Ο Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο Δρυμός των μεγάλων κορυφών.
Έχει ονομαστεί «Δρυμός των μεγάλων κορυφών», λόγω των απότομων και υψηλών κορυφών της περιοχής, με υψηλότερη αυτήν της Γκαμίλας (2.497μ.) στην Τύμφη.
Έχει έκταση 122.250 στρεμμάτων, από τα οποία τα 34.120 είναι ο κύριος πυρήνας του.
Οι μεγάλες κορυφές διαδέχονται η μία την άλλη:Αστράκα (2.436 μ),Λάπατος (2.251 μ), Πλόσκος (2.377 μ),Καρτερός (2.478 μ),Μεγάλα Λιθάρια (2.467 μ),Τσούκα Ρόσσα(2.377 μ).
Η περιοχή περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά σπάνιο και ευαίσθητο οικοσύστημα, αυτός είναι και ο λόγος που δεν επιτρέπεται καμία ανθρώπινη δραστηριότητα, εκτός από αυτές που σχετίζονται με την περιήγηση και την αναψυχή κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι μεγάλες κορυφές διαδέχονται η μία την άλλη:Αστράκα (2.436 μ),Λάπατος (2.251 μ), Πλόσκος (2.377 μ),Καρτερός (2.478 μ),Μεγάλα Λιθάρια (2.467 μ),Τσούκα Ρόσσα(2.377 μ).
Η περιοχή περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά σπάνιο και ευαίσθητο οικοσύστημα, αυτός είναι και ο λόγος που δεν επιτρέπεται καμία ανθρώπινη δραστηριότητα, εκτός από αυτές που σχετίζονται με την περιήγηση και την αναψυχή κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Είναι μια περιοχή προστατευόμενου φυσικού πλούτου, βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων, στο Ζαγόρι της Ηπείρου, ενώ έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών natura 2000. Βορειοανατολικά συνορεύει με τον Εθνικό Δρυμό Πίνδου-Βάλλια Κάλντα.
Ο Δρυμός εκτείνεται από το ορεινό συγκρότημα της Τύμφης, στο βορειοδυτικό άκρο της οροσειράς της Πίνδου. Η χαράδρα του Αώου αποτελεί το βόρειο όριο του Δρυμού, μια περιοχή άγρια και μεγαλοπρεπή.
Το νότιο όριο του Δρυμού είναι μια άλλη χαράδρα, είναι το φημισμένο φαράγγι του Βίκου, φαράγγι βαθύ με κάθετες ορθοπλαγιές και σπάνια βλάστηση. Το έτος 1973 σηματοδοτεί την ίδρυση του Δρυμού.
Το νότιο όριο του Δρυμού είναι μια άλλη χαράδρα, είναι το φημισμένο φαράγγι του Βίκου, φαράγγι βαθύ με κάθετες ορθοπλαγιές και σπάνια βλάστηση. Το έτος 1973 σηματοδοτεί την ίδρυση του Δρυμού.
Κάτω από τις πέτρινες στέγες των βουνών, χτίστηκαν οι πέτρινες στέγες των ανθρώπων.
Τέσσερις οικισμοί περιλαμβάνονται στο Δρυμό, αντιπροσωπευτικά δείγματα της ιδιαίτερης Ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής: το μεγάλο Πάπιγκο, το Μικρό Πάπιγκο, το Μονοδένδρι και ο Βίκος. Περιμετρικά και πολύ κοντά στα όρια του Δρυμού είναι χτισμένα άλλα έξι χωριά του Ζαγορίου: η Αρίστη, ο Άγιος Μηνάς, η Βίτσα, το Καπέσοβο το Βραδέτο και το Βρυσοχώρι, όπως επίσης και η πόλη της Κόνιτσας και τα χωριά Καλλιθέα και Κλειδωνιά.
Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα δίκτυο συνολικά από 46 πανέμορφα χωριά, όπου κανείς μπορεί να βρει ό,τι ζητάει.
Χωριά με ζωή ή με ηρεμία, χωριά με απίστευτη θέα ή χωριά μέσα στο δάσος.
Δάση αλλά και ξερές κορυφές, πεντακάθαρα ποτάμια όπως ο Βοϊδομάτης αλλά και αλπικές λίμνες, όπως οι δρακόλιμνες.
Στα Ζαγοροχωρια ο επισκέπτης επίσης μπορεί να θαυμάσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική από πέτρα και ξύλο που είναι τα κύρια υλικά από τα οποία φτιαχνόντουσαν και φτιάχνονται ακόμη τα σπίτια ( Τα περισσότερα χωριά στο Ζαγορι, είναι χαρακτηρισμένα παραδοσιακοί οικισμοί με το διάταγμα Ζαγορίου).
μια καταπληκτική φωτογραφία από Mich@iL flickr
μια καταπληκτική φωτογραφία από alexandros9 flickr
Το φημισμένο φαράγγι του Βίκου.. ανάμεσα του κυλάει ο ποταμός Βοϊδομάτης ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης, καθώς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης.Έχει μήκος 24 χλμ. περίπου και μέσο βάθος 900 μ. περίπου. Η αρχή του βρίσκεται κοντά στο χωριό Τσεπέλοβο.
Εάν κάποιος θέλει να περπατήσει μόνο το ποτάμι και όχι ολόκληρο το φαράγγι, η πλησιέστερη πρόσβαση είναι από το χωριό Βίκος.
Ο Ποταμός Βοϊδομάτης με τα πεντακάθαρα παγωμένα νερά του πηγάζει από το φαράγγι του Βίκου και συναντάει τον Αώο στον κάμπο της Κόνιτσας. Είναι ένα απο τα λίγα ποτάμια που το νερό τους είναι πόσιμο, επομένως όποιος διψάσει μετά από ένα περίπατο στις όχθες του, δεν έχει παρά να σκύψει στο ποτάμι και να ξεδιψάσει!
Τα γαλάζια νερά του έχουν σταθερή θερμοκρασία 4C όλο τον χρόνο, αλλά σίγουρα αξίζει σαν εμπειρία να τολμήσετε μια βουτιά μόνο κατά του καλοκαιρινούς μήνες βέβαια και αφού προηγουμένως το έχετε σκεφτεί καλά!
Κατά μήκος του Βοϊδομάτη συναντώνται ορισμένα από τα ομορφότερα μονότοξα, ηπειρώτικα γεφύρια. Το πιο διάσημο είναι το γεφύρι της Κλειδωνιάς (ή Κλειδωνιάβιστας), που βρίσκεται στην έξοδο της χαράδρας του Βίκου. Ο Βοϊδομάτης είναι κατάλληλος ποταμός για διάφορα αθλήματα ποταμού, όπως καγιάκ και ράφτινγκ.
Οι λάτρεις του ψαρέματος βρίσκονται στο ιδανικό μέρος! Στα κρυστάλλινα νερά του Βοϊδομάτη, που είναι ο καθαρότερος ποταμός της Ευρώπης, ζουν πέστροφες. Από τις 15 Μαρτίου έως 30 Οκτωβρίου στους ποταμούς Αώο και Βοϊδομάτη το ψάρεμα επιτρέπεται εκτός των ορίων του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου ( δεν χρειάζεται άδεια αλιείας).
Ο Βίκος αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια της άγριας ζωής. Εδώ ζουν η αρκούδα, ο λύκος, το αγριόγιδο, το ζαρκάδι, ο χρυσαετός και ο ασπροπάρης. Στο Βοϊδομάτη κολυμπά η άγρια πέστροφα και στην πλούσια παραποτάμια βλάστηση βρίσκει προστασία η σπάνια βίδρα. Η πλούσια πανίδα του Δρυμού περιλαμβάνει έως σήμερα δέκα είδη αμφιβίων. Εικοσιένα είδη ερπετών, εκατόν τριάντα είδη πουλιών και εικοσιτέσσερα είδη θηλαστικών, με σημαντικότερο την αρκούδα (Ursus Arctos), το αγριογούρουνο (Sus Scrofa), το ζαρκάδι (ApreolusCapreolus), το λύκο (Canis Lupus), το αγριόγιδο (RupicarpaBalanika) και τη βίδρα (Lutra Lutra).
Ο ποταμός Αώος είναι αυτός που κυριαρχεί από τα βόρεια, διασχύζοντας την πυκνή σε δάση κοιλάδα που έχει πάρει το όνομά του. Η χαράδρα σχηματίζεται από τις πλαγιές της Τύφμης, της Τραπεζίτσας και του Ραϊδοβουνίου. Το μήκος της είναι 8 χιλιόμετρα και το πλάτος κυμαίνεται από τα 200 μέτρα μέχρι τα 4 χιλιόμετρα.
Το κλίμα του δρυμού:
Στα χαμηλότερα υψόμετρα κυριαρχεί ο ηπειρωτικός κλιματικός τύπος που χαρακτηρίζεται από ζεστά καλοκαίρια με λίγες τοπικές βροχές και ψυχρούς, πλούσιους σε βροχές χειμώνες. Στα μεγαλύτερα υψόμετρα επικρατεί ο ορεινός κλιματικός τύπος που χαρακτηρίζεται από δροσερά καλοκαίρια με αρκετές τοπικές βροχές ενώ οι χειμώνες είναι τραχείς με άφθονες βροχές και χιονοπτώσεις.
Μια καταπληκτική φωτογραφία από dimitil flickr
Μια καταπληκτική φωτογραφία από dimitil flickr
Η θερμοκρασία τη χειμερινή περίοδο φτάνει σε χαμηλά επίπεδα και οι παγετοί είναι συνήθεις, από τα μέσα του φθινοπώρου έως τα μέσα της άνοιξης. Το έδαφος στα μεγάλα υψόμετρα καλύπτεται από χιόνι καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα και τους πρώτους μήνες της άνοιξης ενώ στα χαμηλότερα υψόμετρα η χιονοκάλυψη μπορεί να διαρκέσει από μερικές μέρες έως λίγες εβδομάδες.
Η προσέγγιση του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, μπορει να γίναι από τέσσερα σημεία κατα μήκος της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης:
- Από το 19ο χιλ., στη διακλάδωση του χωριού Μεταμόρφοση, προς το Κεντρικό Ζαγόρι.
- Από το Καλπάκι, στο 34ο χιλ. της επαρχιακής οδού Καλπακίου - Κάτω Πεδινών.
- Από το 38ο χιλ. της επαρχιακής οδού Αρίστης - Παπίγκου.
- Από το 48ο και το 63ο χιλ. (Κλειδωνία και Κόνιτσα), όπου η εθνικη οδός εφάπτεται σχεδόν με τα όρια του Δρυμού.
πηγή : Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου.website http://www.pindosnationalpark.gr Προβολή χάρτη Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου / Vikos - Aoos National Park
Share this post :
ο δρυμός είναι μια εμπειρία φανταστική, να τα προστατεύουμε αυτά, τι άλλο πια μας έχει μείνει!
ΑπάντησηΔιαγραφήδιαβάστε και αυτό για απαγορεύσεις. http://www.epirusinfo.com/?p=16706#more-16706
ΑπάντησηΔιαγραφήόμορφη δουλειά έχετε κάνει, αλλά όταν παρουσιάζονται Δρυμοί πρέπει να αναφέρονται και οι κανονισμοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήδείτε και αυτό.. καλημέρα. http://www.kentrikozagori.gov.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=124&Itemid=231&limit=1&limitstart=1
σε αυτό έχετε δίκιο! και φυσικά και θα αναρτηθούν και οι κανονισμοί!
ΑπάντησηΔιαγραφή