, 4ου και 5ου βαθμού σε αλπικό τοπίο ανάμεσα στα πανύψηλα πεύκα της Πίνδου, που καταλήγει στο πολύ εντυπωσιακό φαράγγι του Σπηλαίου.
Αναζητήστε στο διαδίκτυο τις εταιρείες που διοργανώνουν εκδρομές rafting, ανάλογα με το μέρος όπου βρίσκεστε και συνδυάστε την εκδρομή σας με μια… ποταμίσια βαρκάδα στη φύση!
οι καταπληκτικές αυτές φωτογραφίες είναι από τον dimitil flikcr
Πάμε για rafting...!
Πάμε για rafting...!
Πάμε για rafting...!
Το Rafting σε φέρνει σε επαφή με ανέγγιχτες περιοχές που κατά το πλείστον είναι εξαιρετικά δύσβατες. Πολύ συχνά δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να τις προσεγγίσεις παρά μόνο δια του ποταμού. Σε τέτοιες περιοχές, έχετε την δυνατότητα να θαυμάσετε την άγρια ελληνική φύση και να δείτε από κοντά, άγρια ζώα που έχουν βρει καταφύγιο μακριά από τον άνθρωπο. 
Ένα sait με διάφορες προσφορές και διάφορα πακέτα για το rafting είναι το days4u
κίνδυνοι:
Oι κίνδυνοι στο ποτάμι προέρχονται συνήθως μετά από μεγάλες βροχές ή λιώσιμο χιονιών, καθώς και η ορμή του νερού παρασύρει κλαδιά και κορμούς δέντρων, ακόμη και βράχους που κάνουν τα στενά περάσματα πιο δύσκολα, αφού τα κλείνουν ή καιροφυλακτούν λίγο κάτω από το νερό και μπορεί να κάνουν ζημιά και στη βάρκα. Γιαυτό πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η εποχή που θα δοκιμάσουμε να κάνουμε rafting. 
Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις