To Πάσχα της Λιβαδειάς φημίζεται για τη γορταστική λαμπρτότητά του. Συνεχίζει και διατηρεί την παράδοση του Ρουμελιώτικου Πάσχα, ενώ χρόνο με το χρόνο ζωντανεύει ακόμα περισσότερο μιας και οι νεώτεροι συμμετέχουν με ιδιαίτερο μεράκι και κέφι στο έθιμο του "λάκκου".
Από τη Μεγάλη Πέμπτη όλοι οι κάτοικοι προμηθεύονται το αρνί, και οι παρέες κάνουν τον προγραμματισμό τους για το στήσιμο του "λάκκου". panoramio
Το Μεγάλο Σάββατο διαλέγουν το μέρος (κήπο, αλάνα, δρόμο κλπ.) όπου θα συγκεντρωθούν κατά, συνήθως, γειτονικές παρέες να γλεντήσουν και να ψήσουν τα αρνιά. Μετά την Ανάσταση και πριν καλά ξημερώσει, όλη η πόλη μετατρέπεται σε μια μεγάλη ψησταριά: οι Λιβαδείτες ετοιμάζουν τη φωτιά με τέχνη και μαεστρία με τις συμβουλές και την επιμέλεια των έμπειρων και ειδικών. Ο γεροντότερος, κάνοντας το σταυρό του, βάζει φωτιά με τη λαμπάδα της Ανάστασης στο σωρό με τα κλήμματα ή τα κάρβουνα. Με ραντίσματα νερού και συχνό χτύπημα με ένα μακρύ ξύλο, η θράκα ετοιμάζεται για να ψηθούν τα αρνιά.
Το ίδιο γίνεται σε κάθε "λάκκο". Η πόλη τυλίγεται σε μυρωδιές και σύννεφα καπνού. Οι φωτιές είναι έτοιμες και τα αρνιά τοποθετούνται στους "λάκκους". Το γύρισμα των αρνιών και το πασχαλινό γλέντι με χορούς και συνοδεία παραδοσιακής μουσικής διαρκεί μέχρι το απόγευμα.
Τη μέρα αυτή αναδεικνύεται η πατροπαράδοτη λιβαδείτικη φιλοξενία. Οι ξένοι που θα περάσουν από τη Λιβαδειά αυτή την ημέρα της Λαμπρής, θα γιορτάσουν μαζί με τους κατοίκους και θα γευθούν τη φιλοξενία τους.
Ο Δήμος της πόλης προσφέρει δωρεάν άφθονο κρασί και φαγητό στο δημοτικό "λάκκο" (αρχικά στην Κεντρική Πλατεία ή την Πλατεία Λάμπρου Κατσώνη, αλλά τελευταία στην περιοχή της Κρύας), ενώ κλείνει τη μέρα με διοργάνωση εκδηλώσεων με τη συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων και τραγουδιστών, ενώ η πατροπαράδοτη πλέον καύση των πυροτεχνημάτωνολοκληρώνει την εορταστική ατμόσφαιρα και φωτίζει τον νυκτερινό ουρανό της Λιβαδειάς.πηγή: http://viotikoskosmos.wikidot.com
Share this post :
0 σχόλια: