κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog
Home » , , , , , » Εξωτικά Λιχαδονήσια: Oι μικρές Σεϋχέλλες της Εύβοιας

Εξωτικά Λιχαδονήσια: Oι μικρές Σεϋχέλλες της Εύβοιας

Written By travelblog on Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015 | 1:22 μ.μ.



Στο βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, ανάμεσα στα Καμένα Βούρλα και στην Εύβοια, βρίσκεται μία συστάδα νησιών, που οι ντόπιοι αποκαλούν Σεϋχέλες. Είναι τα Λιχαδονήσια, ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών, τα οποία αναδύθηκαν μετά από μεγάλο σεισμό πριν χιλιάδες χρόνια.




Το μεγαλύτερο από τα νησιά του συμπλέγματος, έχει μια οργανωμένη αμμώδη παραλία, με βραχάκια στα πλαϊνά. Έχει επίσης beach bar, που σερβίρει καφέδες και ποτά, αλλά και φρέσκα θαλασσινά και σουβλάκια στα κάρβουνα. Τα μικρότερα νησιά, έχουν μη οργανωμένες αμμώδεις παραλίες και ρηχά σμαραγδένια νερά, ιδανικά για κολύμπι και χαλάρωση.

Τα μεγαλύτερα από τα νησάκια αυτά είναι η Στρογγυλή και η Μανολιά, λίγο μικρότερα η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βάγια και μερικά ακόμα μικρότερα που ονομάζονται ποντικονήσια. 
Σε ένα από τα νησάκια η παραλία είναι οργανωμένη και προσφέρει όλα τα απαραίτητα. Σε ένα άλλο έχουν βρεθεί απομεινάρια αρχαίου οικισμού, και σε ένα τρίτο υπάρχει μία εκκλησία όπου έχουν γίνει γάμοι και βαπτίσεις. 

Ο βυθός της Λιχάδας και των Λιχαδονήσων είναι εξαιρετικά πλούσιος και υπάρχουν αρκετά παλιά ναυάγια τα οποία κεντρίζουν το ενδιαφέρον των καταδυτών.

Ιστορία

Το σύμπλεγμα των νησιών είναι η δημιούργημα ηφαιστειώδους ενέργειας και αποτελεί έναν ενιαίο ηφαιστειακό σχηματισμό. Το ηφαίστειο λειτούργησε κατά την Τεταρτογενή περίοδο του Καϊνοζωϊκού αιώνα της προϊστορίας της γης. 

Πριν γίνει το τεκτονικό καταβύθισμα του Μαλιακού, τα Λιχαδονήσια ήταν ενωμένα με την χερσόνησο της Λιχάδας. Μεγάλα τμήματα των νησιών βυθίστηκαν από ένα μεγάλο σεισμό το 426 π.Χ...

Σύμφωνα με τη μυθολογία, τα Λιχαδονίσια σχηματίστηκαν από το σώμα του Λίχα. Η Διηάνειρα, γυναίκα του Ηρακλή νομίζοντας ότι την απατά, του έστειλε με το Λίχα ένα φαρμακερό χιτώνα. 

Ο Ηρακλής όταν φόρεσε το χιτώνα άρχισε να υποφέρει από φρικτούς πόνους και εξαγριωμένος άρπαξε το Λίχα και τον εκσφενδόνισε στη θάλασσα. Από τα μέλη του σώματος του σχηματίστηκαν τα Λιχαδονήσια. Επίσης λέγεται ότι η Μεγάλη Στρογγυλή είναι το κεφάλι του.


Μετάβαση

Οδικώς, μέσω Χαλκίδας, θα διανύσετε σε περίπου 3 ώρες 240 χλμ. Εναλλακτικά, ακολουθείτε την Εθνική Αθηνών - Λαμίας μέχρι τον Αγιο Κωνσταντίνο και από εκεί περνάτε με ferry boat στον Αη Γιώργη. Αυτή είναι μια πιο άνετη διαδρομή, χωρίς πολλές στροφές.


Αν θέλετε να κάνετε ημερήσια μόνο εκδρομή στα Λιχαδονήσια, οδηγήστε μέχρι τα Καμένα Βούρλα και περάστε με το καραβάκι που αναχωρεί καθημερινά στις 12.00 και επιστρέφει στις 18.00. Μπορείτε ακόμα να περάσετε προς τα Λιχαδονήσια και από το Λιμάνι του Αγίου Γεωργίου. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ 


Που θα μείνεις.

Τα Λιχαδονήσια είναι ακατοίκητα, οπότε, αν και το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται στη χώρα μας, δεν υπάρχει κανείς για να στο επισημάνει. Μα εντελώς κανείς, για αυτό πρέπει να έχεις λύσει το θέμα με τις προμήθειες σου! Για ξενοδοχεία κοντά στην περιοχή δείτε εδώ booking.com

Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις